Pilaf de quinoa i bolets

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

El pilaf és una cocció de cereal on aquest queda bastant cuit, ideal per utilitzar-lo per farcir verdures. Aquest és un plat de tardor-hivern, que escalfa i reforça el cos.    

  • Racions:
    2 - 3
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    40 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 vas de quinoa, ben rentada
  • 2 vasos d’aigua
  • 2 cebes mitjanes, a dauets
  • Un grapat de bolets, trossejats
  • 1 gra d’all ben picat
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Un raig de vi blanc sec
  • 7 tomacons assecats al sol, tallats petits
  • Un grapat d’avellanes torrades i trossejades
  • ½ culleradeta de fulla d’orenga
  • julivert fresc picat
  • 1 cullerada de tamari
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Pilaf de quinoa i bolets

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    2 - 3
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    40 minuts

El pilaf és una cocció de cereal on aquest queda bastant cuit, ideal per utilitzar-lo per farcir verdures. Aquest és un plat de tardor-hivern, que escalfa i reforça el cos.    


Ingredients

  • 1 vas de quinoa, ben rentada
  • 2 vasos d'aigua
  • 2 cebes mitjanes, a dauets
  • Un grapat de bolets, trossejats
  • 1 gra d’all ben picat
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Un raig de vi blanc sec
  • 7 tomacons assecats al sol, tallats petits
  • Un grapat d'avellanes torrades i trossejades
  • ½ culleradeta de fulla d’orenga
  • julivert fresc picat
  • 1 cullerada de tamari
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal marina fina

Elaboració

  1. Salteu la ceba amb oli i sal al pot on bullireu la quinoa.
  2. Quan la ceba comenci a enrossir-se, afegiu-hi l'aigua i feu que arrenqui el bull, tapat. Incorporeu-hi la quinoa, dos pessics de sal i feu-ho coure 20 minuts, tapat i a foc mitjà.
  3. En una paella amb un raig d’oli d'oliva, salteu els bolets 3-4 minuts, amb l’all, la sal, el pebre i un raig de vi blanc.
  4. Incorporeu-hi la quinoa cuita i els tomacons. Barregeu-ho una mica i, si cal, rectifiqueu de sal. Feu-ho amb tamari o salsa de soja.
  5. Aparteu-ho del foc i tireu-hi el julivert, l’orenga i les avellanes.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Salteu la ceba amb oli i sal al pot on bullireu la quinoa.
  2. Quan la ceba comenci a enrossir-se, afegiu-hi l’aigua i feu que arrenqui el bull, tapat. Incorporeu-hi la quinoa, dos pessics de sal i feu-ho coure 20 minuts, tapat i a foc mitjà.
  3. En una paella amb un raig d’oli d’oliva, salteu els bolets 3-4 minuts, amb l’all, la sal, el pebre i un raig de vi blanc.
  4. Incorporeu-hi la quinoa cuita i els tomacons. Barregeu-ho una mica i, si cal, rectifiqueu de sal. Feu-ho amb tamari o salsa de soja.
  5. Aparteu-ho del foc i tireu-hi el julivert, l’orenga i les avellanes.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

El pilaf és una cocció de cereal bastant cuit, ideal per farcir. Si voleu una presentació de tardor, partiu una carbassa rodona transversalment, coeu-la al vapor cap per avall i farciu-la amb el pilaf de quinoa i bolets. Si voleu portar-ho a taula ben calent, tapeu la carbassa farcida, unteu-la amb oli per fora i  escalfeu-la al forn fins que comenci a enrossir-se.

Els tomacons assecats al sol donen un contrast saborós al cereal i les avellanes torrades aporten el toc cruixent al farciment. Hi ha una gran varietat de presentacions de tomàquets secs, semisecs, en oli d’oliva… Si són massa secs, rehidrateu-los prèviament o bé talleu-los amb tisores i incorporeu-los a la cocció del cereal.

Apunts energètics

Un plat de tardor-hivern, que escalfa i reforça el cos. El vi blanc és un toc gourmet, prescindible.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Per una banda trobem els bolets que aporten un contingut considerable d’aminoàcids essencials, fibra i vitamines com la C, el complex B i minerals (en especial seleni, calci i magnesi). També presenta un potencial medicinal important, tant per a la salut del sistema nerviós com per obtenir un bon sistema defensiu.

La quinoa és un pseudocereal molt fàcil de digerir i lleuger, amb un percentatge proteic molt elevat, en comparació amb d’altres cereals. S’ha de rentar bé amb aigua per eliminar les saponines que hi ha a la capa externa, substàncies tòxiques que dificulten l’absorció correcta dels nutrients d’aquest pseudocereal. Les avellanes són font de proteïnes i de minerals com el calci i el magnesi.

En definitiva, un plat que dóna un resultat molt suculent i nutritiu, ideal per als nens en edat de creixement, dones que segueixen dietes d’aprimament i també esportistes i gent gran.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat