Brandada ràpida de bacallà i mill

Plat principal, Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Una manera ràpida i fàcil de preparar la brandada de bacallà sense tant oli com la versió tradicional, ni lactis ni gluten com algunes receptes contemporànies. Aquesta proposta amb mill és fàcil de digerir, molt nutritiva i molt agradable al paladar.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    55 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 grapat de bacallà esqueixat i ben dessalat
  • 1 vas (250ml) de mill, rentat i escorregut
  • 4 vasos d’aigua
  • 2 cebes mitjanes, a daus petits
  • 2 alls trinxats
  • 2 fulles de llorer
  • Julivert trinxat
  • Sal marina fina
  • Oli verge extra d’oliva arbequina

Dieta

  • Omnívora
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Brandada ràpida de bacallà i mill

Plat principal, Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    55 minuts

Una manera ràpida i fàcil de preparar la brandada de bacallà sense tant oli com la versió tradicional, ni lactis ni gluten com algunes receptes contemporànies. Aquesta proposta amb mill és fàcil de digerir, molt nutritiva i molt agradable al paladar.


Ingredients

  • 1 grapat de bacallà esqueixat i ben dessalat
  • 1 vas (250ml) de mill, rentat i escorregut
  • 4 vasos d’aigua
  • 2 cebes mitjanes, a daus petits
  • 2 alls trinxats
  • 2 fulles de llorer
  • Julivert trinxat
  • Sal marina fina
  • Oli verge extra d’oliva arbequina

Elaboració

  1. Poseu dues cullerades d’oli en una cassola de fons gruixut i salteu la ceba amb l’all i un pessic de sal. Deixeu-la coure 10 minuts remenant de tant en tant, fins que comenci a enrossir-se.
  2. Torreu el mill en una paella sense oli, tot remenant uns 3 minuts. No ha de canviar de color.
  3. Afegiu-lo a la ceba amb 4 vasos d’aigua, el llorer i 2 pessics de sal. Remeneu, tapeu i feu que arrenqui el bull a foc viu. Abaixeu el foc i deixeu-ho coure tapat, uns 25 minuts.
  4. Aparteu-ho del foc i retireu-ne el llorer. Incorporeu-hi immediatament el bacallà ben esmicolat, un raig d’oli i remeneu-ho enèrgicament amb una espàtula seguint un moviment de vaivé per desfer el bacallà, emulsionar l’oli i aportar cremositat al mill.
  5. Guarniu-ho amb julivert, un raig d’oli  i un polsim de pebre negre.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Poseu dues cullerades d’oli en una cassola de fons gruixut i salteu la ceba amb l’all i un pessic de sal. Deixeu-la coure 10 minuts remenant de tant en tant, fins que comenci a enrossir-se.
  2. Torreu el mill en una paella sense oli, tot remenant uns 3 minuts. No ha de canviar de color.
  3. Afegiu-lo a la ceba amb 4 vasos d’aigua, el llorer i 2 pessics de sal. Remeneu, tapeu i feu que arrenqui el bull a foc viu. Abaixeu el foc i deixeu-ho coure tapat, uns 25 minuts.
  4. Aparteu-ho del foc i retireu-ne el llorer. Incorporeu-hi immediatament el bacallà ben esmicolat, un raig d’oli i remeneu-ho enèrgicament amb una espàtula seguint un moviment de vaivé per desfer el bacallà, emulsionar l’oli i aportar cremositat al mill.
  5. Guarniu-ho amb julivert, un raig d’oli  i un polsim de pebre negre.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Aquesta és una versió contemporània de la brandada tradicional. Si us agrada una crema més fina, tritureu-la quan encara estigui ben calenta per emulsionar el bacallà amb el mill, la ceba i l’oli. El mill és un cereal que queda més aviat eixut si no es remena o tritura quan encara és calent. D’altra banda, quan el barregem amb ceba confitada queda més melós.

Torrem el mill perquè tingui un afecte més alcalinitzant i resulti encara més fàcil de digerir, tot i que ja és molt digerible. Es considera que comença a torrar-se quan s’ha evaporat la humitat de rentar-lo i queda eixut i desprès. Arribats a aquest punt, vigileu que no canviï de color perquè no es cremi. Sabreu que ja és torrat quan sentiu una oloreta de nous torrades.

Els apunts energètics

Un plat molt nutritiu de proteïna completa i cereal integral, fàcil de digerir i agradable al paladar.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Una brandada de bacallà sense llet. En comptes d’afegir dues proteïnes animals (llet i bacallà) es combina un cereal –el mill– i una proteïna, que segueix sent el bacallà. Amb aquesta conjunció s’aconsegueix no només una proposta molt més equilibrada, des del punt de vista nutricional, sinó també més digestiva i saludable.

Com ja sabeu, el mill és un cereal molt interessant per nodrir el sistema nerviós, ja que conté magnesi i lecitina, com també vitamines del grup B. A més, és un cereal molt digestiu i apte per als celíacs, ja que no conté gluten. El bacallà, d’altra banda, aporta una proteïna d’alt valor biològic i és l’ingredient imprescindible en aquest plat tan tradicional.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat