Cada primavera l’organisme comença un procés depuratiu per poder treure’s de sobre els residus acumulats durant l’hivern. Per això moltes persones noten un cansament inusual: la tan coneguda “astènia primaveral”. El cos fa un esforç extra que val la pena acompanyar amb una alimentació neta, nutritiva i depurativa.

verdures primavera

Potenciar l’alimentació basada en vegetals és un primer pas per facilitar la tasca dels òrgans emuntoris o de neteja. És un bon moment de l’any per disminuir el producte animal, que genera més feina i, per tant, entorpeix el procés de depuració.

Entre els vegetals, n’hi ha alguns que són especialment interessants, ja que tenen compostos fitoquímics amb capacitat antioxidant i depurativa. Vegem quins són.

 L’api

Aquest vegetal, que és molt ric en aigua i fibra, forma part del grup dels grans depuradors, ja que la proporció que té entre potassi i sodi el converteixen en un gran diürètic. A més, conté apigenina, un antioxidant molt potent que contribueix a retardar l’envelliment cel·lular.

El julivert

Aquesta petita herba fresca té la capacitat de depurar el cos de metalls pesants com el mercuri o l’arsènic, molt presents actualment en els aliments. El julivert ajuda a contrarestar els efectes de l’absorció d’aquests metalls.

El bròquil

El bròquil –i, en general tota la família de les crucíferes– estimula la producció d’una substància summament preuada pel fetge anomenada sulforafà, que té un paper essencial en la fase 1 i 2 de desintoxicació d’aquest gran òrgan depurador.

Els espàrrecs

És un altre dels grans aliats del fetge, ja que té la capacitat de tonificar-lo i d’aportar-li substàncies antioxidants fonamentals. Els espàrrecs són, com també l’api, diürètics potents, també perquè són rics en potassi i pobres en sodi. Així mateix, la seva fibra afavoreix l’eliminació intestinal, aspecte clau en els processos depuratius.

La carxofa

Aquesta verdura deliciosa també té propietats diürètiques, a més d’aportar una fibra molt bona per al trànsit intestinal. És un altre dels grans aliments protectors del fetge, i a més estimula la producció i alliberament de la bilis.

Les fulles verdes amargues, com la ruca, els canonges o les endívies, també són un suport important per a aquests processos depuratius, ja que poden estimular els processos de metilació hepàtica. Igualment, els vegetals rics en sofre, com la ceba o l’all, seran grans aliats per a aquests dies de neteja.

Verdures depuratives a tota hora

Podeu incorporar aquestes cinc verdures estrella en dinars i sopars de manera fàcil, però també és interessant intentar incloure-les en esmorzars o snacks per donar suport a les funcions de l’organisme durant tot el dia. La Piara té una recepta de verduretes saltades per afegir a les torrades que inclou alguns dels vegetals més interessants per ajudar a depurar l’organisme.

Les receptes d’El Huerto de la Piara són 100% vegetals, sense additius ni gluten. L’oferta és variada i original: de carbassó, carxofa, espàrrecs verds, albergínia i alls tendres o de pebrots vermells, grocs i ceba. Totes dues estan envasades hermèticament i han estat sotmeses a la dutxa maria. Aquest sistema, similar al tradicional bany maria, permet conservar els productes molt més temps amb les màximes garanties organolèptiques i nutricionals sense la necessitat d’additius.

Altres hàbits que també compten a l’hora de depurar l’organisme

La depuració ha d’anar acompanyada per una sèrie d’hàbits que són igualment fonamentals per fer una bona neteja. D’una banda, cal apartar els productes que “embruten” l’organisme i donen feina als òrgans emuntoris, com farines, olis refinats i sucres, així com assegurar-se un bon descans nocturn que permeti reparar els teixits perquè puguin funcionar correctament.