Crema de civada en gra amb ou i guarnició

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Un esmorzar potent i ràpid de fer si tens la crema de civada ja la tens cuita. Només has de fer-la bullir amb la clara de l’ou i la poma, posar-la al bol on hi ha el rovell d’ou cru i guarnir-la amb llavors, fruita seca, canyella...

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1 hora
© Pau Esculies

Ingredients

Cocció base del gra de civada

  • 1 vas (250 ml) de civada en gra sencer *
  • 4-5 vasos d’aigua
  • ½ branca de canyella
  • 2 pessics de sal marina fina

Elaboració de la crema final amb poma i ou

  • 1 poma sense pelar i a trossos
  • 4 clares d’ou
  • 4 rovells sencers d’ou, cadascun reservat en un bol

Guarnició a triar

  • Coco ratllat, panses, baies de goji
  • Ratlladura de llimona o mandarina
  • Fruita seca remullada/torrada (ametlles, avellanes, nous)
  • Llavors de sèsam**, carbassa i/o gira-sol (remullades/torrades)
  • Llavors lli o xia ben mòltes
  • Fruita vermella fresca o liofilitzada (maduixa, nabius…)

* Escolliu civada certificada per una alimentació lliure de gluten

** Evitar pels al·lèrgics al sèsam

 

Dieta

  • Omnívora
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Crema de civada en gra amb ou i guarnició

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1 hora

Un esmorzar potent i ràpid de fer si tens la crema de civada ja la tens cuita. Només has de fer-la bullir amb la clara de l’ou i la poma, posar-la al bol on hi ha el rovell d’ou cru i guarnir-la amb llavors, fruita seca, canyella...


Ingredients

Cocció base del gra de civada

  • 1 vas (250 ml) de civada en gra sencer *
  • 4-5 vasos d’aigua
  • ½ branca de canyella
  • 2 pessics de sal marina fina

Elaboració de la crema final amb poma i ou

  • 1 poma sense pelar i a trossos
  • 4 clares d’ou
  • 4 rovells sencers d’ou, cadascun reservat en un bol

Guarnició a triar

  • Coco ratllat, panses, baies de goji
  • Ratlladura de llimona o mandarina
  • Fruita seca remullada/torrada (ametlles, avellanes, nous)
  • Llavors de sèsam**, carbassa i/o gira-sol (remullades/torrades)
  • Llavors lli o xia ben mòltes
  • Fruita vermella fresca o liofilitzada (maduixa, nabius...)
* Escolliu civada certificada per una alimentació lliure de gluten ** Evitar pels al·lèrgics al sèsam  

Elaboració

Per a la cocció base de la civada

  1. Remulleu la civada 10-12h en un bol amb aigua i un rajolí de vinagre o llimona.
  2. Llenceu l’aigua de remull i esbandiu-la. Coeu-la a pressió, 45 minuts a foc suau amb l’aigua, canyella i sal. Obriu l’olla, remeneu-ho i continueu la cocció sense pressió, a foc suau, fins que el gra s’obri i generi cremositat.

Elaboració de la crema final

  1. Poseu en un cassó la quantitat de civada cuita que us menjareu, amb les clares, un pessic de sal i la poma.
  2. Coeu-ho 3 minuts o fins que les clares estiguin ben cuites, remenant de tant en tant. Rectifiqueu d’aigua o llet vegetal fins a obtenir la consistència que us agradi.
  3. Aboqueu-ho sobre el rovell amb compte que no es trenqui i guarniu-ho amb els ingredients que us agradin.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

Per a la cocció base de la civada

  1. Remulleu la civada 10-12h en un bol amb aigua i un rajolí de vinagre o llimona.
  2. Llenceu l’aigua de remull i esbandiu-la. Coeu-la a pressió, 45 minuts a foc suau amb l’aigua, canyella i sal. Obriu l’olla, remeneu-ho i continueu la cocció sense pressió, a foc suau, fins que el gra s’obri i generi cremositat.

Elaboració de la crema final

  1. Poseu en un cassó la quantitat de civada cuita que us menjareu, amb les clares, un pessic de sal i la poma.
  2. Coeu-ho 3 minuts o fins que les clares estiguin ben cuites, remenant de tant en tant. Rectifiqueu d’aigua o llet vegetal fins a obtenir la consistència que us agradi.
  3. Aboqueu-ho sobre el rovell amb compte que no es trenqui i guarniu-ho amb els ingredients que us agradin.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Important: si guarniu la crema amb llavors de xia o lli mòltes, deixeu-ho refredar una mica abans de posar-n’hi per no malmetre els omega-3 que contenen.

El condiment verd en pols que es veu a la foto és una barreja de sèsam torrat i mòlt amb la wakame micropulveritzada de Porto-Muiños. Vegeu la recepta aquí.

Tot plegat pot semblar una elaboració feixuga, però com que podeu fer la crema base en gran quantitat per a 4 dies, en realitat, a l’hora d’esmorzar es prepara en 5 minuts.

Cocció base del gra de civada

Per “activar” la civada en gra és preferible fer servir aigua filtrada o de baixa mineralització, una mica tèbia i amb un rajolí de vinagre o llimona. D’aquesta manera “s’activen” els enzims que calen per neutralitzar l’àcid fític, com explica la Jordina a continuació.

La quantitat d’aigua o llet vegetal depèn de la consistència final que es vulgui.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La civada és un cereal molt energètic, calorífic, nutritiu i reforçant. Com que és molt ric en fibra ajuda a mantenir els nivells de sucre en sang constant. Conté força minerals com el zinc, el calci, el ferro i el iode, i és un dels cereals més rics en sílice, un gran superconductor que millora l’electrobioquímica de l’organisme. També destaca perquè té força fòsfor, que el fa un cereal òptim per millorar la memòria.

A banda d’aquestes virtuts nutricionals, també conté greixos de bona qualitat que ajuden a mantenir el colesterol a ratlla. Els betaglucans són polisacàrids, un tipus de fibra soluble, que es troben a la civada i també en aliments com l’ordi i els xiitake. Entre els beneficis dels betaglucans, destaca la millora de la glucèmia, així com els nivells de colesterol i triglicèrids en sang. També ajuden a millorar la resposta immunitària i per això també es troben com a complement alimentós.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat