Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Plat proteic de primavera que reforça i remineralitza, al mateix temps que depura el fetge i el ronyó. La llentia, la sèpia i l’ortiga són aliments que energèticament corresponen a la primavera.
Per manipular les ortigues és convenient portar guants de goma. Trieu ortigues tendres que encara no hagin florit i talleu la part superior de la planta, la que es trenca fàcilment amb els dits. Renteu-les senceres i separeu les fulles dels tronxos. Per tallar fulles és molt pràctica la tècnica de tallar en chiffonade: com es mostra al vídeo, apileu les fulles, feu-ne un rotllet i talleu-les a rodanxes per obtenir tires allargades. Les ortigues deixen d’ortigar quan es couen.
La tècnica de llençar la primera aigua de les llenties serveix per treure la fibra soluble del llegum i evitar flatulències. La segona aigua convé que sigui natural, no calenta, per ajudar a coure millor la llentia. Procureu mantenir el foc suau per conservar la llentia sencera. Es pot optar per comprar la llentia cuita.
La llentia, la sèpia i l’ortiga són aliments que energèticament corresponen a la primavera. Aquest és un plat proteic de cocció lleugera, que evita que internament ens escalfi massa durant la primavera, però segons el temps de cocció i les verdures que hi posem, podria ser un plat per a la tardor o l’hivern.
Aquest plat té un efecte depuratiu de fetge i ronyó gràcies a les ortigues, alhora que les algues, les llenties i la sèpia reforcen el cos i remineralitzen.
L’ortiga s’ha utilitzat tradicionalment per ajudar a disminuir els símptomes de l’al·lèrgia primaveral, com explica detalladament Montse Reus a la secció “El Rebost”.
La llentia pardina és un llegum amb una concentració de nutrients alta. Trobem hidrats de carboni i proteïnes vegetals incompletes perquè són deficitàries en metionina (aminoàcid essencial). Tot i això, aquest plat, com que conté sèpia, ja s’equilibra pel que fa a hidrats de carboni i proteïnes. Les llenties també són riques en vitamines del grup B i en minerals com el zinc, seleni i ferro.
L’ortiga té virtuts alcalinitzadores i depuratives gràcies a la seva riquesa en clorofil·la, vitamines del grup B i minerals com el silici, el potassi i el bor.
La sèpia és una bona opció nutricional. A més de ser una carn amb poques calories, té una bona proporció de proteïnes de bona qualitat i un contingut baix en greixos saludables. També destaca per les vitamines que conté, en especial vitamina B3 o niacina i B12, i en minerals com el fòsfor, el potassi i el magnesi.