Com va, família Etselquemenges? Heu fet balanç de l’any? Comenceu aquest amb noves intencions?
Per a mi, aquest any que se’n va anar ha estat un vendaval d’idees, de projectes, de treballs i també de viatges molt inspiradors. Desembre em va trobar a l’Índia, un país que no deixa indiferent: és tan intens, hi ha tants estímuls diaris i continus… Tinc gravades les olors, els sabors, els sons, les imatges. No paro de recordar el te chai, per exemple, que és la beguda nacional; en beuen a tota hora. Diria que ningú comença el dia sense beure’n una tassa: te negre amb espècies, llet i sucre. Si no preneu sucre ni llet, això pot ser un problema, però, per sort, tot es pot adaptar.
I això és el que proposo en aquest esmorzar inspirat en el chai de l’Índia, però en format batut i amb la possibilitat d’escollir: Sou més de te o de cafè? O potser el cafè no us va bé i preferiu la xicoira? I què me’n dieu d’una xocolata calenta? El millor d’aquesta recepta és que podeu adaptar-la a les vostres preferències i, en qualsevol cas, prometo un sabor deliciós.
Vegem els ingredients:
- La barreja d’espècies: per Nadal solem fer receptes que porten espècies (com galetes o algun pa de pessic) i potser teniu alguna barreja a casa; si no, la podeu fer. Suggereixo comprar-ne poca quantitat a granel i fer-la servir també en altres receptes. Totes tenen propietats benèfiques per al sistema digestiu i fins i tot per al respiratori. Porten canyella, gingebre, cardamom i clau. Hi ha altres mescles que també afegeixen nou moscada i pebre negre.
- Beguda vegetal: substitueix la llet de vaca. La de civada, teff o arròs són ideals.
- Llavors de cànem: per afegir una mica de proteïna i d’àcids grassos, a més de magnesi i vitamina E. Un apunt: aquest batut és calent, però no és convenient escalfar les llavors perquè es tallarà el batut, amb la qual cosa s’hi han d’afegir després. A l’estiu, també es pot fer la mateixa barreja i beure-la freda, que també és deliciosa; en aquest cas es pot batre tot junt.
- Endolcidor: amb només un dàtil ja podeu endolcir el batut i substituir el sucre, però fins i tot fins en podeu prescindir si teniu el paladar acostumat a un sabor poc dolç. Algunes begudes vegetals tenen una dolçor natural que pot ser suficient.
- Cafè, xicoira, te, rooibos, te matcha, cacau sense sucre: qualsevol opció funcionarà bé en aquesta recepta, depèn més dels vostres gustos i toleràncies.
En qualsevol cas, us asseguro una beguda reconfortant, saborosa i nutritiva. Salut, família!
La recepta
Per a una ració
- 1 got de beguda vegetal d’Amandín (civada, arròs, teff…)
- 1 culleradeta de barreja d’espècies chai*
- 1 dàtil
- 2 cullerades de llavors de cànem pelades
Trieu una opció:
- 2 culleradetes de xicoira soluble
- 1 cafè sol
- 2 culleradetes petites de cacau en pols sense sucre
- 2 culleradetes petites de te matcha
* Per a la barreja d’espècies chai
- 2 cullerades de gingebre molt
- 3 cullerades de canyella molta
- 2 cullerades de cardamom molt
- 1 culleradeta de clau molt
Barregeu-ho bé i conserveu-ho en un pot de vidre.
- Bateu ¾ de got de llet amb les espècies i el dàtil (sense pinyol) i l’opció que hàgiu triat.
- Escalfeu la barreja al gust.
- D’altra banda, bateu la resta de llet amb les llavors de cànem per evitar que es talli.
- Aboqueu en una tassa o got la beguda calenta i després afegiu-hi la part de cànem.
- Si alterneu el batut amb el cànem, obtindreu aquests efectes bicolor tan bonics.