Salsa ràpida de castanyes i ceba

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Una salsa amb castanyes fàcil d'elaborar que aporta la dolçor de la tardor a qualsevol plat, especialment indicada per combinar amb sabors intensos. Iincideix en la salut òssia i té una acció antienvelliment.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    45 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 2 cebes dolces mitjanes, a mitja lluna
  • 1 vas (250 ml) de castanyes cuites, ben pelades i trossejades
  • Pebre negre
  • Sal marina
  • Oli d’oliva verge extra

Dieta

  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Salsa ràpida de castanyes i ceba

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    45 minuts

Una salsa amb castanyes fàcil d'elaborar que aporta la dolçor de la tardor a qualsevol plat, especialment indicada per combinar amb sabors intensos. Iincideix en la salut òssia i té una acció antienvelliment.


Ingredients

  • 2 cebes dolces mitjanes, a mitja lluna
  • 1 vas (250 ml) de castanyes cuites, ben pelades i trossejades
  • Pebre negre
  • Sal marina
  • Oli d’oliva verge extra

Elaboració

  1. Salteu les cebes en una cassola amb oli i sal, fins que comencin a enrossir-se, i afegiu-hi una mica d’aigua per evitar que s’enganxin i que l’oli es cremi.
  2. Incorporeu-hi les castanyes, un pessic de sal, un fons d’aigua que les cobreixi i deixeu-ho coure uns 30 minuts o fins que estiguin toves; vigileu que sempre hi quedi aigua que ho cobreixi per la meitat.
  3. Tritureu-ho perquè quedi una salsa fina i espolseu-hi una mica de pebre negre.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Salteu les cebes en una cassola amb oli i sal, fins que comencin a enrossir-se, i afegiu-hi una mica d’aigua per evitar que s’enganxin i que l’oli es cremi.
  2. Incorporeu-hi les castanyes, un pessic de sal, un fons d’aigua que les cobreixi i deixeu-ho coure uns 30 minuts o fins que estiguin toves; vigileu que sempre hi quedi aigua que ho cobreixi per la meitat.
  3. Tritureu-ho perquè quedi una salsa fina i espolseu-hi una mica de pebre negre.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Aquesta salsa és un recurs fàcil per aprofitar una resta de castanyes cuites. De fet, la previsió és una gran aliada a la cuina: sempre que coeu castanyes, feu-ne un parell de grapats més i reserveu-los per enriquir una crema o un guisat, fer-ne una salsa o unes postres ràpides com una compota.

Si no teniu castanyes cuites, ja sigui torrades o bullides, poseu-hi flocs que haureu remullat amb aigua durant 20 minuts. Els flocs de castanyes són molt convenients a la cuina ràpida i es poden trobar a les botigues de productes naturals, als mercats i botigues en zones de productors locals com a Santa Pau (La Garrotxa) i a botigues d’ultramarins i delicatessen.

La salsa admet moltes variants

Per exemple, podeu afegir-hi una picada d’all i julivert amb fruita seca com avellanes, ametlles o pinyons en el moment de triturar-ho, o bé, al final de la cocció de la salsa, incorporeu-hi un saltat de bolets.

Si busqueu una textura més mucilaginosa o tipus maionesa, barregeu-hi un parell de cullerades de lli daurat mòlt ben fi amb molinet elèctric.

Els apunts energètics

Una salsa nutritiva i energètica que reforça els ronyons i prepara el cos per a l’arribada del fred.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Les castanyes, a més de ser una de les fruites seques amb menys calories, són les que tenen més carbohidrats, menys greixos i un contingut alt en aigua i nutrients, com els folats, vitamina E i minerals com el magnesi, el potassi. També té petites quantitats de calci, ferro i vitamina B3. Ofereixen energia a l’instant i són una bona alternativa per afegir a cremes de verdures o salses perquè són molt riques nutricionalment. Ideals per a les persones que volen millorar el seu estat energètic, intel·lectual i físic.

Com que és una fruita seca tan nutritiva es recomana a les persones amb un baix to energètic, dones en edat fèrtil que vulguin tenir nens, esportistes, nens i gent gran. Un aliment de temporada amb una gran personalitat.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat