Després de trenta-cinc anys darrere dels fogons del restaurant vegetarià El Paradís de Lleida, la família Barri-Carles va decidir començar una nova aventura gastronòmica i empresarial i va obrir el restaurant vegetarià fins ara més modern que podíem trobar a la ciutat comtal, el Teresa Carles. La continuació d’aquest restaurant i el procés evolutiu de la família ha estat el Flax&Kale, que és –en paraules dels propietaris– “el germanet del Teresa Carles”.
Sóc testimoni de com i quan va néixer el projecte del Flax&Kale. Vaig conèixer en Jordi Barri, gerent del restaurant i fill del tàndem Teresa Carles-Ramon Barri el desembre del 2012. Tots dos estàvem tocats després d’un viatge per la Costa Oest d’Amèrica del Nord, i aviat ens vam contagiar l’un a l’altre de l’entusiasme pel món i cultura gastronòmica saludable. En Jordi somiava amb un restaurant que prioritzés l’alimentació amb productes només de primera qualitat, amb estils de cocció saludables, pensat per a gent que volgués menjar des de peix blau sense metalls fins a plats crudivegans, on els celíacs o intolerants al gluten hi trobessin un lloc, un restaurant que no fes servir sucre refinat ni microones, ni fregits, ni productes processats, i sense dubte, un restaurant que oferís sucs verds premsats en fred i amb superaliments com l’alga espirulina, la maca, l’herba de blat, el sucre de coco, les baies de goji, el cacau cru, les llavors de chía o el llevat nutricional. Però no només havia de ser un restaurant, també havia de ser un espai per fer formacions, tallers i xerrades, compartir taula mentre gaudeixes d’un brunch al més pur estil americà, beure un suc verd a la barra, berenar un púding de chía o una rosquilla sense gluten ni sucre refinat, i fins i tot gaudir de la terrassa envoltats d’un hort urbà com si fóssim a Nova York.
El projecte del Flax&Kale començava a agafar forma al cap d’en Jordi Barri; només calia traslladar la proposta a la resta de la família. Coneixent-los, no m’estranya que aviat es posessin a treballar amb passió i dedicació total per fer realitat aquest projecte tan ambiciós. Tot i que només havia passat un any i mig des de la inauguració del Teresa Carles, tota la família es va llançar a la piscina. En Ramon Barri va començar a buscar locals fins que va trobar l’espai de 800 m2 que avui ocupa el restaurant, la Mar Barri es va dedicar a fer recerca de treballadors, distribuïdors de superaliments i a materialitzar totes les idees que arribaven al cap d’en Jordi, i aquest últim i la Teresa Carles van començar a reunir-se i a viatjar pels Estats Units buscant inspiració per a l’oferta gastronòmica saludable del nou restaurant.
Part del procés va ser trobar un nom que identifiqués bé el nou projecte. El Teresa Carles havia estat un homenatge a la xef, a la mare, i per al restaurant nou calia un nom que reflectís el que s’hi podria trobar: una cuina sense etiquetes, flexitariana –sense carn, però amb peix, ric en omegues–, moderna i que prioritza el concepte d’alimentació real i neta sense aliments processats ni fregits; que dóna lloc, en canvi, als superaliments més rics en nutrients del planeta. Així va ser com va néixer el nom de Flax (‘lli’, en català, un aliment ric en omega-3) i Kale (‘col’, en català)– un superaliment ric en clorofil·la, vitamines, minerals i fitonutrients molt de moda als Estats Units i ara també aquí. Una autèntica declaració d’intencions: amb aquest nom la família Barri-Carles ens diu que, si anem al seu restaurant, podrem triar plats totalment saludables i nutritius sempre cuinats respectant al màxim les seves propietats perquè puguem obtenir tots els beneficis dels ingredients de primera qualitat que han fet servir per elaborar-los.
He menjat i m’he reunit al Flax&Kale moltíssimes vegades. És un restaurant impressionant, amb bones vibracions gràcies a la llum natural que hi entra, els mobles càlids i la cuina oberta que demostra la transparència amb què cuinen, perquè no hi ha res per amagar. Per poder aconseguir uns locals i una imatge tan bonica i cuidada, la família Barri-Carles treballa amb l’estudi d’interiorisme Francesc Pons, i per a tota la gràfica i el web confia plenament en en Ferran Faidella i en José María Monrás, de l’estudi Freshthink.
Com el Teresa Carles, el Flax&Kale obre cada dia de la setmana, de dilluns a diumenge, des de dos quarts de deu del matí fins a dos quarts de dotze de la nit. De dilluns a divendres podem esmorzar-hi fins a les dotze, quan s’obre la cuina per donar dinars fins a les cinc; després es fa una pausa per als berenars, amb propostes saludables sense farines ni sucres refinats, fins les set de la tarda, i llavors comencen a fer sopars. Els dissabtes, diumenges i festius hi ha cita obligada amb el Weekend Brunch de deu del matí a cinc de la tarda, una experiència gastronòmica i social increïble.
Si decidiu anar-hi recomano que llegiu la carta tranquil·lament des del seu web i mireu la llegenda de cada plat, que indica si un plat és crudivegà, si no té gluten, si és basat en plantes o vegà o si porta peix blau.
Acaben d’estrenar la carta de tardor-hivern amb plats deliciosos. Alguns dels plats estrella que he tastat i que recomano de totes totes són el HealthyMezzeplatter, ideal per compartir amb crackers d’espelta i de kale, hummus i hummus negre amb carbó activat, mutàbal, un foie vegà espectacular, amanida i verdures crues; el Rawspaghettimeetsturmeric, uns espaguetis de verdures amb pesto de cúrcuma; l’Organgeisthenewhealthycuore, uns ravioli d’espelta també amb cúrcuma farcits de pastanaga, moniato, pera, maca, llevat nutricional i farina d’ametlles; o una especialitat de la Teresa que es diu VeggiePanangredcurry, que és una versió més saludable i sorprenent del famós plat tailandès. Les postres Tastyandhealty (‘saboroses i saludables’) mereixerien un article a part, però si n’hem de citar algunes, tenen el Roscón de Teresa, sense gluten, fet amb farina d’ametlles i coco amb una melmelada elaborada amb estèvia, i Theveganvampiredessert, unes postres considerades un superaliment perquè no porten gluten, són crudiveganes i estan fetes a partir d’un dels sucs que preparen ells mateixos amb la tècnica de l’extracció en fred a l’obrador que tenen al mateix Flax&Kale i que es diu Teresa’s Juicery –es veu des de fora; agafa part del carrer Tallers i fa cantonada amb el carrer Gravina.
Així que si passeu per davant del Flax&Kale al matí o a l’hora de berenar no deixeu d’entrar al Teresa’s Juicery per comprar un suc verd premsat en fred, sense pasteuritzar ni sucres refinats, totalment crudivegà, ple d’enzims, vitamines, minerals, nutrients i superaliments. També us podeu endur un batut sense lactosa o alguna llet vegetal; les ampolles, de 400 ml, porten una etiqueta amb tots els ingredients i propietats, gràcies al fet que, per elaborar la proposta gastronòmica, la família Barri-Carles treballa amb la nutricionista Mireia Cervera i una servidora, que els ajudem a fer que cada suc, cada batut i cada llet vegetal siguin tan nutritius com sigui possible, amb una bona combinació d’aliments i validant-ne les propietats i beneficis.
Carrer Tallers, 74B
08001 Barcelona
Tel.: 933 175 664
http://www.teresacarles.com/fk/
facebook Flax&Kale