No hi ha res més agradable i saludable de passar d’una estació a una altra d’una manera natural, seguint el que la naturalesa proporciona.

I és que, encara que molta gent pensi que les fruites i verdures fresques i vibrants d’estiu són les millors, no podem negar que la tardor ens proporciona també collites increïbles que permeten que ens adaptem a la baixada de temperatures, als dies més curts i a altres energies més yin que comencen a sentir-se en aquesta estació.

I és que aquesta transició d’estacions es reflecteix clarament en les fruites i verdures disponibles: passem dels fruits sucosos de l’estiu a d’altres de més secs i densos, com les verdures d’arrel.

Menjar els aliments propis de cada estació pot ajudar-nos a estar connectats amb la terra durant aquesta temporada de canvi i a ajudar-nos a conrear més calor, confort i energia interna.

Adquirint productes de temporada podrem beneficiar-nos de preus més econòmics, de més varietat i fruites i verdures més fresques i nutritives. A continuació, detallo alguns dels millors ingredients que podrem trobar durant els mesos de tardor al mercat, i també les raons per les quals és bona idea afegir-los als plats i com ho podem fer.

Les cols

Són riques en fibra i ideals per a la pell, ja que són riques en vitamina A. Ajuden a prevenir el restrenyiment i a ser més regular. Estem parlant de col o kale, per exemple. Es poden menjar crues com a alternativa als wraps de blat o saltades o fetes al vapor.

Les bledes

Les bledes estan carregades amb vitamines i nutrients, incloent vitamina K i C, i minerals com magnesi, manganès, ferro, potassi i coure. Bàsicament, han de formar part dels menús tant sí com no, ja que són una font nutricional indispensable. Les podeu afegir als estofats, amb ous, al vapor o saltades.

Les cols de Brussel·les

Constitueixen una gran font de vitamines i minerals, i són fantàstiques per al sistema de desintoxicació del cos. Poden ajudar a lluitar contra la inflamació. Es poden rostir, fer al vapor o saltar, ja que són més fàcils de pair si estan cuinades. Si l’olor us tira enrere, les podeu menjar crues: talleu-les a la juliana o desfulleu-les i afegiu-les a les amanides.

Els raves

Els raves pertanyen a la família de les crucíferes –com les cols de Brussel·les i el bròcoli–, conegudes per les seves propietats anticancerígenes. Són riques en vitamina C, que ajuda a lluitar contra la inflamació i a millorar el sistema immunitari. Es poden menjar crus com a snack, o saltats o estofats per a un sabor més intens i picant. Una altra manera molt atractiva de menjar raves és marinats en vinagre de poma, aigua i una mica de mel i deixar-los reposar uns minuts.

L’api-rave

L’api-rave conté molta fibra, necessària per a una bona digestió. És una bona font de vitamines B6 i B5, que ajuden a produir energia. Es pot rostir o coure, o fer-lo servir per preparar un puré amb herbes fresques com a alternativa al clàssic puré de patata.

La remolatxa

Rica en vitamina C, que ajuda a millorar el sistema immunitari, també és una font important de fibra i minerals essencials com el potassi. La remolatxa té propietats antiinflamatòries i és beneficiosa per a la bona salut del fetge. Es pot menjar rostida, saltada, al vapor o liquada; no us oblideu que les fulles són molt bones i vistoses saltades o en amanides.

El fonoll

El fonoll conté un munt de fitonutrients i antioxidants. És ric en fibra, que ajuda a tenir un còlon saludable. Es pot menjar cru com a snack o en amanides si voleu un punt cruixent, o es pot rostir o saltar per aconseguir un sabor més suau i profund.

La carbassa

Qualsevol varietat de carbassa d’hivern és rica en betacarotens, cosa que ajuda el cos a produir vitamina A, essencial per a la visió, el creixement ossi i la reproducció. La podeu rostir, saltar, estofar o fer en crema. El puré de carbassa és molt popular per fer pastissos i bescuits.

El caqui

Aquesta fruita que crida tant l’atenció té propietats antioxidants i antiinflamatòries. És ric en vitamines del grup B, que incrementen l’energia i vitamina C essencial per al sistema immunitari. El caqui es pot prendre tal qual o en amanides que tinguin algun ingredient particularment salat, per ressaltar-ne la dolçor. També serveix per fer sucs o vinagretes.

Les figues

Les figues són una bona font de potassi i fibra. Poden ajudar a reduir la pressió arterial de forma natural. Es poden consumir fresques o deshidratades i posar en plats salats o dolços. Podeu fer-les una mica a la paella, però generalment es consumeixen crues en postres, esmorzars o en amanides.

La poma

Les pomes són riques en fibra i antioxidants. Tenen tanta reputació per una bona raó, i són, sense dubtar-ho, l’ingredient més conegut d’aquesta llista. La tardor és la seva estació: gaudiu-les crues com a snack, rostides amb espècies com unes postres saludables o en forma de compota com a acompanyament per a plats salats.

María Llamas
María Llamas

Coach nutricional i de salut integrativa i xef professional. Llicenciada en ADE, Arts Culinàries i estudiant de dietètica. Divulgadora de cuina i vida saludable.

  @healthyforkful   @healthyforkful