CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Producte estrella
La tòfona en diversos plats

Apte per a
Amants de la cultura del vi i la cuina de temporada artesana

Preu
Des de 60 €

Contacte
Carretera de Sagàs. Web


Alhora, però, tenim la necessitat d’explicar-vos què hi ha al darrere d’aquest projecte familiar que des del 1994 és un hotel restaurant i que manté l’explotació agrícola i ramadera de l’antiga granja. El cercle tancat vol dir exactament això: “Matem vint porcs a la setmana i, de fet, també els venem. Nosaltres mateixos produïm noranta productes anualment i també ens nodrim dels productes dels nostres veïns, com la llet o el xai.” La família Rovira, cinc germans que toquen totes les tecles, es fan sis tipus de cereals i tres varietats de porc, i per al peix, això sí, envien un pescador a comprar a Roses o Cambrils i “porta el que hi ha”.

La cuina dels Rovira és tradicional catalana i alhora creativa. En els plats busquen l’excel·lència a través de la matèria primera i “si és necessari anar a buscar mango fora d’Espanya perquè crec que el plat serà millor, ho faig. La globalització té aspectes molt bons i jo sóc íntegre però no integrista.”

L’Oriol Rovira m’explica que al segle XIV Robert de Nullà, cuiner de la cort, del Regne de Sicília, ja utilitzava gingebre i que el cardamom i l’anís estrellat també s’utilitzaven a la cuina de casa nostra provinents de la ruta de les espècies. “De fet, si no hi hagués globalització a la meva cuina no hi hauria dos japonesos i un brasiler que fa excel·lències amb les postres. Ara bé, només vaig a buscar producte a fora si no en puc trobar a casa, eh!” I de fet a casa ho troba gairebé tot. Temporada i proximitat són dues premisses òbvies a Els Casals, i la passió dels Rovira, l’amor que posen en el procés, el talent i el sentit comú garanteixen que el viatge fins a Sagàs sigui una excursió que, creieu-me, tornareu a fer.

A Els Casals podeu fer el menú degustació “La terra”, però si sou dels que voleu tastar varietat però els menús normalment són massa extensos per al vostre estómac, podeu escollir el “Petit menú”. D’Els Casals també recordo haver gaudit molt d’un vi biodinàmic, Les Paradetes, d’un productor de la Conca de Barberà, així com de l’esperit pedagògic dels Rovira, que t’expliquen fil per randa tot el que vulguis saber del procés de cultiu, producció i elaboració dels seus aliments. Els Casals tenen una carta d’hivern configurada per pulardes, capons i colomins, així com truita de patates i tòfona o arròs de tòfona (la cirereta de la carta). Fa sis anys que van obtenir l’estrella Michelin i, si s’ha de jutjar pels paladars experts i crítics que hi van, són més a prop de la segona que de perdre la que tenen.

El segell Km 0

Actualment Els Casals no té el segell Km 0 de Slow Food. Els criteris per tenir la placa són molt estrictes i l’Oriol Rovira i altres restauradors prefereixen tenir la llibertat de ser ètics i sostenibles però amb les seves pròpies normes. Justament la posició de l’Oriol i d’altres restauradors ha fet que l’Associació Slow Food faci un replantejament dels criteris tan exigents per formar part del “club”. “Estem en una altra fase respecte quan vam començar: ara, la consciència per al menjar ecològic, de proximitat i de temporada, és molt estesa i entesa. Ara cal obrir horitzons”, m’expliquen en Daniele Rossi i la Rosa Solà, actuals president i expresidenta de l’Associació Slow Food Barcelona. “Per això estem preparant la guia del 2013, que inclourà tots els restaurants saludables del país, encara que no tinguin el segell Km 0.” Ara, amb la nova guia, coneixereu tots els restaurants que fan bé les coses, tant si tenen segell com si no. No tindria cap sentit, per exemple, que Els Casals, que fan el cercle tancat, no hi fossin.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll