Crema d’api i mill amb oli d’ortiga i llimona

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Aquesta crema amb ceba, api i ortiga és ideal per depurar l’organisme al mateix temps que tonifica el fetge i la melsa, i afavoreix una bona qualitat de la sang, característica primordial per assolir un òptim estat de salut.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    45 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

Per a la crema d’api i mill

  • 3 cebes tallades a mitja lluna
  • 4-6 branques d’api rentat i tallat a rodanxes fines
  • ¼ de vas de mill
  • 10 cm d’alga kombu de Galícia
  • Oli d’oliva verge extra i sal marina fina o aigua de mar
  • ½-1 cullerada d’ortiga seca mòlta
  • 1 cullerada de julivert trinxat o altres herbes aromàtiques
  • 1 culleradeta de ratlladura fina de llimona eco
  • 2 cullerades de suc de llimona
  • Oli d’oliva verge extra i sal marina fina o aigua de mar

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Crema d’api i mill amb oli d’ortiga i llimona

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    45 minuts

Aquesta crema amb ceba, api i ortiga és ideal per depurar l’organisme al mateix temps que tonifica el fetge i la melsa, i afavoreix una bona qualitat de la sang, característica primordial per assolir un òptim estat de salut.


Ingredients

Per a la crema d'api i mill

  • 3 cebes tallades a mitja lluna
  • 4-6 branques d’api rentat i tallat a rodanxes fines
  • ¼ de vas de mill
  • 10 cm d'alga kombu de Galícia
  • Oli d'oliva verge extra i sal marina fina o aigua de mar
  • ½-1 cullerada d'ortiga seca mòlta
  • 1 cullerada de julivert trinxat o altres herbes aromàtiques
  • 1 culleradeta de ratlladura fina de llimona eco
  • 2 cullerades de suc de llimona
  • Oli d'oliva verge extra i sal marina fina o aigua de mar

Elaboració

Per a la crema d'api i mill

  1. Salteu les cebes amb una mica d’oli d’oliva i un polsim de sal marina fins que es comencin a estovar. Afegiu-hi mig vas d’aigua i coeu-ho tapat durant 15 minuts.
  2. Rentar, escórrer i torrar el mill en una paella sense oli, sense que canviï de color.
  3. Incorporar el mill, l'api, 2 pessics de sal i la kombu a la ceba. Afegir aigua fins que sobrepassi 2 dits i coure a foc mitjà durant 15-20 minuts amb tapa.
  4. Retirar la kombu si no estigués prou cuita i triturar fins a obtenir una consistència cremosa i homogènia. Rectifiqueu d'aigua, que quedi una crema més aviat clara.

Per a l’oli d’ortiga i llimona

  1. Barregeu l'ortiga mòlta amb la llimona, sal o aigua de mar i aneu-hi incorporant l’oli fins al punt que us agradi.
  2. Tireu-hi el julivert o cibulet i serviu la crema amanida amb l’oli d’ortiga i un polsim de pebre.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

Per a la crema d’api i mill

  1. Salteu les cebes amb una mica d’oli d’oliva i un polsim de sal marina fins que es comencin a estovar. Afegiu-hi mig vas d’aigua i coeu-ho tapat durant 15 minuts.
  2. Rentar, escórrer i torrar el mill en una paella sense oli, sense que canviï de color.
  3. Incorporar el mill, l’api, 2 pessics de sal i la kombu a la ceba. Afegir aigua fins que sobrepassi 2 dits i coure a foc mitjà durant 15-20 minuts amb tapa.
  4. Retirar la kombu si no estigués prou cuita i triturar fins a obtenir una consistència cremosa i homogènia. Rectifiqueu d’aigua, que quedi una crema més aviat clara.

Per a l’oli d’ortiga i llimona

  1. Barregeu l’ortiga mòlta amb la llimona, sal o aigua de mar i aneu-hi incorporant l’oli fins al punt que us agradi.
  2. Tireu-hi el julivert o cibulet i serviu la crema amanida amb l’oli d’ortiga i un polsim de pebre.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

L’ortiga també es pot incorporar directament a la crema quan es tritura. En aquest cas és millor incorporar la llimona i l’oli en el moment de menjar la sopa. Si teniu fulla tendra d’ortiga fresca, podeu incorporar-la trossejada al final de la cocció de la crema i deixar que bulli 3 minuts. A la recepta de sopa d’ortigues fresques trobareu detalls de com manipular l’ortiga fresca.

El mill també es pot cuinar sense torrar prèviament, tot i que es recomana fer-ho abans de coure’l perquè tingui un efecte més alcalinitzant i resulti encara més fàcil de digerir. Es considera que comença a torrar-se quan s’ha evaporat la humitat de rentar-lo i queda eixut i desprès. Arribats a aquest punt, vigileu que no canviï de color perquè no es cremi. Sabreu que ja el teniu torrat quan sentiu olor de nous torrades. Una altra manera d’incrementar la digestibilitat del mill és posar-lo en remull la vigília en comptes de torrar-lo, procés que n’accelera la cocció.

El sabor àcid de la llimona tonifica el fetge i, alhora, aporta un toc gourmet a la crema, que es torna lleugera i més refrescant. Des del punt de vista nutricional, la llimona incrementa l’absorció del ferro i del calci que conté la crema.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

L’ortiga presenta un gran nombre de beneficis per a la salut gràcies a la seva riquesa nutricional. Rica en vitamines A, C, E, K, betacarotè, àcid fòlic, i minerals com el ferro, el calci, el magnesi o el silici, és interessant per a les persones amb problemes d’anèmia i problemes inflamatoris. El seu suau efecte laxant també fa que sigui ideal en programes de depuració. També presenta beneficis per tractar problemes de fetge i biliars i de melsa.

L’ortiga també té beneficis si es pren en forma de te. S’ha vist que és un gran remineralitzant al mateix temps que ajuda a millorar el sistema immunitari. Ideal contra l’anèmia, l’esgotament, la fatiga i l’estrès.

El mill és més que una alternativa a la patata o a altres cereals: conté moltíssims nutrients essencials. És un dels cereals més rics en magnesi, mineral que s’ha comprovat en molts estudis científics que ajuda a fer baixar la pressió sanguínia, afavoreix la reducció de l’asma i la freqüència de les migranyes. També és ric en fòsfor i lecitina, nutrients importants per al sistema nerviós, i en àcid silícic, necessari per conservar la pell, els cabells i les ungles en bon estat.

És un cereal molt digestiu que beneficia la melsa i l’estómac, molt recomanable per als diabètics i, com que no té gluten, és ideal per als celíacs. El mill és un cereal ric en minerals, molt alcalinitzant i molt digestiu. 1 vas (250 ml) de mill bullit proporciona el 26,4% de la ració diària de magnesi i el 24% de la de fòsfor.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat