Com va, família Etselquemenges? Heu fet balanç de l’any? Comenceu aquest amb noves intencions?

Per a mi, aquest any que se’n va anar ha estat un vendaval d’idees, de projectes, de treballs i també de viatges molt inspiradors. Desembre em va trobar a l’Índia, un país que no deixa indiferent: és tan intens, hi ha tants estímuls diaris i continus… Tinc gravades les olors, els sabors, els sons, les imatges. No paro de recordar el te chai, per exemple, que és la beguda nacional; en beuen a tota hora. Diria que ningú comença el dia sense beure’n una tassa: te negre amb espècies, llet i sucre. Si no preneu sucre ni llet, això pot ser un problema, però, per sort, tot es pot adaptar.

Hot Smoothie Chai

Fotos: Becky Lawton

I això és el que proposo en aquest esmorzar inspirat en el chai de l’Índia, però en format batut i amb la possibilitat d’escollir: Sou més de te o de cafè? O potser el cafè no us va bé i preferiu la xicoira? I què me’n dieu d’una xocolata calenta? El millor d’aquesta recepta és que podeu adaptar-la a les vostres preferències i, en qualsevol cas, prometo un sabor deliciós.

Vegem els ingredients:

  • La barreja d’espècies: per Nadal solem fer receptes que porten espècies (com galetes o algun pa de pessic) i potser teniu alguna barreja a casa; si no, la podeu fer. Suggereixo comprar-ne poca quantitat a granel i fer-la servir també en altres receptes. Totes tenen propietats benèfiques per al sistema digestiu i fins i tot per al respiratori. Porten canyella, gingebre, cardamom i clau. Hi ha altres mescles que també afegeixen nou moscada i pebre negre.
  • Beguda vegetal: substitueix la llet de vaca. La de civada, teff o arròs són ideals.
  • Llavors de cànem: per afegir una mica de proteïna i d’àcids grassos, a més de magnesi i vitamina E. Un apunt: aquest batut és calent, però no és convenient escalfar les llavors perquè es tallarà el batut, amb la qual cosa s’hi han d’afegir després. A l’estiu, també es pot fer la mateixa barreja i beure-la freda, que també és deliciosa; en aquest cas es pot batre tot junt.
  • Endolcidor: amb només un dàtil ja podeu endolcir el batut i substituir el sucre, però fins i tot fins en podeu prescindir si teniu el paladar acostumat a un sabor poc dolç. Algunes begudes vegetals tenen una dolçor natural que pot ser suficient.
  • Cafè, xicoira, te, rooibos, te matcha, cacau sense sucre: qualsevol opció funcionarà bé en aquesta recepta, depèn més dels vostres gustos i toleràncies.

En qualsevol cas, us asseguro una beguda reconfortant, saborosa i nutritiva. Salut, família!

La recepta

Ingredients del hot Smoothie Chai

Foto Becky Lawton

Per a una ració

  • 1 got de beguda vegetal d’Amandín (civada, arròs, teff…)
  • 1 culleradeta de barreja d’espècies chai*
  • 1 dàtil
  • 2 cullerades de llavors de cànem pelades

Trieu una opció:

  • 2 culleradetes de xicoira soluble
  • 1 cafè sol
  • 2 culleradetes petites de cacau en pols sense sucre
  • 2 culleradetes petites de te matcha

* Per a la barreja d’espècies chai

  • 2 cullerades de gingebre molt
  • 3 cullerades de canyella molta
  • 2 cullerades de cardamom molt
  • 1 culleradeta de clau molt

Barregeu-ho bé i conserveu-ho en un pot de vidre.

  1. Bateu ¾ de got de llet amb les espècies i el dàtil (sense pinyol) i l’opció que hàgiu triat.
  2. Escalfeu la barreja al gust.
  3. D’altra banda, bateu la resta de llet amb les llavors de cànem per evitar que es talli.
  4. Aboqueu en una tassa o got la beguda calenta i després afegiu-hi la part de cànem.
  5. Si alterneu el batut amb el cànem, obtindreu aquests efectes bicolor tan bonics.
Adriana Ortemberg
Adriana Ortemberg

Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana

    @adriana_ortemberg