Llentia pardina amb sèpia i ortigues

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Plat proteic de primavera que reforça i remineralitza, al mateix temps que depura el fetge i el ronyó. La llentia, la sèpia i l’ortiga són aliments que energèticament corresponen a la primavera.

  • Racions:
    4 - 6
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1 hora
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 vas de llenties pardines seques
  • Una sèpia d’uns 500 g, amb la pell
  • Un bon grapat de fulla d’ortiga tendra, rentada i tallada
  • 5 cm d’alga wakame, tallada a trossets
  • 1 gra d’all
  • 2 cebes tallades a mitja lluna
  • 2 pastanagues ratllades
  • 1 cullerada de salsa de soja o de vinagre d’umeboshi
  • Llorer i fulles de julivert
  • Oli d’oliva verge extra i sal marina fina

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Llentia pardina amb sèpia i ortigues

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4 - 6
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1 hora

Plat proteic de primavera que reforça i remineralitza, al mateix temps que depura el fetge i el ronyó. La llentia, la sèpia i l’ortiga són aliments que energèticament corresponen a la primavera.


Ingredients

  • 1 vas de llenties pardines seques
  • Una sèpia d’uns 500 g, amb la pell
  • Un bon grapat de fulla d’ortiga tendra, rentada i tallada
  • 5 cm d'alga wakame, tallada a trossets
  • 1 gra d'all
  • 2 cebes tallades a mitja lluna
  • 2 pastanagues ratllades
  • 1 cullerada de salsa de soja o de vinagre d’umeboshi
  • Llorer i fulles de julivert
  • Oli d’oliva verge extra i sal marina fina

Elaboració

Per a les llenties

  1. Renteu les llenties i poseu-les a bullir amb aigua que només en cobreixi el volum. Quan arrenqui el bull, coleu-les i llenceu l'aigua.
  2. Torneu-hi a afegir aigua freda, uns 2-3 cm per sobre les llenties, tireu-hi l’alga wakame, el llorer, l'all i coeu-ho a foc suau i tapat 30 minuts o fins que les llenties estiguin ben cuites.
  3. En una altra cassola amb una mica d'oli d’oliva, salteu les cebes amb un pessic de sal durant 10 minuts o fins que la ceba comenci a enrossir-se.
  4. Afegiu-hi la pastanaga ratllada i un altre pessic de sal. Remeneu-ho i deixeu-ho coure tapat 7 minuts.
  5. Afegiu les llenties a les verdures, juntament amb el suc de cocció i una mica de sal. Remeneu-ho i deixeu-ho coure tapat i a foc suau durant 7-10 minuts.

Per a la sèpia

  1. Renteu la sèpia i talleu-la a trossos regulars, sense treure-li la pell.
  2. Poseu un parell de cullerades d’oli a la paella i la sèpia, tot en fred. Tapeu i feu-ho coure a foc suau amb el propi suc, uns 15 minuts o fins que gairebé no n’hi quedi.

Per a preparar el plat

  1. Incorporeu les llenties a la sèpia i deixeu-ho coure 5 minuts tapat i a foc suau.
  2. Incorporeu-hi les ortigues tallades, remeneu i deixeu-ho coure 3 minuts a foc suau, sense tapa. Si cal, rectifiqueu de sal amb una cullerada de salsa de soja o de vinagre d’umeboshi i amaniu-ho amb un rajolí d’oli d’oliva verge.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

Per a les llenties

  1. Renteu les llenties i poseu-les a bullir amb aigua que només en cobreixi el volum. Quan arrenqui el bull, coleu-les i llenceu l’aigua.
  2. Torneu-hi a afegir aigua freda, uns 2-3 cm per sobre les llenties, tireu-hi l’alga wakame, el llorer, l’all i coeu-ho a foc suau i tapat 30 minuts o fins que les llenties estiguin ben cuites.
  3. En una altra cassola amb una mica d’oli d’oliva, salteu les cebes amb un pessic de sal durant 10 minuts o fins que la ceba comenci a enrossir-se.
  4. Afegiu-hi la pastanaga ratllada i un altre pessic de sal. Remeneu-ho i deixeu-ho coure tapat 7 minuts.
  5. Afegiu les llenties a les verdures, juntament amb el suc de cocció i una mica de sal. Remeneu-ho i deixeu-ho coure tapat i a foc suau durant 7-10 minuts.

Per a la sèpia

  1. Renteu la sèpia i talleu-la a trossos regulars, sense treure-li la pell.
  2. Poseu un parell de cullerades d’oli a la paella i la sèpia, tot en fred. Tapeu i feu-ho coure a foc suau amb el propi suc, uns 15 minuts o fins que gairebé no n’hi quedi.

Per a preparar el plat

  1. Incorporeu les llenties a la sèpia i deixeu-ho coure 5 minuts tapat i a foc suau.
  2. Incorporeu-hi les ortigues tallades, remeneu i deixeu-ho coure 3 minuts a foc suau, sense tapa. Si cal, rectifiqueu de sal amb una cullerada de salsa de soja o de vinagre d’umeboshi i amaniu-ho amb un rajolí d’oli d’oliva verge.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Per manipular les ortigues és convenient portar guants de goma. Trieu ortigues tendres que encara no hagin florit i talleu la part superior de la planta, la que es trenca fàcilment amb els dits. Renteu-les senceres i separeu les fulles dels tronxos. Per tallar fulles és molt pràctica la tècnica de tallar en chiffonade: com es mostra al vídeo, apileu les fulles, feu-ne un rotllet i talleu-les a rodanxes per obtenir tires allargades. Les ortigues deixen d’ortigar quan es couen.

La tècnica de llençar la primera aigua de les llenties serveix per treure la fibra soluble del llegum i evitar flatulències. La segona aigua convé que sigui natural, no calenta, per ajudar a coure millor la llentia. Procureu mantenir el foc suau per conservar la llentia sencera. Es pot optar per comprar la llentia cuita.

  • L’alga wakame també ajuda a coure més ràpidament el llegum. Si no us agrada el sabor d’alga, poseu-la en remull uns minuts abans d’afegir-la a la cassola i escorreu-la.
  • El vinagre d’umeboshi és opcional, però dóna un sabor àcid-salat incomparable. És una manera saludable de rectificar de sal i evitar la sal crua al final de la cocció.
  • Opcional: al punt 8, quan gairebé no quedi suc a la sèpia, tireu-hi un raig de vi blanc i feu-ho coure destapat fins que s’hagi evaporat.

Els apunts energètics

La llentia, la sèpia i l’ortiga són aliments que energèticament corresponen a la primavera. Aquest és un plat proteic de cocció lleugera, que evita que internament ens escalfi massa durant la primavera, però segons el temps de cocció i les verdures que hi posem, podria ser un plat per a la tardor o l’hivern.

Aquest plat té un efecte depuratiu de fetge i ronyó gràcies a les ortigues, alhora que les algues, les llenties i la sèpia reforcen el cos i remineralitzen.

L’ortiga s’ha utilitzat tradicionalment per ajudar a disminuir els símptomes de l’al·lèrgia primaveral, com explica detalladament Montse Reus a la secció “El Rebost”.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La llentia pardina és un llegum amb una concentració de nutrients alta. Trobem hidrats de carboni i proteïnes vegetals incompletes perquè són deficitàries en metionina (aminoàcid essencial). Tot i això, aquest plat, com que conté sèpia, ja s’equilibra pel que fa a hidrats de carboni i proteïnes. Les llenties també són riques en vitamines del grup B i en minerals com el zinc, seleni i ferro.

L’ortiga té virtuts alcalinitzadores i depuratives gràcies a la seva riquesa en clorofil·la, vitamines del grup B i minerals com el silici, el potassi i el bor.

La sèpia és una bona opció nutricional. A més de ser una carn amb poques calories, té una bona proporció de proteïnes de bona qualitat i un contingut baix en greixos saludables. També destaca per les vitamines que conté, en especial vitamina B3 o niacina i B12, i en minerals com el fòsfor, el potassi i el magnesi.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat