Una amanida refrescant i molt senzilla de preparar, ja que menys el búrgul, tot hi va cru. Ceba vermella i tomàquet gairebé triturats. Molt de julivert i menta fresca, oli d’oliva i suc de llimona. I així en parla una cançó de la cantant libanesa N. Salam, que cantava al seu estimat: “Deixa’t caure per aquí. Et preparo tabule. I una tassa de cafè. Així tocarem el cel”.

Amanida eròtica

En el món àrab, el verb tabal (‘assaonar’ i ‘amanir’) i el diminutiu tabboule ha donat lloc a jocs de paraules amb un cert sentit eròtic. Aquest joc es va fer popular a través d’una sèrie de cançons una miqueta “frívoles” que enaltien la sensació de plaer que produeix menjar aquesta amanida.

Així ho relata l’autor Salah Jamal en el seu preciós llibre Aroma àrab, receptes i relats, on ens explica que, a diferència d’altres entrants occidentals, el tabule no es retira de la taula, sinó que se serveix en petits plats perquè els comensals en puguin menjar durant tot l’àpat.

Espècies màgiques

Així, el seu poder màgic estimularà la gana cap a la resta de plats i potser cap a desitjos ocults. En general, des de fa mil·lennis s’ha considerat que els plats que porten herbes i espècies estimulen la libido, ja que moltes contenen compostos com la capsaïcina del pebre, que augmenta la freqüència cardíaca i activa el metabolisme i la sudoració. O la canyella, que, segons el seu efecte vibracional, ens aporta la capacitat de recuperar l’alegria, i ens proporciona fortalesa per afrontar el present i deixar enrere els mals records. I una cosa sorprenent és que també es fa servir per activar la llei de l’atracció; ja que elimina els bloquejos emocionals que no ens permeten fer els passos necessaris per aconseguir el que estimem de debò.

Aquest plat es fa tradicionalment amb búrgul, però queda igual de bo amb cuscús o quinoa. De totes maneres, quan vegeu com s’inflen els grans després de la cocció i adquireixen una textura cruixent amb un sabor suau que recorda a la nou, segur que us voldreu estrenar fent la recepta autèntica a la manera oriental.

Si voleu més informació sobre les propietats i usos d’aquest cereal mil·lenari, podeu mirar la recepta del Kisir turc de búrgul. Per cert, sembla que entre els libanesos hi ha un acord tàcit segons el qual els que no elaboren o no mengen tabule són irremeiablement insulsos. Així que ja ho sabeu, si voleu una mica d’alegria i passió a la vostra vida…

Recepta: Tabule de búrgul

Ingredients (per a 4 persones com a acompanyament)

  • 1 tassa (250 g) de búrgul
  • 2 cebes vermelles
  • ½ kg de tomàquets ben vermells (6 tomàquets petits)
  • 1 manat de julivert fresc (uns 200 g)
  • 1 manat de menta fresca (uns 100 g)
  • 1 c.p. de comí, pebre i canyella (a parts iguals)
  • Suc de 2 llimones
  • Sal marina
  • 1 tassa d’OOVE

Preparació

  1. Coeu el búrgul segons les instruccions de l’envàs. Escorreu-lo bé i afegiu-hi el suc de llimona. Reserveu-lo a la nevera.
  2. Renteu, eixugueu bé i piqueu les fulles de menta i julivert.
  3. Talleu les cebes i els tomàquets a daus ben petits. Gairebé triturats.
  4. Barregeu el búrgul amb els tomàquets, la ceba, les herbes i la mescla d’espècies i amaniu amb l’oli i la sal.
  5. Serviu en plats petits de formes i colors diferents distribuïts al llarg de la taula.

Que en gaudiu,

Molta salut!

comunitat

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta