Les cremes fredes, el gaspatxo, les amanides de tota mena i colors o les macedònies de fruites, per exemple, són receptes a base de fruites i verdures d’estiu ideals quan la calor ja pica i necessitem àpats refrescants amb força aigua, vitamines i minerals, que ens ajudaran a mantenir-nos hidratats.

Verdures temporada juliol

És el moment de totes les verdures de la família de les solanàcies: patates, tomàquets, pebrots i albergínies; hortalisses que donen molt de joc a la cuina, ja que són els ingredients principals per preparar plats com la samfaina, l’escalivada, la caponata, la mussaca, el mutàbal…

Els tomàquets madurats al sol tenen un gust i una textura que els d’hivernacle no poden igualar. Les varietats primerenques ja són als mercats i, a mesura que avanci el mes de juliol, arribaran la resta de varietats.

“Els pebrots de Padrón, els uns piquen, els altres no.” Hem de saber que piquen segons el temps que passen madurant a la planta i la quantitat de sol que reben; a mesura que avança l’estiu, tenen cada cop més probabilitats de picar.

No ens podem oblidar dels carbassons, que ara estan esplèndids i que podem consumir de moltes formes: en cremes fredes, farcits o a la planxa i fins i tot ens en podem menjar les flors, que són molt fines i gustoses.

Els raves, els cogombres, la remolatxa i les pastanagues, que encara estan en producció, ens ajudaran a complementar les amanides d’estiu, plenes de colors, textures, gustos, i moltes vitamines i minerals.

També és el temps de la mongeta tendra, ideal per menjar acompanyada d’un bon raig d’oli d’oliva verge extra o per preparar ensaladilles russes, que podem deixar reposar a la nevera per obtenir patata prebiòtica i cuidar i alimentar adequadament la microbiota.

És temps de fruita!

Si una cosa té l’estiu, és que hi ha molta varietat de fruites. Al juliol encara trobarem varietats tardanes de cireres i nespres i començarem a gaudir de les fruites de pinyol, com l’albercoc, el préssec, la nectarina, el paraguaià i les prunes.

Hi ha varietats de prunes de molts colors, textures i mides diferents. Coneixeu els mirabolans? Són una varietat de prunes molt petites i sucoses que ara trobem en el punt de maduració òptim.

Comença la temporada de peres i pomes. Després de les peres de Sant Joan continuem amb les peres llimoneres, de polpa blanca, granulosa, sucosa i molt dolça.

Unes altres fruites estrella d’aquesta època de l’any són els melons, dolços i refrescants, i les síndries, molt sucoses, totes dues indispensables a l’estiu i que podem posar a la taula en forma de cremes fredes o gaspatxos divertits.

I no ens podem oblidar de les fruites de bosc. Depèn molt de l’alçada de recol·lecció, però ara és temps de collir nabius, gerds i maduixetes de bosc.

fruites i verdures juliol