Begudes, Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Després dels àpats rics en greixos i proteïna, el cos agraeix els caldos depuratius com aquest, que té el valor afegit d’estar elaborat amb kombu, una alga marina que ajuda a descarregar metalls i remineralitza.
Durant la cocció no s’hi posa sal per no saturar l’aigua de minerals i permetre, així, que els minerals dels vegetals passin a l’aigua. Les vitamines hidrosolubles passen al caldo sense dificultat, però poseu-hi un raig d’oli durant la cocció perquè les vitamines liposolubles també hi passin.
També resultaria depuratiu elaborar una sopa o una crema de verdures amb els mateixos ingredients i menjar-ho tot plegat, però de caldo se’n pot prendre més quantitat i a qualsevol hora com a beguda depurativa i remineralitzant.
Segons la kombu que es faci servir, en 30 minuts encara no estarà prou tova per menjar-la: si és així, esbandiu-la sota l’aixeta i reserveu-la a la nevera sobre un plat, destapada, per fer-la servir més endavant.
El caldo també es pot salar amb sal marina o amb aigua de mar, amb la diferència que la sal convé que bulli uns minuts perquè es dissolguin els cristalls; en canvi, l’aigua de mar és preferible que no bulli i s’afegeix fora del foc. Una altra opció que aporta ferments vius seria el miso no pasteuritzat, sempre evitant que bulli.
El nap, l’api i la ceba són hortalisses molt depuratives. Per la combinació de kombu, xiitake i gingebre amb les hortalisses ecològiques, a més de depuratiu, aquest caldo és remineralitzant, excel·lent per al sistema nerviós. El gingebre és un picant calent que ajuda a dissoldre acumulacions i a digerir greixos, però cal tenir en compte que el seu efecte calorífic no convé a les persones amb signes de foc intern com cara i llengua vermelles. En aquest cas, es pot substituir el gingebre per suc de llimona.
En aquest caldo s’hi combinen diferents verdures amb propietats depuratives com són l’api i el nap, juntament amb les de l’alga kombu.
La kombu és una alga amb propietats desintoxicants perquè és molt rica en àcid algínic. Ajuda a eliminar del cos els metalls pesants al mateix temps que afavoreix el bon treball del sistema digestiu (enforteix intestins, ajuda a combatre el restrenyiment crònic…).
Els xiitake, per la seva banda, són rics en lentinan, un polisacàrid que ha estat molt estudiat perquè és un bon modificador de la resposta biològica davant d’agressions externes. S’ha demostrat que aquest principi actiu estimula el sistema immunitari.