Parlem amb Carolina Harboe per descobrir si la dieta cetogènica és una moda o té un caràcter més profund. Per fer-ho, primer hem de conèixer quatre pinzellades sobre el funcionament del nostre metabolisme.

Com funciona el nostre metabolisme

“El nostre metabolisme és realment màgic i funciona sense que entenguem com ho fa”, assegura la Carolina. Per explicar-nos de manera clara i senzilla de quina manera funciona, la Carolina ens posa en situació i ens remet als nostres avantpassats, que es considera que feien un ús més eficient de l’energia, la qual cosa va establir les bases del metabolisme actual.

Quan el cos percep un excés d’energia, l’emmagatzema en forma de glucogen (hepàtic o muscular) o de greix, que cremarem quan necessitem energia. De manera natural, quan tenim glucosa en sang, el cos la prefereix i l’usa en lloc dels greixos.

No obstant això, podem flexibilitzar aquest ús i ensenyar al cos que pot fer servir tant les reserves de glucogen com les dels greixos com a energia i recuperar la flexibilitat metabòlica dels nostres avantpassats, que hem anat perdent.

Quan vivíem en coves, no podíem obrir la nevera i menjar el que volguéssim. Al contrari, durant aquest període, sortíem a caçar, menjàvem en quantitats enormes, omplíem reserves, però, potser després passàvem dies i dies sense menjar. Això implicava passar períodes de dejuni en els quals el cos, de manera eficient, cremava greixos i glucosa indistintament. Per aquest motiu l’ésser humà va sobreviure.

Què passa avui dia? Ara vivim en la societat de l’opulència, en la qual és habitual menjar de manera constant, entre 5 i 6 vegades al dia, sense deixar pràcticament gens de temps al metabolisme per descansar. Això fa que el cos estigui lligat a menjar glucosa durant tot el dia per tenir energia. “Ens hem convertit en cremadors de glucosa”.

No obstant això, si aprenem a fer servir els greixos i la glucosa de manera indistinta aconseguirem perdre aquesta dependència. I aconseguirem mantenir l’energia estable en qualsevol moment, encara que no tinguem accés a menjar de manera constant. Com diu la Carolina, “tenir aquesta flexibilitat és brutal, és llibertat, és no haver de lligar-te a estar menjant constantment”.

Què és la dieta ceto i en què es basa?

La Carolina ens diu que la dieta cetogènica és, senzillament, una dieta molt alta en greixos, amb un consum normal de proteïnes i molt baixa en carbohidrats (màxim uns 30 g al dia aproximadament). Com que és tan baixa en carbohidrats, no hi haurà glucosa en sang i, en canvi, farem servir els greixos com a font d’energia.

Quan cremem els greixos que entren a través de l’alimentació, entrem en cetosi, període en què l’organisme produeix cossos cetònics, encarregats de proporcionar-nos l’energia necessària i nodrir el cervell. Aquí resideix el secret terapèutic de la dieta cetogènica.

Quan el cervell crema glucosa, tenim pujades i baixades d’energia. No us ha passat mai que, després d’haver menjat un entrepà i un suc per esmorzar, teniu una energia increïble, però a mig matí us baixa moltíssim? Això seria un exemple molt clar de pic i caiguda de glucosa. “En canvi, quan el cos crema cossos cetònics, hi ha un alliberament constant d’energia. I això es tradueix a estar més estable emocionalment i amb més claredat mental”, explica Harboe.

És la dieta cetogènica per a tota la vida?

La dieta cetogènica es pot dur a terme durant períodes de temps llargs, es pot perioditzar (és a dir, entrar en cetosi i sortir-ne a temporades) i fer-ho de manera vegetariana o vegana.

Tot i que es pot fer durant força temps sense problema, cal tenir en compte un aspecte: les primeres setmanes se solen perdre alguns quilos, però quan fa diverses setmanes que mengem així, el cos, molt intel·ligent, comença a notar un estrès prolongat i desperta la memòria de moments de fam o guerra. Així doncs, augmenta el cortisol, que fa pujar l’emmagatzematge de greix (que se sol acumular al voltant de la cintura en forma de flotador).

Com ho podem revertir?

Fent carbs-ups; és a dir, sortint de la cetosi. Com? Incloent una mica més de carbohidrats de l’habitual a la dieta (mig moniato o dos grapats de quinoa, per exemple) i després tornant a entrar en cetosi. Així el cos es relaxa, entén que estar en cetosi és una elecció personal i que no passem per cap període complicat.

Per a qui és la dieta cetogènica?

A més de per perdre pes (motiu pel qual es va fer famosa), aquesta dieta inicialment es va descobrir per tractar problemes d’epilèpsia. Tot i que actualment l’evidència científica mostra que pot ser útil per a múltiples patologies com l’autisme, la inflamació (ajuda a fer desaparèixer els pics d’insulina, mantenir l’energia estable i reduir el grau d’inflamació), problemes oncològics (les cèl·lules canceroses no es poden alimentar de cossos cetònics), fetge gras, estats de depressió (en nodrir el cervell també generem canvis en la microbiota i en millorem la composició) o tractar problemes de candidiasi o migranyes, entre d’altres.

Malgrat que és molt beneficiosa, com ja hem dit, com que és molt alta en greixos i molt saciant, a algunes persones els pot resultar complicat arribar als requeriments diaris per falta de gana. De la mateixa manera, és molt fàcil deshidratar-se (per això és molt important beure més aigua) i, en conseqüència, perdre minerals. Per això, prendre complementació per poder seguir-la de manera adequada sempre és una bona alternativa.

KetoLiving de Nature’s Plus és una línia que ha nascut amb l’objectiu d’oferir complements necessaris per contribuir de forma equilibrada a aconseguir els objectius de la dieta keto i assegurar uns bons nivells de nutrients, vitamines i minerals, afavorir el manteniment normal de les glucèmies i contribuir a un metabolisme energètic òptim.

Entre la seva gamma de productes, trobem batuts nutritius, cremosos i deliciosos, baixos en sucres, alts en greixos i a fonts de proteïnes de bon valor biològic. Aquests batuts s’adapten a l’estil de vida ceto, ens solucionen i complementen un àpat i estan reforçats amb enzims digestius i probiòtics per facilitar la digestió.

També és interessant prendre complements alimentosos específics, tant per aportar els nutrients essencials, vitamines, minerals i antioxidants, com per mantenir a ratlla l’ansietat pels sucres i hidrats de carboni, sobretot a l’inici de la dieta.

En qualsevol cas, si es pateix alguna malaltia o alguna situació especial sempre recomanem consultar primer amb un especialista qualsevol canvi d’alimentació dràstic que vulguem fer.

Glenn Cots

Dietista i divulgadora de nutrició i receptes saludables a glenncots.com

    @glenncots
Glenn Cots

Demana cita amb la Glenn Cots a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic