Menjar bé, fer exercici físic i descansar prou són aspectes imprescindibles per tenir una bona salut. Però també és cert que, de tant en tant, ens pot venir de gust quedar-nos asseguts al sofà sense fer res, passar-nos una bona estona mirant la televisió o canviar l’amanida de sempre per una pizza o una gran hamburguesa.

Pizza saludable

Avui us volem ensenyar que, encara que moltes d’aquestes preparacions d’entrada puguin tenir connotacions negatives, podem transformar-les en plats plens de nutrients, fàcils de preparar i, el millor de tot, deliciosos.

El cap de setmana és moment de gaudir i deixar-se portar (sempre amb moderació, això sí). Així que us fem quatre recomanacions perquè prepareu uns plats boníssims per a tota la família.

Aquest cap de setmana, pizza!

Cada vegada és més fàcil reversionar els plats i crear preparacions delicioses i alternatives saludables i aptes per a tothom.

En concret, la pizza és un dels plats més compartits a les xarxes, i podem trobar-ne versions de tota mena: des de pizzes amb varietats de farines diferents, fins a d’altres amb bases fetes de vegetals com la coliflor i fins i tot fruits secs. Totes aquestes pizzes són boníssimes i totalment recomanables. No obstant això, també és cert que demanen una mica més de temps a la cuina i de vegades ens ve de gust relaxar-nos i no complicar-nos la vida.

Una alternativa ideal és comprar una base de pizza i afegir-hi les guarnicions que ens agradin més. I vet aquí la clau de la recepta. Aquestes guarnicions poden convertir el nostre plat en una bomba calòrica sense gaires nutrients per oferir o en una font de vitamines i minerals. Voleu saber com?

Simplement fent servir ingredients de qualitat i molts vegetals. El millor de fer pizza a casa és que podem saber exactament què hi posem. Triar una salsa de tomàquet adequada, un formatge de qualitat i molts vegetals convertiran el nostre plat en l’estrella de la nit.

Les nostres guarnicions preferides

Els vegetals poden donar un toc meravellós a qualsevol plat. Simplement es tracta de trobar la combinació que ens agradi més i deixar volar la imaginació. Això sí, recomanem incloure com a mínim tres vegetals diferents a les pizzes (i la salsa de tomàquet no la comptabilitzem com a vegetal) perquè, com més varietat, més nutrients hi haurà.

  • Pebrots: donen un sabor dolç i molt agradable. Tenen força vitamina C, provitamina A, contenen substàncies protectores de la mucosa gàstrica i compostos protectors del cor. S’hi poden afegir crus, escalivats o com vulgueu. Per a un toc encara més festiu, podeu combinar pebrots de tots els colors (verd, vermell, taronja i groc).
  • Bolets o xampinyons: són bons per a la circulació, tenen efectes antioxidants i acció immunomoduladora. Hi ha moltíssims tipus de bolets que poden convertir una pizza en un plat exquisit. Què us sembla una pizza blanca amb bolets, ceba i ruca?
  • Ceba: l’ingredient que no hi pot faltar. Destaca per les seves propietats antibiòtiques, perquè ajuda a combatre els refredats i perquè és rica en vitamines i minerals. S’hi pot afegir crua, escalfada, caramel·litzada o com agradi més.
  • Espàrrecs: destaquen perquè són diürètics i aporten fibra saludable per a la flora intestinal. A més, són alts en vitamines C, E i provitamina A, potassi i sofre.
  • Fulles verdes: ruca, espinacs, canonges… qualsevol fulla verda pot acabar-hi de donar el toc final. Aportar algun vegetal cru i fresc és ideal si volem un extra de nutrients.
  • All: un altre dels aliments estrella gràcies al seu aromàtic sabor i a les seves propietats antibacterianes. Heu provat d’infusionar all amb bitxo per fer un oli picant? Afegiu-hi algunes herbes fresques com a alfàbrega o orenga per donar-hi un toc encara més especial.
  • Tomàquet fresc: a la majoria de pizzes sol haver-hi salsa de tomàquet, però posar-n’hi de cru també és una opció interessant, ja que les vitamines que manté (la vitamina C) són diferents de les que trobem en la versió cuinada (potencia la provitamina A).
  • Carxofes: aquesta hortalissa tan deliciosa conté força fibra soluble, és depurativa i enforteix el sistema immunològic. Una forma fàcil d’incorporar-la és en conserva. La combinació de carxofes, ruca i olives negres és fantàstica.
  • Carabassó: deliciós i refrescant, aquest vegetal és molt versàtil. Té molta vitamina C, efectes beneficiosos per a la vista i afavoreix la flora intestinal. El podeu tallar a làmines amb un pelador per fer-lo ben vistós i atractiu. Queda molt bo amb pesto, fulles verdes i uns dauets de tomàquet.

Realment podríem incloure moltíssims més vegetals, però hem compartit amb vosaltres alguns dels que donen més bons resultats. També recomanem posar-hi fulles fresques o espècies, ja que aporten propietats molt beneficioses i interessants. L’alfàbrega fresca, el romaní o l’orenga hi queden la mar de bé. 

I si no em ve de gust pizza?

Si teniu ganes d’un plat encara més ràpid i que estigui a punt en pocs minuts, què us sembla menjar piadines? La piadina és una massa fina ja cuita d’origen italià que s’assembla a les fajitas o tortillas. A Itàlia se les mengen com a acompanyament de plats o hi unten cremes o formatges, encara que també es poden plegar per la meitat i farcir amb el que vulguem.

Per preparar-les, simplement les hem de cuinar un minut per cada costat, farcir-les amb els ingredients que ens vinguin més de gust i enrotllar-les o plegar-les. Seguint les bases de la pizza (sempre hi ha d’haver presència vegetal), algunes de les nostres mescles preferides són:

  • Hummus, verdures al forn (carbassó, pebrot, ceba, espàrrecs…) i romaní fresc.
  • Fulles verdes variades, alvocat, ceba, tàperes, salmó fumat i formatge mascarpone.
  • Ceba vermella, cors de carxofa en conserva, mató, canonges, oli i vinagre balsàmic.
  • Fulles d’espinacs, olivada negra, formatge mozzarella, tomàquets secs, orenga fresca i tires de pollastre.

Una altra opció boníssima és menjar-ne per esmorzar o berenar. Podeu fer qualsevol de les versions anteriors i, si us ve de gust menjar dolç, podeu posar-hi una base de crema d’ametlles, plàtan a rodanxes, nibs de cacau pur i canyella. Segur que no us decebrà.

A Biocop tenen alguns productes ideals per preparar totes aquestes receptes. Hi trobareu:

Base de pizza de blat espelta massa fina. Aquestes bases tenen una massa cruixent, estan elaborades amb mescles de farines d’espelta integrals i blanques, amb oli d’oliva verge extra i són aptes per a vegans. Són ideals per cuinar tant al forn com a la paella. Si les volem fer a la paella, simplement hi hem de col·locar la base de la pizza, posar-hi els ingredients a sobre, tapar-la i escalfar-ho tot entre 3 i 5 minuts a foc mitjà. La pizza estarà a punt quan els ingredients estiguin calents; i si hi ha formatge, quan estigui fos.

Piadines i mini piada. Són molt flexibles i ideals per preparar a la planxa o paella antiadherent. Només cal escalfar-les per cada costat durant 1 minut i afegir-hi el que vulguem, sigui dolç o salat. Hi ha diferents alternatives per triar com la piadina de blat espelta, la piadina de blat Khorasan KAMUT® i les últimes novetats de la marca: la piadina de blat espelta elaborat amb 50% de farina integral i llavors i la mini piada de blat espelta elaborada amb 50% de farina integral. Igual que les masses de pizza, són aptes per a vegans.

I, a més, trobareu altres ingredients deliciosos com olivades o salsa de tomàquet, ideals per posar sobre qualsevol de les masses.