Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Aquesta crema amb ceba, api i ortiga és ideal per depurar l’organisme al mateix temps que tonifica el fetge i la melsa, i afavoreix una bona qualitat de la sang, característica primordial per assolir un òptim estat de salut.
L’ortiga també es pot incorporar directament a la crema quan es tritura. En aquest cas és millor incorporar la llimona i l’oli en el moment de menjar la sopa. Si teniu fulla tendra d’ortiga fresca, podeu incorporar-la trossejada al final de la cocció de la crema i deixar que bulli 3 minuts. A la recepta de sopa d’ortigues fresques trobareu detalls de com manipular l’ortiga fresca.
El mill també es pot cuinar sense torrar prèviament, tot i que es recomana fer-ho abans de coure’l perquè tingui un efecte més alcalinitzant i resulti encara més fàcil de digerir. Es considera que comença a torrar-se quan s’ha evaporat la humitat de rentar-lo i queda eixut i desprès. Arribats a aquest punt, vigileu que no canviï de color perquè no es cremi. Sabreu que ja el teniu torrat quan sentiu olor de nous torrades. Una altra manera d’incrementar la digestibilitat del mill és posar-lo en remull la vigília en comptes de torrar-lo, procés que n’accelera la cocció.
El sabor àcid de la llimona tonifica el fetge i, alhora, aporta un toc gourmet a la crema, que es torna lleugera i més refrescant. Des del punt de vista nutricional, la llimona incrementa l’absorció del ferro i del calci que conté la crema.
L’ortiga presenta un gran nombre de beneficis per a la salut gràcies a la seva riquesa nutricional. Rica en vitamines A, C, E, K, betacarotè, àcid fòlic, i minerals com el ferro, el calci, el magnesi o el silici, és interessant per a les persones amb problemes d’anèmia i problemes inflamatoris. El seu suau efecte laxant també fa que sigui ideal en programes de depuració. També presenta beneficis per tractar problemes de fetge i biliars i de melsa.
L’ortiga també té beneficis si es pren en forma de te. S’ha vist que és un gran remineralitzant al mateix temps que ajuda a millorar el sistema immunitari. Ideal contra l’anèmia, l’esgotament, la fatiga i l’estrès.
El mill és més que una alternativa a la patata o a altres cereals: conté moltíssims nutrients essencials. És un dels cereals més rics en magnesi, mineral que s’ha comprovat en molts estudis científics que ajuda a fer baixar la pressió sanguínia, afavoreix la reducció de l’asma i la freqüència de les migranyes. També és ric en fòsfor i lecitina, nutrients importants per al sistema nerviós, i en àcid silícic, necessari per conservar la pell, els cabells i les ungles en bon estat.
És un cereal molt digestiu que beneficia la melsa i l’estómac, molt recomanable per als diabètics i, com que no té gluten, és ideal per als celíacs. El mill és un cereal ric en minerals, molt alcalinitzant i molt digestiu. 1 vas (250 ml) de mill bullit proporciona el 26,4% de la ració diària de magnesi i el 24% de la de fòsfor.