Nous estudis demostren que menjar patata bullida amb pell i refredada a la nevera és beneficiós per a la salut dels nostres intestins, ja que conté un midó resistent que ajuda a millorar la microbiota intestinal gràcies a la seva fibra soluble amb efecte prebiòtic. Aquests estudis també demostren que la patata, menjada d’aquesta manera, és una gran aliada per a aquelles persones que tenen dificultats per perdre pes, ja que l’estructura del midó que tenen −un cop refrigerades− no es digereix. Moltes persones que fan règims per aprimar-se deixen de menjar patata per la quantitat d’hidrats de carboni i midó que té aquest tubercle, però cuinant la patata d’aquesta manera us podem assegurar que es pot menjar sense cap por i fins i tot, se n’aconsella el consum. Moltes persones que tenen dificultats per perdre pes és perquè tenen una microbiota pobre i milloren amb el consum de probiòtics. El primer pas, doncs, és menjar aliments amb fibra soluble amb efecte prebiòtic.
A la xerrada que vam fer amb en Xevi Verdaguer sobre el restrenyiment (podeu veure-la aquí) vam parlar d’aquest tema, i fa unes setmanes a l’Ets el que menges va sortir publicat un article sobre això i una recepta d’amanida de patata amb peix de la Montse Vallory. Aquest cop, doncs, tocava fer una recepta vegana per a tots aquells que voleu fer un sopar lliure de proteïna animal i que a la vegada desitgeu millorar la vostra microbiota intestinal.
Per fer aquesta recepta, a diferència de les altres que hem anat fent fins ara en aquesta secció, sí que caldrà una organització prèvia: haurem de bullir les patates el dia anterior, amb la pell inclosa, i deixar-les refredar a la nevera (entre uns 4 i 6 ºC) sense pelar ni tallar. El dia següent elaborarem la resta de la recepta, que és molt senzilla i no necessita cuinar-se al foc. És un plat ideal, doncs, per ara a l’agost o a l’estiu en general, perquè es menja fred. Imagina un dia de platja o sol intens. Arribes a casa acalorat, gaudeixes d’una dutxa, et poses una bona crema hidratant i acabes amb un sopar ben fresquet i saludable. Sona ideal, oi? Doncs ho tens ben fàcil.
La salsa d’aquesta recepta és una inspiració i adaptació de la maionesa. Està feta amb llet de coco Amaizin, oli d’oliva verge extra, mostassa (sense sucre) de la marca Vigean, sal i pebre negre. És importantíssim fer servir un oli de qualitat. Si es vol una textura més espessa es pot posar la meitat de llet de coco. Com que sobrarà salsa, es pot guardar perfectament a la nevera i fer-la servir per a qualsevol altra recepta de les que hi ha en aquesta secció. Quedaria bé, per exemple, amb els espaguetis de carbassó o els de carbassa, per acompanyar algun dels tacos, a l’amanida de kale, a les verdures al forn i a l’amanida de bròquil.
Ingredients:
- 7 patates petites-mitjanes
- ½ tassa d’api tallat ben petit
- 1 ceba tendra tallada ben petita
- ½ pebrot verd
- ½ pebrot vermell
- Aigua de qualitat
- Aigua de mar
Per a la salsa:
- ¾ de tassa d’oli d’oliva verge extra
- ¾ de tassa de llet de coco Amaizin
- 1 c de mostassa Vigean
- Suc de mitja llimona
- Pebre negre
- Sal marina sense refinar
Preparació:
- El dia anterior cal bullir la patata: posar les patates senceres i sense pelar en una olla, cobrir-les amb aigua i sal marina. Opcional: fer servir 1/3 d’aigua de mar i no posar sal marina. Quan arrenqui el bull, deixar coure aproximadament 20 minuts. Escórrer les patates, refredar-les una estona a temperatura ambient i després deixar-les refredar a la nevera (entre uns 4º i 6º), perquè el midó es torni resistent, que és la gràcia d’aquesta recepta, perquè sigui ben saludable per als intestins i el pes corporal.
- Rentar les diferents verdures i tallar-les ben petites, de manera que tinguin totes més o menys la mateix mida.
- Barrejar les patates amb les verdures.
- Fer la salsa: triturar tots els ingredients de la salsa excepte l’oli d’oliva i anar afegint l’oli a poc a poc. Es tracta de fer-ho com si fos salsa maionesa.
- Rectificar de sal perquè quedi forta de sabor, ja que la patata queda bona si està al punt de sal.
- Anar posant salsa a l’amanida fins que es vegi que està tot ben sucat. La gràcia d’aquesta amanida és la salsa, així que ens hem d’assegurar que la intensitat de sabor ha quedat bé i que tota la patata n’ha agafat el suc.
Tots els ingredients els podeu trobar a Biospace.
Article sobre el midó resistent AQUÍ.
Recepta d’amanida de patata de la Monste Vallory AQUÍ.