Sembla que reescalfar-lo a la paella amb una mica d’oli seria el millor, però el cereal integral que ha estat a la nevera necessita rehidratar-se.

El cereal integral de gra sencer que s’ha conservat cuit a la nevera queda una mica eixut o endurit, de manera que convé escalfar-lo aportant-li hidratació per estovar-lo, i alhora, untant-lo amb oli perquè quedi desprès i evitar que resulti enganxós. Vegem diverses maneres de fer-ho, simples i saludables:

foto article escalfar cereal al vapor 415x300

  • Al vapor, la manera més simple. Aprofiteu quan es couen les verdures al vapor, tal com es veu a la foto.
  • A la paella, amb oli i aigua: poseu una cullerada d’aigua a la paella i tireu-hi un rajolí d’oli per sobre. Moveu la paella per escampar-ho bé i poseu-la a foc mitjà. Tireu-hi el cereal, remeneu-ho una mica i tapeu-ho perquè s’hidrati. Al cap de pocs minuts o quan comenci a fer massa soroll de fregit, la qual cosa significa que s’ha evaporat tota l’aigua, retireu-ho del foc i conserveu-ho tapat fins al moment de menjar-ho. Aquest sistema d’oli amb aigua va especialment bé per escalfar el pastís de mill que hagi sobrat del dia anterior: l’aigua  aporta la hidratació que li cal al mill i l’oli li confereix l’atractiu de la crosta enrossida.
  • Barrejat amb un saltat de verdures: salteu les verdures amb oli i sal fins que quedin al dente, afegiu-hi un rajolí d’aigua i el cereal cuit, amb varietat de condiments com trobareu a les receptes següents: Saltat d’espàrrecs i pastanagues amb arròs integral llarg, pilaf de quinoa i bolets i la tradicional paella de verdures amb arròs integral, l’exemple per excel·lència.
  • Incorporat a una sopa de verdures per obtenir de manera ràpida i fàcil una escudella barrejada de mill i verdures.

Hi ha d’altres maneres d’escalfar el cereal amb presentacions més elaborades o festives:

 

La paella d’arròs integral és una bona manera d’escalfar una resta d’arròs que surt de la nevera. Foto: Pau Esculies.

La paella d’arròs integral és una bona manera d’escalfar una resta d’arròs que surt de la nevera. Foto: Pau Esculies.

  • Farciu diverses verdures amb el cereal i escalfeu-ho al forn o al vapor. Vegeu, per exemple, la recepta de la carxofa farcida de gra de fajol o el farcellet verd de mill i quinoa.
  • Emboliqueu amb paper d’arròs el cereal barrejat amb altres ingredients al vostre gust i escalfeu-lo al vapor o bé fregiu-lo amb una mica d’oli de coco per fer-ne un rotllet de primavera.
  • Finalment, potser també voleu escalfar les croquetes o hamburgueses de cereal que ja es teniu confeccionades i conservades a la nevera. Pinzelleu-les amb una mica d’oli de coco o d’oliva i enrossiu-les al forn calent o a la paella.

Pensant en el bon temps, també es pot amorosir el cereal sense haver d’escalfar-lo , amanint-lo amb una vinagreta o salseta oliosa que faci que quedi desprès,  com trobareu a la receptes de l’amanida cruixent de quinoa reial i tàperes, a la de l’amanida de basmati amb vinagreta de taronja i a la de l’amanida d’ordi amb salsa d’alfàbrega.

 

Montse Vallory
Montse Vallory

Xef graduada al Natural Gourmet Institute, NY.

  @montsevallory