Les festes nadalenques, per a la majoria de persones, comporten un excés de calories i d’aliments que no consumim habitualment, a part d’una disminució de l’activitat física. Aquesta alteració d’hàbits ens pot portar problemes com digestions pesades, acidesa, intoleràncies alimentàries que no havíem descobert.

Brou vegetal detox

Però, un cop passats aquests dies, què podem fer per recuperar el benestar i equilibri físic i intestinal?

Primer pas: marcar objectius!

Primer de tot ens podríem marcar els objectius que volem aconseguir: com disminuir volum corporal per retenció de líquids, que ens portaria a una disminució del pes; pèrdua de greix corporal; millorar les digestions i la funció hepàtica; eliminar toxines acumulades en sang i pell; evitar les flatulències; millorar el trànsit intestinal; disminuir l’ansietat de dolç; tornar a recuperar l’hàbit de fer exercici físic…

Per poder arribar a aconseguir tot el que hem citat hem de fer canvis en l’alimentació i després podem ajudar-nos amb complements alimentaris que en potenciïn l’efecte. Així aconseguirem un resultat més ràpid i eficaç.

És important beure molt de líquid per tal de depurar l’organisme i sobretot els òrgans digestius –destaquem el fetge i els ronyons–; d’aquesta manera tornem a equilibrar les funcions vitals i enfortim el sistema immunitari.

Propietats i beneficis per a la salut de l'api

Quins aliments recomanem per a desintoxicar l’organisme?

La voluntat de cadascú és la base per iniciar el procés depuratiu postnadalenc! Evitar aliments greixosos, salses, plats preparats, sucres refinats, entre d’altres, és un bon inici! Les dietes ràpides o miracle no són les més aconsellables, ja que fan perdre aigua i massa muscular ràpidament i no pas greix. El més indicat és fer cinc àpats i aportar tots els nutrients essencials i necessaris per a l’organisme.

Els aliments que s’han de consumir han de tenir poques calories, sobretot fruites i verdures, que ens aporten aigua, fibra, atipen i per tant ens ajuden a depurar l’organisme i sobretot el fetge. Menjar cru, prendre combinats de fruites en forma de sucs i batuts, coure els aliments al vapor o beure brous depuratius serien alguns exemples de maneres de cuinar aquests productes.

Les millors fruites per desitoxicar el cos

Algunes de les fruites aconsellables serien la poma, la pera i el kiwi, el raïm, per exemple, ja que aporten un tipus de fibra que ajuda a eliminar toxines i a netejar els intestins, i regulen el restrenyiment. El pomelo és una altra fruita amb gran poder diürètic; permet eliminar moltes toxines i líquid per via urinària.

Els nabius també estan recomanats perquè són molt desintoxicants, ja que disminueixen els efectes de les inflamacions cròniques alhora que actuen com a antibiòtics reforçant les vies urinàries per evitar possibles infeccions.

Les verdures més indicades per a desintoxicar el cos

Si parlem de verdures, tenim la remolatxa, el rave negre, la carxofa, la col, l’api. Totes tenen funcions diürètiques, protectores del fetge i de la vesícula biliar. Purifiquen la sang i tenen un poder antioxidant que permet captar les toxines i eliminar-les de l’organisme. També és aconsellable el carbassó, que conté molta aigua, ja sigui cuinat en forma de crema amb una mica de patata i ceba, a la planxa, al vapor o bullit. El poder diürètic que té ens permet eliminar líquid i toxines per via urinària.

La dieta, per tant, ha de ser rica en verdures de fulla verda, proteïnes vegetals –si es vol consumir proteïna animal, val més que sigui de peix blanc–, cereals integrals, sucres no refinats i brous vegetals. Les infusions que es presenten combinades amb diferents extractes amb funcions diürètiques i depuratives del fetge –com, per exemple, de carxofa, card marià, boldo…– ens poden ajudar a eliminar líquids.

Per altra banda, cal remarcar la importància de fer exercici físic, sobretot aeròbic, que ens permet cremar més calories, com córrer, anar en bicicleta, caminar a un bon ritme i de manera constant… És aconsellable fer activitat física mínim uns tres cops a la setmana i durant una hora com a màxim. Suar és una manera molt saludable d’eliminar toxines a través de la pell. La sensació de benestar físic, mental i plaer corporal després de la dutxa, no té preu! Això ens ajudarà a estar més actius i a sentir-nos més bé amb nosaltres mateixos!

El rave negre ajuda a eliminar residus i toxines

El rave negre ajuda a eliminar residus i toxines

5 recomanacions per a recuperar l’equilibri i el benestar intestinal

 1. Després de les festes nadalenques és important tornar a agafar uns bons hàbits alimentaris. Vigilarem la dieta intentant menjar brous vegetals, fruites que ens aportin fibra per recuperar la funció digestiva, verdures amb poder diürètic, hepatoprotector i depuratiu de les toxines presents en l’organisme ja sigui per la pell o orina.
 2. Fer cinc àpats al dia és la millor opció per aportar al cos tot el que necessita, incloent un dinar complet amb cereal integral amb verdura i proteïna vegetal o peix; i un sopar lleuger .
 3. Hem de beure molt de líquid, sobretot aigua, infusions i brous vegetals.
 4. Cal acompanyar aquests hàbits de vida nous amb la pràctica d’exercici físic, que ha de ser aeròbic per tal de cremar més calories durant l’activitat.
 5. És important que durant tot el procés de depuració i desintoxicació, vigilem la pèrdua d’electròlits ja sigui per orina o pell (suor). Si fem una activitat física de llarga durada, per tal de recuperar-nos més ràpidament i evitar una gran pèrdua de sals minerals, és aconsellable algun complement tipus Quinton Isotònic en vials.

Parlem dels complements alimentaris detox!

Per tal que tot el procés de depuració sigui més efectiu, podem aportar complements alimentaris que ens ajudin a aconseguir els objectius que ens hem proposat.

 • La clorel·la. És una alga d’aigua dolça que té moltes proteïnes, vitamines i minerals. Conté molta clorofil·la, cosa que vol dir que aporta oxigen a la cèl·lula, té molta capacitat per captar metalls pesants i toxines, regula les funcions intestinals, estimula el sistema immunitari… Així doncs, cal valorar el seu poder depuratiu i regulador intestinal.
 • El rave negre. Afavoreix el drenatge del fetge i de la vesícula biliar, i per tant ajuda a eliminar residus i toxines. Té propietat colerètiques –augment de la producció de bilis– i colagogues –facilitat per evacuar la bilis– i alleuja problemes hepàtics i biliars.
 • La dent de lleó (xicoia). Té un gran poder diürètic; és de les que es fa servir més per aquest motiu. Depura la sang de toxines i protegeix el fetge.
 • L’arrel de bardana. Ajuda a depurar la sang –de metalls pesants– i el sistema limfàtic, i a eliminar toxines, sigui per la pell o per l’orina.
 • El boldo. Té una funció digestiva important, ja que augmenta les secrecions biliars i això facilita aquests mateixos processos. També té funció hepatoprotectora i propietats carminatives –afavoreix l’eliminació de gasos–, sedants, depuratives i diürètiques.
 • Els polifenols del te verd. Estimulen la mobilització i l’eliminació de greixos i permeten obtenir-ne energia; és a dir, actuen com a cremador de greix corporal.
 • El card marià. Serveix per tractar trastorns hepàtics, té una acció antiinflamatòria important del fetge, fa d’antioxidant de les cèl·lules hepàtiques i ens ajuda a eliminar toxines de l’organisme.
 • L’àloe. És una planta que ajuda a depurar la sang, regula el trànsit intestinal –sobretot el restrenyiment–, estimula les cèl·lules hepàtiques i pancreàtiques i ajuda a fer que les digestions siguin menys pesades.
 • La cua de cavall. Es fa servir en els programes de depuració perquè és molt diürètica i elimina toxines. També és antiinflamatòria i reforça les vies urinàries i digestives.
 • La vitamina C. És un complement bàsic gràcies a les moltes propietats que té, com el fet que és un antioxidant molt potent. A més, la vitamina C permet assimilar més bé tots els nutrients que ingerim sigui mitjançant la dieta o amb complements nutricionals.

Seguidament us proposem una sèrie de complements nutricionals (marques comercials) per augmentar l’efectivitat del procés de desintoxicació:

 • Trepatdiet (ESI) Aloe Vera suc
 • Sura Vitasan Liver comprimits
 • Intersa Bipole Rábano Negro y Alcachofa vials
 • Trepatdiet (ESI) Diurerbe Forte
 • Vitae Chlorella comprimits
 • Nutergia Ergylixir 250ml
 • Nutergia Ergydren 250ml
 • Solaray Total Cleanse Liver
 • Solaray Total Ceanse Kidneys

Al mercat també hi ha extractes en líquid de card marià, boldo, cua de cavall, entre d’altres, més concentrats per tal de poder tractar més específicament algun dels problemes d’aquests canvis d’hàbits en l’alimentació. Algunes de les marques que els comercialitzen són Soria Natural i Salus.

Quan comença un any nou és segurament el moment més indicat per fixar-nos objectius nous i plantejar hàbits d’estil de vida saludables que ens permetin aconseguir un benestar mental i físic per millorar la qualitat de vida!

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud