En una escala de l’u a increïble, com de bé us sentiu quan prepareu amb antelació els àpats per dur a la feina? I és que tots sabem que els matins són caòtics, el temps vola, de cop i volta ja som al migdia i tenim una gana de llop i, voilà, tenim un tàper deliciós i nutritiu que ens espera. I és que, amb uns petits ajustos, podem transformar els sopars en carmanyoles exquisides que ens aportin els nutrients que necessitem per afrontar la resta de la tarda amb energia.
Això justament és el que oferim en el nostre últim curs virtual “Del sopar al tàper”, amb el qual volem ajudar a organitzar els sopars d’una manera equilibrada i saborosa, i ensenyar a convertir-los en carmanyoles de luxe per triomfar a la feina. Les propostes que oferim són saludables, estan elaborades amb ingredients naturals, són fàcils de preparar i el millor és que són delicioses. Us estareu cuidant sense ni tan sols adonar-vos-en.
Quan tenim organització, un pla, no ens saltarem cap àpat; sabrem sempre que tenim un plat excepcional esperant-nos, una font de nutrients sempre disponible per donar al cos el que necessita, ja sigui descans i calma o força i energia.
El sopar que us presento és una variant vegetariana del plat tradicional de la cuina xinesa. És molt senzill, però molt saborós, tant que us transportarà al menjar xinès a domicili que veieu a les vostres sèries favorites, només que molt millor: fet a casa, més saludable i, sincerament, millor que el menjar per endur convencional.
- Primer, segellem la coliflor.
- Segon, li donem sabor amb una salsa.
- I finalment, la posem en bols i l’enriquim amb guarnicions.
Segellar la coliflor abans de marinar-la fa que s’estovi i s’obri, cosa que crea una superfície més gran perquè el líquid de marinar s’hi enganxi i s’hi impregni. Si es marina crua, es cremarà abans que la coliflor estigui tendra.
I sí, la coliflor és bona, però el veritable secret d’aquesta recepta s’amaga a la salsa: una barreja de sabors, dolç, salat i picant que la diferencia de les altres salses. I les nous són essencials: són el punt secret, carregades amb omega-3, que donen un toc “carnívor” a aquest sopar vegetarià.
Si voleu un sopar més lleuger, suggereixo que serviu aquesta recepta en “bols” d’enciam i la completeu amb alvocat, anacards i unes llavors de sèsam. Si voleu un àpat més complet i energètic, serviu-la amb quinoa o arròs vermell. Aquest plat és ideal per endur perquè la textura i els sabors es conserven la mar de bé.
La recepta: Coliflor Kung Pao
Ingredients:
- 1 coliflor, tallada a flors petites
- 1 pastanaga, tallada en juliana
- 75 g de nous picades
- 80 ml (1/3 de tassa) de salsa tamari
- 1 c.s. de mel
- 1 gra d’all
- 1 tros de gingebre, de 2 cm (o 1 c.p. de gingebre en pols)
- 2 c.s. d’oli d’oliva verge extra
- 2 c.s. de vinagre d’arròs o de poma
- 1 c.s. de farina de fècula de blat de moro
Per servir
- Fulles d’enciam
- Anacards
- Alvocat, a daus
- 200 g de quinoa cuita o arròs integral
Elaboració:
- Primer, cal rentar 100 g de quinoa crua amb aigua i escórrer-la. Poseu-la en una olla amb 200 ml d’aigua i tapeu-la. Quan bulli l’aigua, abaixeu el foc i deixeu coure a foc lent durant 15-18 minuts o fins que l’aigua s’absorbeixi. Retireu del foc i deixeu reposar 5 minuts més.
- Mentrestant, feu la salsa: combineu salsa tamari, mel, vinagre, all i gingebre picats i el bitxo esmicolat. Afegiu-hi una cullerada d’aigua i la farina de fècula de blat de moro, i bateu-ho tot bé fins que es combinin els ingredients i obtingueu una salsa homogènia.
- Retireu les fulles i talleu la coliflor a flors mitjanes. Retalleu l’extrem llenyós de la tija i guardeu-lo per fer una crema o simplement menjar rostit en una altra ocasió, i talleu la tija a trossos de 2 cm de gruix.
- Escalfeu 1 cullerada d’oli d’oliva en un wok o paella gran de ferro fos a foc mitjà-alt. Segelleu la coliflor, la pastanaga tallada en juliana i les nous, remenant de tant en tant, fins que es dauri i comenci a estovar-se, 4-5 minuts. Afegiu-hi la marinada barrejada i remeneu perquè s’impregni bé la coliflor amb la salsa. Cuineu aproximadament 3 minuts.
- Serviu la coliflor sobre els “bols” d’enciam. Escampeu-hi anacards torrats, alvocat i alls tendres (o cibulet o coriandre). Ja ho tenim a punt!
Per preparar la carmanyola, una vegada que la coliflor s’hagi refredat, poseu-la en un recipient juntament amb quinoa, fulles verdes, un alvocat tallat a làmines amb unes gotes de llimona perquè no s’oxidi, uns anacards torrats i llavors de sèsam.
Alguna manera de substituir la salsa Tamari…. de moment no es un ingredient habitual a la meva cuina….