La tardor és una estació de l’any que m’encanta, sobretot culinàriament, ja que arriba la temporada de la carbassa, la magrana, els caquis, el moniato, les castanyes… Són aliments que em fascinen i que m’agrada que no faltin en les receptes que faig.

La gran majoria són rics en betacarotens, amb funció antioxidant. Són precursors de la vitamina A, que, com ja sabeu, escasseja en la nostra dieta. Aquesta vitamina controla el sistema immunitari, de manera que un dèficit ens exposa a problemes de salut. Durant aquesta època, per tant, és essencial que no ens falti per tal de no agafar ni un refredat. Es troba principalment en les fruites i verdures de color taronja. Aquesta vitamina també intervé en la visió i és imprescindible per al bon funcionament de les mucoses i la pell, per al creixement dels ossos i per a la reproducció.

En aquest cas, us vull parlar de la carbassa, una verdura amb molta aigua (90% aproximadament) que aporta carbohidrats en forma de midó, per tant d’absorció lenta, a més de proteïnes i greixos poliinsaturats. Rica en fibra (22%), també conté vitamina C, i B6, B2, B9, K, B5, manganès, coure, potassi i magnesi.

En aquesta recepta, la carbassa va combinada amb el carbassó, però podríem posar-hi altres verdures, com coliflor, pastanaga, bolets… i fer servir aliments de temporada.

Recepta de nuggets de carbassa amb salsa de iogurt i espècies

Ingredients per a 2-3 persones:

Per a les delícies de carbassa:

  • 400 g de carbassa al forn
  • 300 g de carbassó rallat
  • 1 ou
  • 1/4 tassa de llevat nutricional
  • 50 g de farina de tapioca
  • 1/2 c.p. d’all en pols
  • 1/2 c.p. cúrcuma en pols
  • 1 pessic de curri
  • 1 pessic de pebre negre

Per a la salsa de iogurt i espècies:

  • 1 iogurt de cabra ecològic (o iogurt de coco si feu protocol autoimmune)
  • 1 gra d’all picat (sense el germinat)
  • 1 c.s. d’oli d’oliva verge extra
  • 2 bitxos molt picats
  • 2 ramells de julivert fresc picat
  • 2 fulles grans d’alfàbrega
  • 1/2 c.p. d’orenga seca
  • 1 pessic de pebre negre
  • 1 pessic de sal marina

Elaboració:

  1. Ratlleu el carbassó, poseu-lo en un drap de cotó i premeu per eliminar-ne l’excés d’aigua.
  2. Poseu tots els ingredients en un bol per fer les delícies, juntament amb el carbassó escorregut, i barregeu. Deixeu reposar la massa a la nevera aproximadament 1 hora.
  3. Mentrestant, prepareu la salsa barrejant tots els ingredients. La base de iogurt pot ser tant vegetal com animal, però sempre ha de ser natural. Traieu el germinat de l’all perquè no sigui tant fort de sabor. El podeu picar més o menys en funció de les preferències personals de cadascú. Esmicoleu tant com pugueu la resta dels ingredients sòlids per impregnar la salsa de tots els sabors. Si no hi voleu posar bitxo, podeu decantar-vos per cogombrets envinagrats o totes dues coses; també s’hi poden posar altres herbes aromàtiques.
  4. Amb l’ajuda d’una cullera, feu boletes i poseu-les sobre paper de forn. Amb el forn preescalfat a 190 ºC, coeu les delícies de carbassa durant 20 minuts, fins que quedin daurades.
  5. Acompanyeu-les amb la salsa.

Alba Barbero
Dietista-Nutricionista

@albabarberochef