Moniato amb kale i camagrocs

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Saps que la varietat de sabors i colors al plat és una de les claus de la cuina saludable? En aquest plat hi ha almenys 5 sabors i 5 colors, garantia de riquesa nutricional.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    25 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 4 moniatos pelats i tallats a làmines de 2 cm
  • 2 grapats de fulla de col ploma (Kale) o fulla d’espigalls
  • 2 grapats de camagrocs
  • 8 tomacons assecats al sol i tallats petits
  • 2 cullerades de gra de magrana
  • 2 cullerades de tàperes en oli d’oliva verge extra
  • Pinyons del país
  • Brots de créixens o julivert trinxat
  • Salsa de cúrcuma i gingebre (vegeu la recepta)
  • Oli d’oliva verge extra i sal verge fina

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Moniato amb kale i camagrocs

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    25 minuts

Saps que la varietat de sabors i colors al plat és una de les claus de la cuina saludable? En aquest plat hi ha almenys 5 sabors i 5 colors, garantia de riquesa nutricional.


Ingredients

  • 4 moniatos pelats i tallats a làmines de 2 cm
  • 2 grapats de fulla de col ploma (Kale) o fulla d’espigalls
  • 2 grapats de camagrocs
  • 8 tomacons assecats al sol i tallats petits
  • 2 cullerades de gra de magrana
  • 2 cullerades de tàperes en oli d’oliva verge extra
  • Pinyons del país
  • Brots de créixens o julivert trinxat
  • Salsa de cúrcuma i gingebre (vegeu la recepta)
  • Oli d'oliva verge extra i sal verge fina

Elaboració

  1. Salteu els camagrocs amb oli i sal en una paella bona (sense tefló ni PFOA), uns 2-3 minuts a foc fort i reserveu-ho.
  2. Poseu a la mateixa paella els moniatos pinzellats amb oli i salpebrats. Deixeu-los coure a foc mitjà fins que comencin a enrossir-se d’un costat.
  3. Gireu-los, tireu un parell de cullerades d’aigua pel voltant de la paella i coeu-los tapats a foc mitjà uns 7 minuts o fins que estiguin ben cuits.
  4. Mentrestant, coeu la fulla de col al vapor durant 3-5 minuts, fins que quedi tendra.
  5. Poseu els moniatos al plat amb una cullerada de salsa i la col al damunt, tot guarnit amb la resta d’ingredients, com es veu a la foto.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Salteu els camagrocs amb oli i sal en una paella bona (sense tefló ni PFOA), uns 2-3 minuts a foc fort i reserveu-ho.
  2. Poseu a la mateixa paella els moniatos pinzellats amb oli i salpebrats. Deixeu-los coure a foc mitjà fins que comencin a enrossir-se d’un costat.
  3. Gireu-los, tireu un parell de cullerades d’aigua pel voltant de la paella i coeu-los tapats a foc mitjà uns 7 minuts o fins que estiguin ben cuits.
  4. Mentrestant, coeu la fulla de col al vapor durant 3-5 minuts, fins que quedi tendra.
  5. Poseu els moniatos al plat amb una cullerada de salsa i la col al damunt, tot guarnit amb la resta d’ingredients, com es veu a la foto.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Un plat ràpid i molt vistós, amb contrast de sabors i de colors. El moniato és un tubercle ric en midó i combina molt bé amb qualsevol altra verdura, especialment la fulla verda i els bolets. Eviteu combinar en el mateix àpat verdures riques en midó, com el moniato, amb cereals i llegums, ja que pot resultar massa pesat.

Procureu coure poc els espigalls, la col arrissada o el bròquil (preferiblement al vapor o saltat) i mastegar-ho bé. Si provoquen gasos, bulliu-los pocs minuts amb poca aigua i incorporeu llavors de fonoll a l’àpat.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La kale o col arrissada és una verdura crucífera de fulla verda molt rica en vitamines A, C i K, i minerals com el coure, potassi, ferro, manganès i fòsfor.

Una tassa de col arrissada cuita té més de 1000 % més de vitamina C que una tassa d’espinacs cuita i, a diferència de l’espinac, el contingut en oxalats de la kale és molt baixa, cosa que vol dir que el calci i el ferro de la col arrissada són altament absorbibles. Entre d’altres beneficis destaquem que és una verdura molt recomanable per a la salut dels ossos, i és molt interessant d’incloure en una dieta cardioprotectora. 

Cuineu poc les crucíferes i feu-les preferiblement al vapor o saltades, en lloc de bullides, per evitar la pèrdua de compostos saludables i vitamines hidrosolubles. Si les bulliu, preneu-vos l’aigua de cocció, que és dolceta i nutritiva.

Els espigalls són molt rics nutricionalment. Contenen força àcid fòlic, vitamina C, vitamina A, potassi, fibra i, com que són de la família de les crucíferes, contenen compostos amb efecte preventiu del càncer. També són rics en clorofil·la, pigment amb propietats cicatritzants, desinfectants, antiinflamatòries, antitèrmiques i antioxidants.

El moniato és un tubercle molt ric en hidrats de carboni complexos i sucres, com ens recorda el seu sabor dolç. No té greixos, però conté un 2 % de proteïna rica en metionina, aminoàcid poc habitual en els aliments vegetals; és, per tant, interessant tenir-lo en compte si es fa una dieta vegetariana.

Si teniu el moniato ja cuit i refrigerat a 4-5 graus, el seu midó esdevé midó resistent i resulta un excel·lent probiòtic per a la microbiota intestinal. Escalfeu-lo uns minuts a la paella abans de muntar el plat.

 

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat