Maduixes amb crema de vainilla

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Unes postres dolces que refreden, relaxen i ajuden a evitar el desig de menjar sucre, gràcies a la gran quantitat de fibra que contenen i al sabor dolç natural de les maduixes.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    50 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 300 g de maduixots nets i tallats a quarts
  • 4 pomes dolces pelades i laminades
  • 1 plàtan de Canàries trossejat
  • ½ beina de vainilla
  • 1 vas de llet d’arròs
  • 1 culleradeta rasa (5 ml, 2 g) d’agar-agar en pols Porto-Muiños
  • 3 fulles d’estèvia fresca
  • Suc de llimona
  • Melassa d’arròs

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Maduixes amb crema de vainilla

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    50 minuts

Unes postres dolces que refreden, relaxen i ajuden a evitar el desig de menjar sucre, gràcies a la gran quantitat de fibra que contenen i al sabor dolç natural de les maduixes.


Ingredients

  • 300 g de maduixots nets i tallats a quarts
  • 4 pomes dolces pelades i laminades
  • 1 plàtan de Canàries trossejat
  • ½ beina de vainilla
  • 1 vas de llet d’arròs
  • 1 culleradeta rasa (5 ml, 2 g) d’agar-agar en pols Porto-Muiños
  • 3 fulles d’estèvia fresca
  • Suc de llimona
  • Melassa d’arròs

Elaboració

  1. Talleu la beina de vainilla longitudinalment i amb la punta d’un ganivet extraieu-ne les llavors. Poseu-ho tot plegat en un cassó amb la llet d’arròs, les pomes i el plàtan. Tireu-hi uns granets de sal i deixeu-ho coure tapat 10 minuts a foc suau per fer una compota curta.
  2. Incorporeu-hi l’agar-agar en forma de pluja tot remenant constantment i deixeu-ho coure 2-3 minuts. Deixeu-ho refredar fins que l’agar gelifiqui la compota.
  3. Macereu els maduixots tallats amb uns granets de sal, 2 fulletes d’estèvia tallada ben fina, un rajolí de suc de llimona i un raig de melassa d’arròs.
  4. Retireu la beina de vainilla de la gelatina de compota, incorporeu-hi una fulla d’estèvia i tritureu-ho mentre hi afegiu llet d’arròs gradualment per obtenir la textura que us agradi.
  5. Ompliu la base d’un vas amb maduixes, cobriu-les amb crema de vainilla i acabeu amb una cullerada de maduixes i estèvia tallada, tal com es veu a la foto.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Talleu la beina de vainilla longitudinalment i amb la punta d’un ganivet extraieu-ne les llavors. Poseu-ho tot plegat en un cassó amb la llet d’arròs, les pomes i el plàtan. Tireu-hi uns granets de sal i deixeu-ho coure tapat 10 minuts a foc suau per fer una compota curta.
  2. Incorporeu-hi l’agar-agar en forma de pluja tot remenant constantment i deixeu-ho coure 2-3 minuts. Deixeu-ho refredar fins que l’agar gelifiqui la compota.
  3. Macereu els maduixots tallats amb uns granets de sal, 2 fulletes d’estèvia tallada ben fina, un rajolí de suc de llimona i un raig de melassa d’arròs.
  4. Retireu la beina de vainilla de la gelatina de compota, incorporeu-hi una fulla d’estèvia i tritureu-ho mentre hi afegiu llet d’arròs gradualment per obtenir la textura que us agradi.
  5. Ompliu la base d’un vas amb maduixes, cobriu-les amb crema de vainilla i acabeu amb una cullerada de maduixes i estèvia tallada, tal com es veu a la foto.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Les maduixes, quan n’és temporada, que siguin fresques, locals i ecològiques; fora de temporada, podeu posar-ne de liofilitzades, com les que comercialitza Vegetalia, també ecològiques, que mantenen els fitoquímics. Un cop obert el paquet, s’han de conservar en un lloc ben hermètic. Per obtenir la crema de maduixa que es veu a la foto al vas en segon terme, tritureu la crema de vainilla amb les maduixes.

El plàtan és una font de dolçor natural de qualitat, molt interessant per la quantitat de magnesi que conté i per la textura cremosa que aporta.

Una beina de vainilla de qualitat ha de ser flexible i els olis que conté taquen el ganivet en tallar-la. Hi ha alternatives pràctiques a la beina de vainilla que faciliten la feina. Trieu una vainilla bio tan natural com sigui possible, sense sucre refinat afegit. L’opció més pura seria la vainilla mòlta en forma de pols negra fina. També es troba en forma d’extracte de vainilla sense alcohol, amb xarop de blat, i l’extracte amb etanol, sense edulcorar.

Apunts energètics

Unes postres lleugeres, refrescants i depuratives que relaxen i satisfan la necessitat de menjar sucre.

La compota de poma de cocció curta tonifica el fetge i és adequada durant la primavera; i encara ho és més quan se li afegeix algun sabor àcid de maduixes o llimona.

L’alga agar-agar és refrescant, depurativa i aporta minerals.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

En aquesta recepta no hi ha cap sucre refinat; la dolçor s’aconsegueix de la fruita, de la llet d’arròs i de l’estèvia.

Els maduixots han de ser ecològics perquè és la fruita que absorbeix més els pesticides (ja que tenen la llavor a fora). A més, hi ha estudis que afirmen que les maduixes ecològiques tenen un contingut més elevat en vitamina C que no pas les convencionals, a banda que són més dolces i més saboroses i tenen una activitat significativament més elevada d’antioxidants (un 8,5%), àcid ascòrbic (vitamina C) (9,7% més) i compostos fenòlics (10,5% més). També s’ha vist que les ecològiques, comparades amb les convencionals, ajuden a fer baixar la proliferació de càncer de mama i còlon.

La vainilla, a més de conferir un sabor i aroma agradables, concentra molts antioxidants i s’ha vist que té propietats anticancerígenes gràcies a aquesta riquesa en antioxidants.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat