Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Unes postres dolces que refreden, relaxen i ajuden a evitar el desig de menjar sucre, gràcies a la gran quantitat de fibra que contenen i al sabor dolç natural de les maduixes.
Les maduixes, quan n’és temporada, que siguin fresques, locals i ecològiques; fora de temporada, podeu posar-ne de liofilitzades, com les que comercialitza Vegetalia, també ecològiques, que mantenen els fitoquímics. Un cop obert el paquet, s’han de conservar en un lloc ben hermètic. Per obtenir la crema de maduixa que es veu a la foto al vas en segon terme, tritureu la crema de vainilla amb les maduixes.
El plàtan és una font de dolçor natural de qualitat, molt interessant per la quantitat de magnesi que conté i per la textura cremosa que aporta.
Una beina de vainilla de qualitat ha de ser flexible i els olis que conté taquen el ganivet en tallar-la. Hi ha alternatives pràctiques a la beina de vainilla que faciliten la feina. Trieu una vainilla bio tan natural com sigui possible, sense sucre refinat afegit. L’opció més pura seria la vainilla mòlta en forma de pols negra fina. També es troba en forma d’extracte de vainilla sense alcohol, amb xarop de blat, i l’extracte amb etanol, sense edulcorar.
Unes postres lleugeres, refrescants i depuratives que relaxen i satisfan la necessitat de menjar sucre.
La compota de poma de cocció curta tonifica el fetge i és adequada durant la primavera; i encara ho és més quan se li afegeix algun sabor àcid de maduixes o llimona.
L’alga agar-agar és refrescant, depurativa i aporta minerals.
En aquesta recepta no hi ha cap sucre refinat; la dolçor s’aconsegueix de la fruita, de la llet d’arròs i de l’estèvia.
Els maduixots han de ser ecològics perquè és la fruita que absorbeix més els pesticides (ja que tenen la llavor a fora). A més, hi ha estudis que afirmen que les maduixes ecològiques tenen un contingut més elevat en vitamina C que no pas les convencionals, a banda que són més dolces i més saboroses i tenen una activitat significativament més elevada d’antioxidants (un 8,5%), àcid ascòrbic (vitamina C) (9,7% més) i compostos fenòlics (10,5% més). També s’ha vist que les ecològiques, comparades amb les convencionals, ajuden a fer baixar la proliferació de càncer de mama i còlon.
La vainilla, a més de conferir un sabor i aroma agradables, concentra molts antioxidants i s’ha vist que té propietats anticancerígenes gràcies a aquesta riquesa en antioxidants.