Condiment de sèsam i wakame

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Condiment molt remineralitzant i alcalinitzant. Gràcies a un contingut alt en calci, tant el sèsam com la wakame reforcen els ossos i mantenen el pH equilibrat.

  • Racions:
    5
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    20 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 5 parts de llavors de sèsam
  • 1 part d’alga wakame en pols (torrada i ben mòlta)

Dieta

  • Ceto
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Condiment de sèsam i wakame

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    5
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    20 minuts

Condiment molt remineralitzant i alcalinitzant. Gràcies a un contingut alt en calci, tant el sèsam com la wakame reforcen els ossos i mantenen el pH equilibrat.


Ingredients

  • 5 parts de llavors de sèsam
  • 1 part d'alga wakame en pols (torrada i ben mòlta)

Elaboració

  1. Poseu les llavors de sèsam en un colador i renteu-les lleugerament sota l’aixeta. Escorreu-les bé i torreu-les en una paella calenta sense oli, sense deixar de remenar.
  2. Si salten vol dir que el foc és massa fort. Mai no han de canviar de color. Passats 3-5 minuts o bé quan comencin a desprendre una lleugera olor de torrat i s’hagin inflat una mica, ja es poden retirar del foc. Poseu-les immediatament sobre un paper de cuina perquè es refredin.
  3. En la mateixa paella calenta i sense oli, torreu la wakame. Aneu amb compte perquè es torra amb molta rapidesa i es crema fàcilment. Per saber quan és prou torrada, heu d’anar esmicolant l’alga amb els dits a mesura que la torreu. Quan es torni pols, només amb la pressió dels dits, ja la podreu treure de la paella immediatament i deixar que es refredi una mica abans de moldre-la.
  4. Moleu primer l’alga en un morter suribachi o molinet elèctric, fins que es faci pols. Mesureu-la, torneu-la al molinet i incorporeu-hi unes 5 mesures de sèsam torrat.
  5. Moleu-ho tot, fins que el 80% de les llavors quedin mòltes.
  6. Conserveu-ho en un pot hermètic, en un lloc fresc i fosc.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Poseu les llavors de sèsam en un colador i renteu-les lleugerament sota l’aixeta. Escorreu-les bé i torreu-les en una paella calenta sense oli, sense deixar de remenar.
  2. Si salten vol dir que el foc és massa fort. Mai no han de canviar de color. Passats 3-5 minuts o bé quan comencin a desprendre una lleugera olor de torrat i s’hagin inflat una mica, ja es poden retirar del foc. Poseu-les immediatament sobre un paper de cuina perquè es refredin.
  3. En la mateixa paella calenta i sense oli, torreu la wakame. Aneu amb compte perquè es torra amb molta rapidesa i es crema fàcilment. Per saber quan és prou torrada, heu d’anar esmicolant l’alga amb els dits a mesura que la torreu. Quan es torni pols, només amb la pressió dels dits, ja la podreu treure de la paella immediatament i deixar que es refredi una mica abans de moldre-la.
  4. Moleu primer l’alga en un morter suribachi o molinet elèctric, fins que es faci pols. Mesureu-la, torneu-la al molinet i incorporeu-hi unes 5 mesures de sèsam torrat.
  5. Moleu-ho tot, fins que el 80% de les llavors quedin mòltes.
  6. Conserveu-ho en un pot hermètic, en un lloc fresc i fosc.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

El Gomasio, també conegut com a sal de sèsam, és un condiment tradicional de la cuina macrobiòtica format per la combinació de sèsam amb una mica de sal marina. Us presentem la versió Goma-wakame en la qual se substitueix la sal marina per pols d’alga wakame torrada.

El suribachi és un morter japonès amb estries, ideal per moldre el sèsam torrat i l’alga. Si no en teniu, un molinet de cafè dels de tota la vida en serà un bon substitut.

Empreu paelles de qualitat, sense tefló ni APFO.

Els apunts energètics

Les llavors de sèsam nodreixen, escalfen i reforcen el cos. És un condiment molt remineralitzant i alcalinitzant. Gràcies a un contingut alt en calci, tant el sèsam com la wakame reforcen els ossos i mantenen el pH equilibrat.

Consum recomanat: una cullerada per àpat, sobre el cereal o sobre el llegum.

L’alga wakame també és bastant rica en iode, per tant, s’hauria d’evitar en cas d’hipertiroïdisme. Quan es torra l’alga, però, el iode que conté es volatilitza.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Aquest condiment és una proposta molt interessant des del punt de vista nutricional perquè la combinació de sèsam lleugerament torrat i d’alga wakame dóna com a resultat una gran concentració de minerals, en especial de calci.

També és ric en lecitina (el sèsam n’és ric), fonamental per al bon funcionament del sistema nerviós i la memòria.

Us agrada condimentar els plats amb sal?

Eviteu-ho perquè cada vegada que afegiu sal crua als teus plats esteu ajudant el cos a desmineralitzar-se. La sal comuna de taula només conté clorur sodi. No aporta cap benefici per a la salut perquè desestabilitza l’equilibri mineral que necessita l’organisme. Sempre és millor utilitzar sal marina o de l’Himàlaia perquè contenen molts altres minerals.

Convé salar durant la cocció en lloc de condimentar els aliments a taula amb sal crua, perquè s’hi posa més quantitat de sal que en la cocció. Si voleu condimentar els plats a taula, especialment els aliments crus, recomanem utilitzar condiments com el d’algues i sèsam o fer vinagretes amb salsa de soja, vinagre d’umeboshi o amb sal marina, que ja queda diluïda.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat