Hi va haver un temps en què menjava força pa, galetes, brioixeria… Vaja, menjava molta farina refinada de blat. Els resultats –que potser molts de vosaltres ja coneixeu per experiència pròpia – van ser inflor abdominal, pesadesa digestiva, restrenyiment, disbiosi intestinal, candidiasi, alteracions en el pes, en l’humor i fins i tot en el son. Ho puc atribuir tot al consum d’aquestes farines? Tenint en compte que una cosa porta a l’altra, podria dir que sí. Quan no tens el coneixement, no saps ben bé què et passa al cos, simplement penses que el pa i/o les galetes t’estan engreixant i et poses a fer dieta –de vegades de manera autodidacta– i, quan la deixes, recaus. És molt més complex que això. El primer és comprendre què estàs menjant quan prens farina refinada de blat:
- un ingredient no integral que, quan es converteix en farina, té un índex glucèmic més alt; és a dir fa pujar els nivells de sucre en sang. Abans, els pans es feien amb farina molta que quedava gruixuda, i no els treien la fibra. La majoria del pa d’avui en dia està elaborat amb farina molta fina i sense fibra;
- un producte que té components opiacis; amb la qual cosa, és addictiu. Aquesta és la raó per la qual en volem menjar més;
- un producte que conté gluten, una proteïna que ha estat àmpliament estudiada i que provoca lesions a la paret intestinal i que fa que la mucosa es torni permeable;
- un producte sense nutrients, desvitalitzat, que aporta poc;
- un producte que ha fermentat de forma no adequada, de manera que és difícil de pair.
Sí que és veritat que hi ha un corrent creixent de pans artesanals, amb bones farines, integrals, ecològiques, treballades amb llevat mare, de sabor més rústic i amb l’acidesa que haurien de tenir. No obstant això, els que no poden prendre blat o –si ho fem extensiu a altres farines– els qui no poden prendre gluten tampoc poden optar per aquest tipus de pans.
Per a aquests casos, si feu una dieta evolutiva o paleo, hi ha alternatives de “pans” fets sense farines, més rics en matèria grassa. I si penseu que us engreixareu amb el pa –que és una espècie de pastís salat– que us proposo, he de dir que, si elimineu altres ingredients de la dieta –com sucre, cereals, fruites amb índex glucèmic alt o dolços– no us heu de preocupar, perquè més aviat la lògica diu que hauríeu d’aprimar-vos. Però preneu aquests comentaris com el que són; per a cada cas particular el que val és la consulta professional amb algú especialitzat.
Vegem la recepta, doncs. Ens caldran els ingredients següents:
- Farina de coco i farina de llinosa. L’ideal és comprar les llavors de lli o llinosa i moldre-les al moment perquè no s’oxidin
- Ous orgànics. Si no en preneu, hi podeu posar llavors de chía o afegir-hi més llinosa molta (a la recepta hi ha les quantitats)
- Oli d’oliva verge extra o oli de coco
- Sal marina, llavors, espècies
Amb aquest “pa”, farem un sandvitx boníssim per esmorzar, que, per variar, podeu servir amb un brou de verdures i no amb una infusió.
La recepta
Per a un pa petit
- ½ tassa de farina de coco de Los Frutos del Sol, Amandín.
- 1/3 tassa de farina de llinosa daurada
- 1 sobre de llevat en pols (no es tracta del llevat de forner, sinó del llevat-impulsor)
- ½ c.p. de cúrcuma en pols (opcional)
- 3 c.s. de llavors variades
- 1 c.p. de sal marina
- 5 ous ecològics *
- ¼ tassa d’oli d’oliva verge extra o d’oli de coco
- 1/3 tassa de llet vegetal d’Amandín
- ½ c.p. de vinagre de poma
- 2 c.s. de nabius (opcional) o d’olives negres picades
Per al sandvitx
- Fulles d’enciam, fulles de xicoira, pastanaga ratllada, germinats, carbassó a la planxa, salsa pesto
* Per substituir: 1 ou = 1 c.s. de llavors de lli moltes barrejades amb 3 c.s. d’aigua
Elaboració
- Escalfeu el forn a 180 ºC.
- En un bol, barregeu tots els ingredients secs.
- En un got, barregeu la llet vegetal amb el vinagre; reserveu.
- En un altre bol, bateu lleugerament els ous, afegiu-hi l’oli i la llet vegetal.
- Afegiu els ingredients líquids als secs i barregeu. Afegiu-hi els nabius, si n’hi poseu, i barregeu.
- Aboqueu la mescla en un motlle rectangular i coeu durant 30-35 minuts, clavant-hi un escuradents per comprovar si està cru per dins (si ho està, sortirà massa crua quan traieu l’escuradents).
- Un cop cuit, deixeu refredar completament al motlle abans de tallar.
- Per fer l’entrepà, talleu 3 llesques de pa, torreu-les, untar-les amb salsa pesto i feu capes amb els ingredients suggerits o amb altres.
descobrir si
toleres
bé el gluten
Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :
- Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
- Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
- Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.