S’acosta Nadal i, probablement, molts de nosaltres ja pensem en tots els plats que prepararem. I si ens plantegem unes festes més o menys saludables, segurament farem algunes preparacions amb peix. Què us sembla un lluç en salsa verda amb cloïsses? Uns entrants amb salmó fumat? Un deliciós cebiche de llobarro o uns rotllets de rap embolicats en bacó?

Omega-3

Menjar peix és imprescindible (si no som vegans o vegetarians, evidentment), ja que aporta omega-3, un nutrient essencial –el cos no el pot produir per si sol–, amb propietats molt beneficioses per a la salut i que, per desgràcia, no és tan habitual com hauria de ser a la nostra dieta.

On trobem omega-3?

Hi ha diferents tipus de omega-3, entre els quals destaquen el DHA, EPA i ALA.

  • El DHA i EPA són al peix blau (salmó, sardines, sorell, verat, arengades, anxoves, seitons…), marisc, algues i aliments que han estat fortificats amb omega-3, com llet, iogurt, margarina, entre d’altres.
  • En canvi, l’ALA és d’origen vegetal i es troba en les llavors de lli, chía, cànem, nous, avellanes, verdures de fulla verda… No obstant això, perquè es pugui absorbir cal convertir-lo a DHA i EPA.

Quins beneficis tenen els omega-3?

Els omega-3 són una família d’àcids grassos essencials molt necessaris per al benestar. Sobretot, per al cor, cervell, articulacions, sistema immunitari i vista, especialment rellevants per al desenvolupament del fetus i en edat de creixement. Entre altres beneficis, els omega-3:

  • Regulen els nivells de colesterol (redueixen els triglicèrids) i pressió sanguínia.
  • Participen en el desenvolupament correcte del fetus.
  • Participen en la neurogènesi (formació de neurones durant la gestació).
  • Ajuden a combatre la depressió i ansietat.
  • Ajuden al funcionament normal de cor.
  • Milloren la funció cognitiva, bon desenvolupament cerebral, funció i manteniment.
  • Milloren la funció de les articulacions.
  • Ajuden a reduir la inflamació (útil en malalties autoimmunes o inflamatòries).
  • Són essencials per produir serotonina, l’hormona de la felicitat.

Obtenim prou omega-3 a partir dels aliments?

No és gaire comú que la gent consumeixi peix dues o tres vegades a la setmana i és important dir que no tots els peixos contenen la mateixa quantitat d’omega-3. Per això cal intentar consumir peix blau; les millors opcions són els petits, per la gran quantitat de mercuri que contenen espècies més grans com la tonyina, el tauró o el peix emperador i que poden resultar molt perjudicials per a la salut. A més, és bo augmentar el consum de fruita seca i llavors, com a complement.

Malgrat tot, no sempre absorbim de forma correcta els nutrients dels aliments, ja sigui perquè el cos està inflamat, per una alimentació baixa en aquest nutrient, per una mala cocció dels productes (sabíeu que, si fregim el peix, podem oxidar i fer desaparèixer gran part de l’omega-3?), per al·lèrgies alimentàries o simplement per culpa de dietes poc equilibrades. Per això és molt recomanable consumir diàriament complements com l’Omega-3 de Möller’s.

A Möller’s trobareu diversos productes que poden ser una bona alternativa i complement per a aquests casos. Per als seus productes, amb certificació DNV, fan servir fetge de bacallà procedent de l’Àrtic Noruec, que conté més antioxidants naturals, cosa que permet garantir que aquests omega-3, que es troben en quantitat concentrada, no s’oxiden tan fàcilment. A més, aquests complements també inclouen vitamines A, D i E; motiu pel qual també contribueixen al funcionament normal del sistema immunitari, preserven la visió o protegeixen les cèl·lules del dany oxidatiu, entre altres beneficis.

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat