Condiments i salses | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Una salsa de color verd maragda elegant i molt interessant des del punt de vista nutricional perquè la combinació d’espirulina amb julivert i sèsam dóna com a resultat una gran concentració de minerals.
El color verd maragda de l’espirulina és elegant i sorprèn. Com que l’espirulina s’ha de protegir de la llum, convé consumir immediatament aquesta salsa per aprofitar-ne les propietats o bé conservar-la a les fosques i en un lloc fresc, com la nevera. És recomanable incorporar el suc de llimona gradualment per trobar el punt àcid que agradi.
L’espirulina és una microalga de llac i té un efecte refrescant i depuratiu. A la cuina es fa servir com a condiment en quantitat moderada. Per utilitzar-la terapèuticament convé consultar un especialista en dietètica i nutrició.
Aquesta salsa és un còctel de minerals per nodrir la sang, i està especialment indicada en casos d’anèmia i debilitat general. D’altra banda, segons la medicina tradicional xinesa, el color verd i el sabor àcid es corresponen amb l’energia del fetge i la primavera. Tot plegat fa que sigui un plat de gran benefici per al fetge durant aquesta estació i, alhora, una manera de depurar el cos mentre s’aporten minerals.
Una salsa molt interessant des del punt de vista nutricional perquè la combinació d’espirulina amb julivert i sèsam dóna com a resultat una gran concentració de minerals, especialment de calci i de ferro. També és ric en lecitina (el sèsam en té força), fonamental per al bon funcionament del sistema nerviós i la memòria.
Les llavors de sèsam són una gran font de calci, zinc i lecitina; i també de fibra i greixos saludables. Les llavors mòltes de sèsam integral reforcen els ossos i mantenen el pH equilibrat. Són molt aconsellables durant l’embaràs, el postpart i la menopausa pel calci i el magnesi que contenen. Una cullerada de sèsam integral conté més calci que un vas de llet de vaca.
L’espirulina és una alga blau-verdosa de llac molt rica en clorofil·la, substància que ajuda a netejar la sang i els intestins i que, a més, com que té una composició química similar a la de l’hemoglobina, afavoreix una assimilació i utilització òptimes del ferro que conté. Alhora, destaca perquè és molt rica en proteïna d’alt valor biològic, ja que, tot i ser una proteïna vegetal, conté tots els aminoàcids essencials.
A més, l’espirulina té ficocianina, una biliproteïna que s’ha demostrat que inhibeix la formació de colònies de cèl·lules canceroses i que també ajuda a recol·lectar els aminoàcids per a la formació de neurotransmissors, la qual cosa fa que augmenti la capacitat mental.
L’alga espirulina es fa servir com a aliment-medicament en casos de debilitat general i d’anèmia, perquè reforça la sang. Té un efecte depuratiu i refrescant; per això s’hauria d’evitar si hi ha símptomes de fred intern. El ferro de l’espirulina s’assimila més bé si es combina amb la vitamina C de la llimona.