Condiments i salses | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Condiment molt remineralitzant i alcalinitzant. Gràcies a un contingut alt en calci, tant el sèsam com la wakame reforcen els ossos i mantenen el pH equilibrat.
El Gomasio, també conegut com a sal de sèsam, és un condiment tradicional de la cuina macrobiòtica format per la combinació de sèsam amb una mica de sal marina. Us presentem la versió Goma-wakame en la qual se substitueix la sal marina per pols d’alga wakame torrada.
El suribachi és un morter japonès amb estries, ideal per moldre el sèsam torrat i l’alga. Si no en teniu, un molinet de cafè dels de tota la vida en serà un bon substitut.
Empreu paelles de qualitat, sense tefló ni APFO.
Les llavors de sèsam nodreixen, escalfen i reforcen el cos. És un condiment molt remineralitzant i alcalinitzant. Gràcies a un contingut alt en calci, tant el sèsam com la wakame reforcen els ossos i mantenen el pH equilibrat.
Consum recomanat: una cullerada per àpat, sobre el cereal o sobre el llegum.
L’alga wakame també és bastant rica en iode, per tant, s’hauria d’evitar en cas d’hipertiroïdisme. Quan es torra l’alga, però, el iode que conté es volatilitza.
Aquest condiment és una proposta molt interessant des del punt de vista nutricional perquè la combinació de sèsam lleugerament torrat i d’alga wakame dóna com a resultat una gran concentració de minerals, en especial de calci.
També és ric en lecitina (el sèsam n’és ric), fonamental per al bon funcionament del sistema nerviós i la memòria.
Eviteu-ho perquè cada vegada que afegiu sal crua als teus plats esteu ajudant el cos a desmineralitzar-se. La sal comuna de taula només conté clorur sodi. No aporta cap benefici per a la salut perquè desestabilitza l’equilibri mineral que necessita l’organisme. Sempre és millor utilitzar sal marina o de l’Himàlaia perquè contenen molts altres minerals.
Convé salar durant la cocció en lloc de condimentar els aliments a taula amb sal crua, perquè s’hi posa més quantitat de sal que en la cocció. Si voleu condimentar els plats a taula, especialment els aliments crus, recomanem utilitzar condiments com el d’algues i sèsam o fer vinagretes amb salsa de soja, vinagre d’umeboshi o amb sal marina, que ja queda diluïda.