El fetge té una capacitat natural per degradar els tòxics als quals estem exposats, però l’ambient d’avui dia, especialment a les grans ciutats tant pel que fa a la contaminació com a l’estrès i a una alimentació inadequada fa que tinguem el fetge esgotat i congestionat.
El nostre nutricionista Marc Vergés no creu en les depuracions a base de liquats o sucs; ell aposta per una alimentació que, limitant el que entra al cos, faciliti el que en surt. Descobriu els seus consells per impulsar-lo i revitalitzar-lo!
10 consells per depurar el fetge
1-Menjar aliments nets i reals
Per una banda, evitarem els agrotòxics (pesticides, herbicides, fungicides) i, per altra, eliminarem tots els processats, gluten, alcohol, tabac, estimulants, farines i cereals refinats, sucres i embotits.
Pel que fa als cereals, aconsella evitar el blat modern i apostar pel fajol, que no té gluten i no ha sofert modificacions per mirar de fer-lo més productiu.
2-Coccions respectuoses
Per poder aprofitar al màxim els nutrients i evitar les substàncies tòxiques que es generen quan es torren massa (acrilamides, HAP i amines heterocícliques).
Les verdures tenen la particularitat que atrapen químics i altres substàncies que el cos vol eliminar, tant de la verdura mateix com de tot el que mengem (proteïna). Si les cuinem més del compte, les fibres es trenquen i perdem l’efecte quelant i també la clorofil·la, amb un gran poder antioxidant.
3-Començar l’àpat amb verdura o amanida
Fa que, si hi ha alguna cosa dolenta a la resta de l’àpat, sigui menys dolenta. És una manera molt senzilla de compensar. Les millors opcions són una amanida d’amargs (ruca, escarola, canonges, dent de lleó) amb germinats, fermentats i una vinagreta de cítrics. Entre les verdures depuratives destaca els espàrrecs, la carxofa, l’api, la ceba i el porro.
4-Dejunis controlats
Poden ser dejunis intermitents entre 12 i 16 hores de descans d’aliments, que donen feina al fetge. La resta d’hores es fa una alimentació correcta perquè no hi hagi dèficit de nutrients. Vergés assegura: “Notareu més energia i claredat mental quan el fetge us funcioni millor”.
5-Plantes hepàtiques depuratives
Com el card marià i el Desmodium. Compte amb el card marià perquè interacciona amb molta medicació. Sempre s’han de prendre sota la supervisió d’un terapeuta especialitzat.
6-Aportar proteïnes que ajudin a generar glutatió
El glutatió és una molècula molt antioxidant que es forma a partir de tres aminoàcids (glutamat, cisteïna i glicina) i ajuda a eliminar radicals lliures. Amb una aportació de proteïnes adequada i combinada amb vitamina C i clorofil·la generarem glutatió endogen.
7-Evitar AINE
L’ibuprofèn i el paracetamol provoquen hiperpermeabilitat intestinal i afecten l’equilibri de la microbiota intestinal. L’ús continuat d’aquests medicaments fa que el fetge se sobrecarregui i no funcioni correctament. Per exemple, fa que no gestionem bé la histamina i tinguem més mal de cap. Per solucionar l’arrel del problema s’ha de desintoxicar el fetge i reparar l’intestí.
8-No sopar tard, ni més del compte
A l’hivern hauríem de sopar a les set i a l’estiu a les vuit per no donar feina extra al fetge, que durant la nit és quan més treballa.
9-Natura i exercici
Contacte amb la natura i exercici físic suaucom el ioga, taitxí o txikung són ideals ajudar el fetge.
10-Descans reparador
El descans és tan important com l’alimentació. De fet, és una necessitat vital i fisiològica. Eviteu pantalles abans d’anar a dormir i propicieu un ambient relaxant per descansar millor i que el son sigui reparador.