La temporalitat dels aliments ve marcada tant per l’època de l’any com per la situació geogràfica del lloc on es produeixen. A més, sempre s’ha de tenir en compte que la natura és viva i que cada cicle és diferent. No tots els estius plou igual o es repeteix la temperatura de l’any anterior, ni tampoc la lluna roman estàtica al mateix lloc. La pagesia que respecta el ritme de la terra té molt clar què és el millor per a cada moment de l’any. Per això els aliments més saludables per a nosaltres i més harmònics amb l’entorn són els propis de cada època de l’any: els aliments de temporada.
A Catalunya tenim la sort de poder omplir el rebost amb productes ecològics, locals i de temporada directes de la pagesia propera. A més, cada vegada és més fàcil comprar amb menys intermediaris allò que volem. S’obren botigues noves, tant de barri com a Internet, es creen cooperatives de consum o mercats nous on podem trobar d’una manera directa els aliments que omplen el nostre cabàs responsable i ple de salut. De fet, el lloc on anem a comprar ja ens facilita molt la feina per escollir què hem de consumir en cada temporada. Recordeu que la temporalitat varia en funció de l’origen geogràfic i de les condicions climàtiques, i que, per tant, mai és exacta. El que sí que hem de tenir clar és que no hi ha de tot durant tot l’any i que, per afavorir la frescor i els valors nutritius dels aliments, necessitem que siguin propers i directes dels camps que els han vist créixer.
Som al gener, què hi ha de temporada? Tot i les poques hores de sol amb què ens obsequia l’hivern, la natura és sàvia i ens ofereix all, all tendre, api, bleda, carxofa, calçot, col, coliflor, espinac, espàrrec, pastanaga, porro i xirivia. A més, encara podem tenir de la collita de la tardor ceba, patata, remolatxa i carabassa. També hi ha alguns pagesos i pageses que han optat per produir alguns cultius en hivernacle, com per exemple els enciams. Llavors, la temporalitat canvia i podem comprar més varietat, però sempre coneixent l’origen per assegurar-nos que és ecològic i de proximitat. Pel que fa a les fruites és el moment de collir els cítrics, que tenen moments òptims diferents en funció de la varietat. Les pomes són collides de la tardor, però com que es conserven bé és un bon aliment per a l’hivern. Els mesos de febrer i març són els més avorrits per omplir el rebost de verdures, i sobretot de fruites. Depèn de nosaltres combinar el que tenim amb alegria i amb altres aliments que es conserven sense problema, com els llegums, els cereals, les pastes o la fruita seca.
L’abril és el mes de l’entrada del bon temps i el despertar primaveral, que conjuntament amb maig i juny ens van regalant progressivament productes nous a mesura que ens acostem a l’estiu. Pel que fa a l’horta, a més d’alguns productes de l’hivern que encara es conserven, arriben els espàrrecs, els pèsols i les faves, i al maig els primers pebrots i carabassons. La fruita entra amb força al llarg de l’estació amb cireres, nespres, prunes, albercocs i maduixes, sempre depenent del racó geogràfic en què ens trobem. Això sí, la primavera ja ens regala més varietat perquè puguem omplir el cabàs i anar gaudint de les fruites i verdures noves que porta el canvi de temperatura.
Amb l’arribada de l’estiu és realment quan els horts desprenen la seva màxima esplendor. El sol fa que les solanàcies donin fruits i que els productes de fulla verda creixin amb molta més energia. Al final del mes de juny i, sobretot, durant tot el juliol i l’agost el camp ens dóna els tan esperats tomàquets, els cogombres, les mongetes tendres, les albergínies i enciams de tot tipus, a banda d’altres espècies que ja donen fruit des de la primavera. La fruita també es troba en un bon moment i arriba de tots els colors amb els préssecs, les nectarines, les peres d’estiu, els melons i les síndries. Tingueu present que, de cada espècie, acostumen a haver-hi diferents varietats, algunes de més primerenques i altres de més tardanes. Per exemple, al mercat ecològic trobareu una gran varietat de tomàquets que, a més, es van collint progressivament a mesura que avança l’estiu.
La tardor, fins que arriben els primers freds, continua sent un molt bon moment per als horts, que encara mantenen molta varietat de producte fresc. A més, és quan es cull la patata, el moniato i la carabassa. Cap al mes d’octubre i novembre apareixen les primeres cols i altres verdures que mantindrem durant l’hivern, com el bròquil, el porro o l’api. Pel que fa a la fruita, les figues i el raïm són les dues reines de la tardor, a més de les pomes, les peres, els codonys, la magrana i els caquis.
Aquest 2014, des de “L’origen” us acompanyarem a descobrir les persones responsables que els aliments us arribin a taula. Continuarem coneixent històries de la pagesia catalana que ens alimenta amb productes directes del camp i plens d’estima; i seguirem d’una manera natural els cicles estacionals per anar descobrint cada aliment en el seu moment òptim.
Per a més informació podeu consultar la Gastroteca, on trobareu la temporalitat de molts dels productes propis de Catalunya. Etselquemenges està elaborant el calendari de les fruites i verdures de temporada i molt aviat us el podreu descarregar i imprimir per penjar-lo a la nevera de casa!
Els peixos de temporada: el mar també segueix els seus cicles naturals
El mar i els seus aliments sovint són uns grans desconeguts per a la ciutadania. Coneixem alguns dels peixos i mol·luscos que hi viuen, però segurament són molts més els que ignorem. I és que el mar també és temporal, els peixos tenen cicles vitals diferents i són migratoris; per tant, no els tenim disponibles durant tot l’any; sinó que depèn del moment en què es pesqui.
En una entrevista que la Laura Basagaña li feia a en Ramon Tarridas, pescador artesanal de Sant Pol de Mar, s’explicava molt bé la importància de menjar diferents espècies de peix, així com de tenir en compte la temporalitat. Tenim la sort que el Mediterrani és un mar excel·lent perquè té una gran biodiversitat i encara queden embarcacions que respecten el ritme natural i capturen peix d’una manera sostenible.
Per conèixer-ne la temporalitat podeu consultar el web de la Gastroteca, i per indagar en el consum conscient de peix us recomanem que consulteu el projecte SOSPeix, que ha promogut l’Associació de Naturalistes de Girona.