Planejant la segona recepta d’aquest confinament la veritat és que el meu únic objectiu era fer un plat senzill d’elaborar, amb ingredients que molta gent pogués tenir a casa i que resultés deliciós.

A la nevera: 1 bròquil petit, api, un tros de carbassa, un carbassó, uns raves, un nap, mitja coliflor, un parell de pastanagues, un remolatxa i una xirivia. Amb totes aquestes verdures i una mandolina ja tenia tot el que em calia per muntar-me un arc de sant Martí vegetal.

I sí, les verdures són una font inesgotable de vitamines, minerals, enzims i components antioxidants que ens protegeixen dels radicals lliures. Però, molt important també!: mastegar bé verdures crues facilita les digestions i proporciona un efecte refrescant i jo diria que equilibrador.

Verdures marinades

He marinat les verdures amb oli d’oliva verge extra, oli de lli, sucre de coco, vinagre d’arròs i llimona. L’ideal és macerar-les una nit, però, si no, n’hi ha prou amb un parell d’hores. Seguiran cruixents, però amb un sabor més intens.

Decoreu-les amb avellana picada i amb un toc refrescant d’alguna herba aromàtica i dediqueu una estona a col·locar-les en una safata com si féssiu un quadre: per colors o com us agradi més, com si fos un mandala. Una recepta alegre, feliç i plena de color com l’arc de sant Martí, que sempre ens sorprèn i ens il·lumina la cara.

Quan aneu a comprar, trieu verdures de colors diferents. Ara més que mai, la creativitat també alimenta l’esperit. Les verdures que us suggereixo són orientatives, així que deixeu volar la imaginació i creeu combinacions noves: us sorprendrà descobrir que moltes verdures sense cuinar i tallades en làmines finíssimes, com la xirivia, la coliflor, la remolatxa o la carbassa, són delicioses!

Satisfer les ganes de menjar saludable és tendència, però ja no es tracta d’una moda passatgera; es tracta de tenir cura de la salut, el cos i el planeta. L’arc de sant Martí ens transmet un ideal de vida en què l’ésser humà col·labora amb la natura, se’n sent part, la comprèn i la respecta; una nova visió de la vida, més humana, més autèntica, més natural. Espero que aquesta recepta us faci sentir amb més vida que mai i que us identifiqui amb aquesta imatge de llum, que porta impresa un missatge d’esperança.

Recepta: Carpaccio irisat

Per a 4 persones:

  • 4 ramells de coliflor
  • 2 ramells de bròquil
  • 1 nap
  • 4 raves
  • 1 pastanaga mitjana
  • 1 remolatxa mitjana
  • 1 carbassó
  • 1 xirivia

Per a la marinada:

  • 5 c.s. d’OOVE
  • 2 c.s. d’oli de lli
  • Suc d’1 llimona
  • 1 c.s. de sucre de coco
  • 1 c.p. de vinagre d’arròs

Per a la guarnició:

  • Fulles fresques de menta
  • Avellanes picades
  • Sal marina
  • Pebre negre

Preparació:

  1. Renteu bé totes les verdures. Peleu la remolatxa i la xirivia (i la resta, si no són ecològiques). Amb la mandolina talleu totes les verdures en làmines molt fines i esteneu-les sobre una safata en una capa si és possible. Talleu el bròquil i la coliflor millor amb un ganivet ben esmolat.
  2. Barregeu els ingredients de la marinada i aboqueu la mescla sobre les verdures. Deixeu-ho a la nevera com a mínim un parell d’hores o, si és possible, tota la nit. En el moment de servir salpebreu el plat lleugerament, escampeu-hi les avellanes per sobre i també la menta fresca.

Que en gaudiu.

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable

    @crispuarroyo