ortiga-dins textPot ser que us sorprengui que parlem al rebost d’una planta que molts associen a una mala herba. Doncs bé, darrere d’aquesta humil planta trobem un aliment amb propietats nutritives i medicinals destacables que ens seran molt útils a l’època primaveral, especialment pel seu elevat poder depuratiu.

L’ortiga (Urtica dioica) s’utilitzava ja a l’època grega per combatre la tos i estimular la diüresi (en forma de preparats o infusions). Per disminuir el dolor de les articulacions (artritis) s’aplicaven la planta sobre la pell i així l’acció urticant de l’ortiga creava una reducció de la inflamació a l’articulació. Avui en dia no cal que ens torturem d’aquesta manera però sí que la podem incorporar a la nostra dieta, especialment durant la primavera, per ajudar-nos a depurar el cos dels excessos de l’hivern i a disminuir l’astènia primaveral.

Propietats nutricionals

Els nutrients que destaquen en l’ortiga són:

Fibra: conté una part important de fibra insoluble que pot ajudar a sentir-nos saciats i també a millorar el trànsit intestinal.

Clorofil·la: l’ortiga, amb el seu color verd intens, és rica en aquesta substància que segons els llibre El equilibrio a través de la alimentación, de la nostra especialista Olga Cuevas, té moltes virtuts: antibactericida, antiinflamatòria del còlon i cicatritzant d’úlceres digestives.

Vitamina A: en forma de betacarotè que l’organisme transformarà a Vitamina A. Aquesta intervé en diverses funcions biològiques, entre les quals s’inclou la formació de determinades substàncies que formen part de la pell, els ossos, les mucoses, el sistema reproductiu i els pigments de la vista.

Vitamines del grup B: aquestes vitamines actuen en sinèrgia i permeten l’assimilació dels hidrats de carboni, greixos i proteïnes, cosa que fa possible el nodriment de l’organisme.

Potassi: és un mineral necessari per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i l’activitat muscular normal, cosa que evita l’aparició de rampes a les extremitats. A més, intervé en l’equilibri de l’aigua dins i fora de la cèl·lula.

Silici: actua en l’inici de la calcificació òssia i promou la síntesi del col·lagen.

Bor: aquest oligoelement influeix en el metabolisme dels nutrients implicats en el manteniment d’uns ossos forts i que tenen un possible paper en la regulació hormonal.

Efectes sobre l'organisme

Ajuda a disminuir els símptomes de l’al·lèrgia primaveral. Combinada amb la cúrcuma i la vitamina C. La raó és que conté substàncies antiinflamatòries (un tipus de prostaglandines) que contraresten l’efecte de la histamina (una de les substàncies implicades en la reacció al·lèrgica). I a més, com que és depurativa del fetge i el ronyó, ajuda a desfer-se de les substàncies tòxiques.

Ajuda a combatre els problemes del cuir cabellut. Sembla que té efectes regeneradors del cuir cabellut, tant per la seva abundància de minerals com també pels principis actius estimuladors de la microcirculació, i per tant, tradicionalment, s’han utilitzat tònics d’ortiga de forma tòpica, i també per restaurar el color i la brillantor dels cabells.

S’utilitza en el tractament de la pròstata engrandida. Existeix medicació derivada d’extracte d’ortiga que s’utilitza per al tractament de la hiperplàsia benigna de la pròstata. Sembla que un principi actiu de l’arrel de la planta bloqueja parcialment l’efecte dels casos d’engruiximent lligats a l’hormona testosterona.

És depurativa del fetge i el ronyó. Es tracta d’una planta amb propietats colagogues i colerètiques, és a dir, estimulen la generació de bilis i la seva descàrrega, de manera que ajuden a eliminar toxines i faciliten la digestió.

Estimula la producció de llet. Tradicionalment s’han utilitzat les infusions d’ortiga per ajudar les mares lactants a tenir més llet. I també va bé per fer front a problemes i irritacions de la pell. La dita pel mal roig, ortiga verda fa referència a la saviesa popular que recomana prendre regularment infusions d’ortiga quan es tenen grans, irritacions o enrogiments de pell.

Millora la circulació sanguínia. La seva riquesa en clorofil·la li confereix propietats de millora de la circulació sanguínia, i l’efecte de depuració del fetge contribueix també a regular els nivells de greixos en sang.

Reforça els ossos. Per això s’ha utilitzat tradicionalment en els casos de debilitat òssia. La raó és la riquesa en minerals que intervenen en la calcificació de l’os (com el silici i el bor), i també l’efecte regulador hormonal.

Situacions en què convé evitar-ne l’ús (sobretot en forma concentrada com quan s’infusiona o se’n pren l’extracte): en cas d’edema (retenció de líquids) deguts a insuficiència renal o cardíaca. I també cal advertir que les persones amb hipertensió arterial, cardiopaties o insuficiència renal que estiguin prenent medicació, haurien de consultar abans amb el seu metge.

Canvis vitals

Les ortigues, segons la medicina tradicional xinesa, ajuden a tonificar l’essència del ronyó. Segons aquesta medicina, aquesta essència constitueix la substància fonamental de la vida. De la seva energia sorgeix la capacitat de reproduir-se i també de funcionar correctament.

L’essència emmagatzemada als ronyons, segons la medicina tradicional xinesa, contribueix a diverses funcions: la força física i sexual, la distribució de líquids al cos, l’estructura òssia, la medul·la de l’os (responsable de fabricar la sang), el mar de la medul·la (que és assimilable al bon funcionament cerebral, l’aparell reproductor, i intervé també en els mecanisme de regulació de secreció hormonal interna (suprarenals, gònades, tiroides, paratiroides).

Aquesta essència disminueix amb l’edat i es va afeblint l’energia vital (cabells blancs que no es recuperen, falta de brillantor a les dents, falta de reflexos, dolor lumbar, debilitat als genolls, debilitat en la formació de la sang, sordesa, osteoporosi, infeccions de repetició, malalties cròniques o degeneratives (especialment del sistema nerviós).

Per retardar l’envelliment són especialment adequats els aliments que tonifiquen els ronyons com l’ortiga.

Com es cuina

Segurament una de les coses que més amoïna la persona que no ha manipulat ni cuinat mai amb ortigues és com fer-s’ho perquè no ens piquin. L’efecte urticant el produeixen els pèls que contenen àcid fòrmic (el mateix de les picades de les formigues). Doncs bé, en primer lloc, us recomanem que si recolliu ortigues del camp ho feu de zones que estigueu segurs que no han estat ruixades amb fitoquímics. O bé us animem perquè les planteu al vostre balcó o jardí i així podeu estar segurs que són ben netes.

La millor època per recollir les ortigues és a la primavera, perquè estaran en el seu punt més tendre i amb més abundància de clorofil·la. Per recollir-les cal fer-ho amb uns guants gruixuts i unes tisores. Recol·lectem només les parts més tendres. Una vegada a casa les deixem reposar esteses sobre el marbre durant com a mínim una hora, i passat aquest temps i encara protegits amb uns guants, tallem les fulles i les podem utilitzar com a ingredient a les nostres sopes (vegeu la recepta que us proposem) o també són delicioses cuinades com ho faríem amb les bledes o espinacs, bullides amb aigua i sal i amanides amb un raig d’oli d’oliva verge extra.

Cultiu ecològic, proper i de temporada: l’ortiga és una planta molt abundant al nostre país, la trobem especialment als marges dels camins, zones humides i zones amb abundància de matèria orgànica. Us animem a collir-la vosaltres mateixos a l’època primaveral, sempre que estigueu segurs que la zona no ha estat tractada amb herbicides, també la podeu adquirir d’algun pagès o pagesa de confiança.

Receptes bàsiques

Per a la primavera estiu l'ortiga és un aliment ideal per ajudar-nos a netejar el fetge. La nostra xef Montse Vallory ens ofereix aquesta recepta deliciosa

Sopa d'ortigues fresques

En canvi per a les temporades una mica és fredes us proposem la recepta de la sopa d'ortigues extreta del llibre Tratamientos naturales al alcance de todos Sentido común, ciència y filosofia oriental d’Olga Cuevas i Lucía Redondo

Aquesta sopa està especialment indicada per les autores per tractar l’osteoporosi, la debilitat òssia i per ajudar els ronyons a eliminar toxines.

Ingredients:

  • Ortigues fresques
  • Cuscús
  • Ceba
  • Ametlles crues pelades
  • Oli d’oliva
  • Tamari

Elaboració:

En una cassola posem un rajolí d’oli i hi saltem la ceba tallada a quadradets. Quan estigui daurada hi afegim un litre d’aigua calenta o de brou de verdures, ho deixem bullir cinc minuts i hi afegim dues cullerades soperes de cuscús prèviament torrat en una paella (sense oli) i dos grapats de fulles d’ortigues tallades a trossets. Ho deixem bullir tres o quatre minuts i apaguem el foc. En aquest moment hi afegim dos cullerades soperes d’ametlles crues trossejades, una cullerada sopera d’oli d’oliva i una cullerada de postres de sal d’herbes i una altra de tamari.

Utilitzem només la part tendra de les ortigues i les manipulem amb guants gruixuts. Una vegada cuites deixen d’ortigar (de ser irritants).

Resum

L’ortiga és una planta amb moltes substàncies nutritives que ens permeten millorar l’estat de l’organisme (circulació, ossos, hormones, etc.) i que està especialment indicada per depurar a l’època primaveral.

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga

  @montsevolutiva   @montsereusdietista