L’estiu és l’època de l’any en què fem més trobades socials. Els dies més llargs, el bon clima i més temps lliure fan que sigui el moment perfecte per gaudir d’un sopar o festa amb amics. I és que hi ha alguna cosa especial a fer-ho a l’estiu, a treure-ho tot fora de casa –a la terrassa o al jardí– i gaudir de la brisa de la nit, dels estels i la bona companyia.

Amb la covid-19 les reunions entre grups d’amics o familiars estan en el centre de mira, ja que, segons les estadístiques facilitades per Sanitat, són un dels principals focus de transmissió del virus. A la vegada, les ganes de socialitzar i retrobar-nos amb la gent que fa mesos que no veiem són enormes. “És importantíssim mantenir la distànica física i utilitzar la mascareta el màxim temps possible quan estem amb gent amb la que no convivim”, afirma Florentino Pérez Raya, president del Consell General d’Infermeria.

Cuidar-nos no només és mantenir les distàncies físiques i rentar-nos les mans. No oblidem que també és important que el que mengem sigui saludable. Així doncs, què podem fer per sopar?

El truc és crear un menú espectacular que puguem preparar fins i tot dies abans perquè, així, quan els convidats arribin, puguem atendre’ls. Personalment m’encanta organitzar sopars, reunions i esdeveniments que girin al voltant del menjar, i sincerament gairebé gaudeixo més preparant-ho tot. Dedicar temps durant uns dies per organitzar-ho i preparar el menjar amb amor crea una certa màgia per a la festa. Hi ha una alquímia que passa quan la devoció i la intenció es posen en el menjar.

De tota manera, igualment podem ser amfitrions d’un sopar espectacular sense haver de passar hores i hores preparant o cuinant. Moltes vegades, els sopars mig improvisats són els que més gaudim, ja que tenen el factor sorpresa.

És cert que, amb poc temps, és fàcil recórrer a opcions no gaire saludables, però crear un menú deliciós i saludable és molt més fàcil i senzill del que sembla. Per preparar una vetllada d’estiu saludable amb amics només cal parar atenció a uns punts clau.

El menjar

Prepareu aperitius senzills però deliciosos, com un parell de receptes que es puguin servir amb moltes verdures fresques de temporada, broquetes de fruita, truita, xips, fruita seca i un assortiment de patés, com hummus, guacamole o salses.

Els meus preferits per a un aperitiu saludable són els següents:

  • Un gaspatxo o una sopa ben fresquets són una forma excel·lent de rebre els convidats i refrescar-los quan arriben.
  • Aprofiteu la collita i serviu deliciosa verdura estiuenca en una safata ben bonica. Una barreja de verdures rostides i bastons d’hortalisses fresques donen al plat una mica de textura; penseu en els colors de l’arc de sant Martí i brillareu. Pebrot, carbassó, cogombre, pastanaga, tomàquets o raves poden crear un plat espectacular
  • Dips, dips i més dips: hummus d’alvocat, pesto de remolatxa, tzatziki…
  • Dolços com xocolata negra de qualitat, servits amb orellanes, festucs, ametlles i unes cireres ben dolces. Un bonic assortiment que permet que cada convidat triï el que més li agradi.

Una amanida deliciosa i refrescant és més que benvinguda a l’estiu. Unes tires de carbassó marinat, unes verdures rostides amb boletes de mozzarella, ventresca de tonyina amb tomàquets sucosos o una amanida exquisida de cuscús amb herbes.

Una altra estrella dels sopars d’estiu són els pastissos de verdura, les quiches o –si us hi atreviu– enceneu la barbacoa (Tingueu en compte que entre el 15 de març i el 15 d’octubre està prohibit fer foc de tota mena en terrenys forestals i la franja de 500 metres que els envolta, segons regula el Decret 64/1995): cuineu des d’unes delicioses hamburgueses vegetarianes fins a un filet de vedella o unes sardines; tot és benvingut sobre les brases. Sigui el que sigui, penseu en alguna cosa que pugui satisfer tothom per no passar massa temps cuinant.

Per a les postres no hi ha res millor que les refrescants fruites d’estiu. N’hi ha per triar i remenar: síndria, meló, préssecs, albercocs, cireres, nectarines… Prepareu un gran bol de macedònia, unes broquetes o fruita ben tallada i disposada en un plat. Un granissat de llimona o de síndria i menta seria una altra opció estupenda, o un gelat casolà a base de plàtan i mango o plàtan i cacau o coco i matcha. Si esteu pensant en alguna cosa més indulgent, un pastís de coco i llimona, una galette d’ametlles i prunes són opcions excel·lents.

Al curs online “Sopars d’estiu fàcils i sans” trobareu moltes més recomanacions i receptes delicioses!

Gaspatxo de cireres

Les begudes

Aigua amb gas amb unes rodanxes de llima o llimona, et gelat, kombutxa, aigua fresca amb làmines de fruita i herbes fresques, per exemple.

Prepareu un mòctel –un còctel sense alcohol– barrejant aigua amb gas i suc de síndria, o suc de pinya i llet de coco per fer una pinya colada sense alcohol.

Si opteu per servir alcohol, no us compliqueu la vida: un vi rosat d’agulla, un vi negre suau o una gran gerra d’aigua amb gas i vi blanc amb unes rodanxes de llimona o taronja.

L’ambient

A més del menjar, la decoració de l’espai és essencial. Les vibracions i l’energia de la nit depenen en gran mesura de l’ambient. La música i la llum han d’encaixar amb el clima o han de fixar el to de la festa, divertit, relaxat, romàntic… Vosaltres trieu.

Regals

Si teniu temps o voleu que els vostres amics us ajudin a ‘recollir’, demaneu-los que portin carmanyoles perquè tornin a casa amb un extra de menjar. A ells els encantarà i vosaltres tardareu menys a recollir i estareu tranquils sabent que han marxat a casa amb snacks saludables.

A mi i a la resta de l’equip d’Etselquemenges ens agradaria que ens expliquéssiu  com organitzeu les festes d’estiu, barbacoes… Segur que teniu moltes consells i històries que podeu compartir amb tots nosaltres.

Recomanacions per a sopars amb amics en temps de la covid-19

El Consell General d’Infermeria de l’estat espanyol ha llançat una infografia i un vídeo animat amb consells per reunir-se amb familiars i amics amb seguretat. Alguns dels quals són:

  • Abans de l’arribada dels convidats, els organitzadors de la celebració han de pensar quantes persones poden estar a la taula mantenint la distància de seguretat i recordant que totes aquelles persones que no convisquin juntes han d’estar a 1,5 metres de distància entre sí.
  • Sempre és preferible que les reunions es realitzin a l’aire lliure o en llocs amb ventilació continua i, si es pot, minimitzar al màxim possible el temps per reduir la possible exposició al virus.
  • Una única persona serà l’encarregada de parar taula i repartir els aliments per no compartir els coberts de servir. Per minimitzar encara més el risc, millor fer-ho amb mascareta.
  • Durant l’àpat, cal tenir cura en no compartir coberts ni passar-se plats o qualsevol altre element entre comensals, com ara el saler o ampolles de beguda.
  • La retirada dels plats es recomana que la faci una única persona amb mascareta o cadascú el seu plat.
  • Per últim, recorden la necessitat de posar-se la mascareta durant la sobretaula.

Idees per als teus sopars d’estiu fàcils i sans

Amb la versió estiuenca del curs “Sopars fàcils i sans” et convidem a gaudir al màxim dels sabors de l’estiu amb ingredients naturals i frescos en el seu millor moment i que necessiten poca preparació per brillar. En aquest curs hi ha receptes saludables, delicioses i senzilles i que podràs crear gairebé en un tres i no res. Jugarem amb espàrrecs, carbassons, gaudirem dels préssecs, prunes i molts altres ingredients més.

La coach i xef María Llamas té molts anys d’experiència al capdavant de cuines professionals, creant plats i planificant els processos de producció. Sap de bona tinta com cal organitzar-se per ser més eficient, treure tot el suc possible als ingredients de temporada, aprofitar al màxim el temps i divertir-se a la cuina.

Aprendràs a crear receptes fàcils i delicioses que et nodriran i t’aportaran felicitat!

El trobaràs en versió omnívora i vegetariana.

APUNTA’T AL CURS!

Més informació

María Llamas
María Llamas

Coach nutricional i de salut integrativa i xef professional. Llicenciada en ADE, Arts Culinàries i estudiant de dietètica. Divulgadora de cuina i vida saludable.

  @healthyforkful   @healthyforkful