Sabem que, per alimentar-se de manera sana, és fonamental prioritzar la presència d’aliments frescos o de mercat. I també sabem que un rebost amb bàsics saludables també afavoreix uns hàbits alimentaris bons, alhora que simplifica molt la tasca de cuinar i de menjar bé cada dia. Com explicàvem en aquest article, si trieu bé els productes del rebost, us assegureu que consumiu menjar real. La idea és optar per productes que, tot i transformats, mantenen la qualitat de l’aliment original.

llegum conserva rebost

A continuació, us revelem quins bàsics no falten al rebost dels nostres terapeutes, que segur que us inspiraran per omplir el vostre. Veureu que hi ha productes de tota la vida i altres de més nous que val la pena descobrir per enriquir els plats amb nutrició i sabor.

El rebost dels nutricionistes de La Consulta

Marc Vergés, nutricionista especialista en fitoteràpia, s’assegura de tenir sempre al rebost un bon brou d’ossos, plantes aromàtiques (com orenga, farigola o romaní), gingebre, pasta d’umeboshi, espàrrecs blancs de pot i oli d’oliva verge, evidentment. El brou d’ossos, com explica Vergés, és un aliment absolutament reparador i nutritiu, ideal per a les persones que tenen debilitat digestiva.

Al rebost de Cristina Bellido, dietista i especialista en psiconeuroimmunoendocrinologia (PNIE), sempre hi ha bonítol de nord en oli d’oliva verge, kuzu (un midó d’ús medicinal i mil·lenari), daikon (un tipus de rave que pot comprar-se dissecat i que és molt ric en minerals), gingebre i te kukicha. Bellido i tots els altres tenen sempre a l’abast aliments amb acció terapèutica.

Yolanda García, la nostra psicòloga especialitzada en maternitat i criança natural, té, entre els seus indispensables, ghee de cabra, gingebre, kombutxa, pasta d’umeboshi i vinagre d’umeboshi i aigua de mar. L’umeboshi és una varietat de pruna que es fa servir molt a l’Orient, de gust àcid i salat, i que té múltiples propietats, com afavorir les digestions. El ghee és una mantega clarificada deliciosa i amb molts avantatges per a la salut.

El nutricionista David Gasol, especialista en cuina vegana i energètica, procura sempre tenir una bona crema d’ametlles per a les invencions culinàries que crea, i també cigrons cuits de pot, xucrut, pasta d’umeboshi i suc concentrat de poma.

Pilar Rodrigáñez, dietista i especialista en pèrdua de pes, té sempre a la cuina alguns pots de cigrons i sardines en oli d’oliva, flocs de civada, cacau pur, tahina, fajol en gra i brous de bona qualitat. També té olis d’oliva i coco verges, com gairebé tots els nostres terapeutes. “Quan no hi ha prou temps i hi ha nens a casa, un bon rebost ens salva la vida”, comenta Rodrigáñez.

Marcello Soi, dietista i especialista en PNIE, opta per tenir sempre unes sardines en oli d’oliva verge, tahina, kombutxa i brous preparats ecològics. L’oli d’oliva verge que li agrada més és el de Denominació d’Origen Siurana, produït a la província de Tarragona.

La dietista d’Etselquemenges i creadora del bloc “My Healthy Bites”, Gina Estapé, fa servir per preparar els seus plats deliciosos i saludables productes com tahina (de vegades també l’elabora ella amb robot), sardines i verat en oli d’oliva verge extra, llevat nutricional, llet de coco en llauna o crema vegetal de coco per cuinar, tàperes i fruita seca variada.

Per la seva banda, Jordina Casademunt, nutricionista especialista en nutrició oncològica, té entre els seus bàsics fruita seca, herbes aromàtiques, llegums, fajol i oli d’oliva verge.

Martina Ferrer, nutricionista i especialista en PNIE, és la reina de la planificació, així que llegiu atentament quins bàsics té al rebost: fermentats, com tamari (salsa de soja sense gluten), vinagre de poma i vinagre d’umeboshi, sardines i verat en oli d’oliva i pot de vidre, llegums cuits, oli d’oliva i coco verge, nous del Brasil.

El rebost de Neus Elcacho, dietista i especialista en desajustos digestius i dieta vegetariana, té de manera obligada llegums, arròs integral, olives, espècies i oli d’oliva verge.

Glenn Cots, dietista i especialista en protocol autoimmune, té sempre oli d’oliva de primera pressió, verat en oli d’oliva, anxoves i seitons en vinagre, cafè (Cots aclareix que, “si podeu prendre’n, que sigui de màxima qualitat!” ), llet de coco per cuinar i olives.

Els 5 aliments bàsics dels nostres nutricionistes

Oli d’oliva verge, gingebre, peixos en conserva, llegums cuits i tahina són alguns dels productes bàsics de rebost que fan servir més els nostres dietistes i nutricionistes de La Consulta d’Etselquemenges. Tots coincideixen que són productes que s’han de triar llegint etiquetes i, preferentment, ecològics. També estan d’acord que resulten molt resolutius a la cuina, a més de fer que consumeixin certs aliments que, d’altra manera, no consumirien. Com explica Pilar Rodrigáñez, “si tenim el dilema de no prendre llegums o prendre’n de pot, jo recomanaria l’última opció. I, si no us veieu capaços de preparar una ració o dues de peix blau a la setmana, com a mínim mengeu-ne de pot en una amanida”.