Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Saps que la varietat de sabors i colors al plat és una de les claus de la cuina saludable? En aquest plat hi ha almenys 5 sabors i 5 colors, garantia de riquesa nutricional.
Un plat ràpid i molt vistós, amb contrast de sabors i de colors. El moniato és un tubercle ric en midó i combina molt bé amb qualsevol altra verdura, especialment la fulla verda i els bolets. Eviteu combinar en el mateix àpat verdures riques en midó, com el moniato, amb cereals i llegums, ja que pot resultar massa pesat.
Procureu coure poc els espigalls, la col arrissada o el bròquil (preferiblement al vapor o saltat) i mastegar-ho bé. Si provoquen gasos, bulliu-los pocs minuts amb poca aigua i incorporeu llavors de fonoll a l’àpat.
La kale o col arrissada és una verdura crucífera de fulla verda molt rica en vitamines A, C i K, i minerals com el coure, potassi, ferro, manganès i fòsfor.
Una tassa de col arrissada cuita té més de 1000 % més de vitamina C que una tassa d’espinacs cuita i, a diferència de l’espinac, el contingut en oxalats de la kale és molt baixa, cosa que vol dir que el calci i el ferro de la col arrissada són altament absorbibles. Entre d’altres beneficis destaquem que és una verdura molt recomanable per a la salut dels ossos, i és molt interessant d’incloure en una dieta cardioprotectora.
Cuineu poc les crucíferes i feu-les preferiblement al vapor o saltades, en lloc de bullides, per evitar la pèrdua de compostos saludables i vitamines hidrosolubles. Si les bulliu, preneu-vos l’aigua de cocció, que és dolceta i nutritiva.
Els espigalls són molt rics nutricionalment. Contenen força àcid fòlic, vitamina C, vitamina A, potassi, fibra i, com que són de la família de les crucíferes, contenen compostos amb efecte preventiu del càncer. També són rics en clorofil·la, pigment amb propietats cicatritzants, desinfectants, antiinflamatòries, antitèrmiques i antioxidants.
El moniato és un tubercle molt ric en hidrats de carboni complexos i sucres, com ens recorda el seu sabor dolç. No té greixos, però conté un 2 % de proteïna rica en metionina, aminoàcid poc habitual en els aliments vegetals; és, per tant, interessant tenir-lo en compte si es fa una dieta vegetariana.
Si teniu el moniato ja cuit i refrigerat a 4-5 graus, el seu midó esdevé midó resistent i resulta un excel·lent probiòtic per a la microbiota intestinal. Escalfeu-lo uns minuts a la paella abans de muntar el plat.