Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Un esmorzar potent i ràpid de fer si tens la crema de civada ja la tens cuita. Només has de fer-la bullir amb la clara de l’ou i la poma, posar-la al bol on hi ha el rovell d’ou cru i guarnir-la amb llavors, fruita seca, canyella...
* Escolliu civada certificada per una alimentació lliure de gluten
** Evitar pels al·lèrgics al sèsam
Important: si guarniu la crema amb llavors de xia o lli mòltes, deixeu-ho refredar una mica abans de posar-n’hi per no malmetre els omega-3 que contenen.
El condiment verd en pols que es veu a la foto és una barreja de sèsam torrat i mòlt amb la wakame micropulveritzada de Porto-Muiños. Vegeu la recepta aquí.
Tot plegat pot semblar una elaboració feixuga, però com que podeu fer la crema base en gran quantitat per a 4 dies, en realitat, a l’hora d’esmorzar es prepara en 5 minuts.
Per “activar” la civada en gra és preferible fer servir aigua filtrada o de baixa mineralització, una mica tèbia i amb un rajolí de vinagre o llimona. D’aquesta manera “s’activen” els enzims que calen per neutralitzar l’àcid fític, com explica la Jordina a continuació.
La quantitat d’aigua o llet vegetal depèn de la consistència final que es vulgui.
La civada és un cereal molt energètic, calorífic, nutritiu i reforçant. Com que és molt ric en fibra ajuda a mantenir els nivells de sucre en sang constant. Conté força minerals com el zinc, el calci, el ferro i el iode, i és un dels cereals més rics en sílice, un gran superconductor que millora l’electrobioquímica de l’organisme. També destaca perquè té força fòsfor, que el fa un cereal òptim per millorar la memòria.
A banda d’aquestes virtuts nutricionals, també conté greixos de bona qualitat que ajuden a mantenir el colesterol a ratlla. Els betaglucans són polisacàrids, un tipus de fibra soluble, que es troben a la civada i també en aliments com l’ordi i els xiitake. Entre els beneficis dels betaglucans, destaca la millora de la glucèmia, així com els nivells de colesterol i triglicèrids en sang. També ajuden a millorar la resposta immunitària i per això també es troben com a complement alimentós.