Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Un plat clàssic i d'aparença humil que té moltes propietats nutricionals i energètiques. Segons la cocció que en feu, és un plat ideal per a qualsevol època de l'any, tot i que el millor moment per prendre llenties és a la primavera.
La tècnica de llençar la primera aigua de les llenties serveix per treure la fibra soluble del llegum i evitar flatulències. La segona aigua convé que sigui natural, no calenta, per ajudar a coure millor la llentia. Procureu mantenir el foc suau per conservar la llentia sencera.
L’alga wakame també ajuda a coure més ràpidament el llegum. Si no us agrada el sabor d’alga, poseu-la en remull uns minuts abans d’afegir-la a la cassola.
Utilitzeu altres verdures de temporada. La verdura de cocció curta, com els espàrrecs i el carbassó, afegiu-la durant els últims 3 minuts.
El vinagre d’umeboshi és opcional, però dóna un sabor àcid-salat incomparable. És una manera saludable de rectificar de sal i evitar la sal crua al final de la cocció
La llentia és el llegum que energèticament correspon a la primavera. Aquest és un plat de cocció lleugera, per evitar que internament ens escalfi massa durant la primavera. Però segons el temps de cocció i les verdures qui hi posem, pot ser un plat per a la tardor o l’hivern.
Les llenties aporten alguns dels aminoàcids essencials i s’haurien de complementar al llarg del dia amb algun cereal per a obtenir una proteïna completa. D’aquí la combinació tradicional de llenties amb arròs.
Les verdures han de quedar poc cuites. La ceba, en canvi, s’ha de coure bé perquè el plat quedi ben saborós i doni la satisfacció d’un estofat. Si se us enganxa la ceba, no cal afegir-hi més oli. Afegiu una mica d’aigua a la ceba per hidratar-la, remeneu-ho i tapeu la cassola per acabar de coure-ho. Trobareu més detalls de com cuinar bé la ceba a l’article “Un sofregit de ceba saludable”.
Per ajudar a depurar el fetge, sofregiu la ceba amb poc oli i afegiu-hi aigua, si cal. D’aquesta manera evitareu que l’oli es cremi. Com que l’oli calent escalfa molt, cuineu amb poc oli i amaniu-ho al final amb oli cru per a què sigui més refrescant i saludable.
Un plat ben tradicional que proporciona la quantitat de proteïna que el cos necessita sense que calgui menjar tanta proteïna animal.
Amb aquesta proposta, si s’acompanya amb cereal o bé si en un altre àpat del dia en consumim, obtindrem una proteïna d’alt valor biològic, és a dir, aconseguirem tots els aminoàcids essencials que necessita l’organisme per mantenir les seves estructures saludables. Aquest plat també destaca pel contingut en ferro de la llentia i pel contingut en calci i d’altres minerals de l’alga wakame.
Si ets d’aquelles persones que no toleren els llegums, pren-ne nota perquè aquest plat et caurà molt bé: afegint-hi llavors carminatives com el fonoll, el comí i l’anet, i l’alga wakame, que ajuda a estovar les fibres dels llegums, en millorem la digestibilitat. El julivert picat del final enriqueix encara més el contingut en calci d’aquest gran plat.