Bendita Helena

Bendita Helena neix de l’Ana i la Valeria, les vides de les quals van fer un gir d’allò més dolç i saborós quan van venir a Barcelona per crear una cosa que feia temps que duien al cor. Concretament, la idea va sorgir de l’Ana, cuinera de cor, que anys enrere havia estat treballant en una pastisseria, però veia que la manera com feien els pastissos i els ingredients que feien servir no casaven amb la seva filosofia. Ella volia canviar i, en organitzar el càtering del casament de la Valeria, no saben si va ser per la il·lusió del dia o per les ganes de poder menjar diàriament les delícies que havia preparat l’Ana, els va venir la idea d’obrir un restaurant. I així ho van fer!

Des del primer dia, van tenir clar que Helena formaria part del nom del restaurant. És un nom que les uneix, un nom que sempre tenen present. I Bendita, per recordar que, cada cop que mengem els plats que preparen i serveixen de tot cor, beneïm tant el menjar com l’organisme i tot el que ens envolta.

Pastelería Bendita Helena

La pastisseria és la que els va fer somiar, i ara aconsegueixen que puguem somiar i fer realitat trobar tot tipus de dolços adaptats a qualsevol paladar. Com a norma general, no fan servir productes refinats: ni farines refinades, ni sucres refinats ni margarines. Si fan servir farina de blat, és integral. Si fan servir sucre, és integral de canya i de la millor qualitat possible, o melasses o xarops de qualitat. A més, fan tot tipus de pastissos, croissants i rebosteria adaptant-se a cada persona. Hi ha des de pastissos sense sucres, sense blat, sense gluten, sense lactosa i vegans, que s’adapten tant als intolerants com a les persones que simplement volen aquesta classe d’alternatives. “Intentem que hi hagi una opció per a cada tipus de persona. Per exemple, alternatives veganes, que també poden demanar persones no veganes, simplement perquè no volen menjar ou o lactis, i saben que serà deliciós igual”, comenta l’Ana.

Cada dia ofereixen el menú del dia basant-se en l’estil d’alimentació flexitariana, terme que prové de les paraules flexible i vegetariana. Però la fórmula que més utilitzen és el “Comfort Food”, menjar que es caracteritza perquè té molts nutrients, alimenta i té tot el que call. A més, l’Ana comenta que consideren que aquest concepte vol dir “que té la càrrega emocional que sentis que algú t’està cuidant, que darrere de cada plat algú t’està atenent. Que quan la gent vingui aquí se senti com a casa i que li arribi al cor”. La Valeria afegeix: “Com quan et cuida l’àvia”.

Menú del día de Bendita Helena

El seu menú diari, que canvien dia a dia segons la temporada i el producte fresc que tinguin, es caracteritza per entrants plens de colors, principals contundents i postres “beneïts”. En els entrants, potencien combinacions de temporada com, per exemple, si un dia fa fred, el més probable és que hi hagi una sopa o una crema calenta. Els segons, plats principals, sempre són molt complets amb opcions vegetarianes, veganes o flexitarianes (de vegades hi ha peix). Així, el menú s’adapta a tot tipus d’alimentació i sempre inclou una opció vegana i sense gluten o lactis afegits (que es poden treure si cal).

A part del menú diari, també tenen una carta amb opcions fixes en la qual destaquen esmorzars per començar bé el dia, amb bowls, torrades, combinacions, entrepans i la “beneïda pastisseria” que tant les caracteritza. Tots aquests esmorzars es poden prendre tranquil·lament gaudint de l’espai, o també estan pensats per als que prefereixen alguna cosa ràpida, però també sana, i més completa que un simple entrepà. Així doncs, hi ha combinacions ràpides per esmorzar i començar el dia amb energia. I, si volem que ens portin l’esmorzar a casa, també podem, gràcies a les cistelles d’esmorzars, plenes de tot el que més us agradi de Bendita Helena.

Si voleu altres opcions a més de menú, també tenen la carta general que destaca pels seus plats per prendre a tota hora, com combinacions per picar, ous de corral, amanides i postres.

Menú del día de Bendita Helena

Els caps de setmana ofereixen un esmorzar-dinar saludable i absolutament deliciós. Es deixen anar i preparen plats exquisits com unes French Toast i burguers de xiitake, hamburguesa vegana feta amb xiitake, fruits secs i farina de cigrons per donar-li la consistència compacta. La Valeria comenta que “hi ha certs caps de setmana, en què a la gent li vénen de gust les burguers i fem broma dient ‘Hamburgueseria Bendita Helena'”.

Tots els aliments que entren a la seva cuina són seleccionats amb molta cura, tots de temporada i depenen del producte fresc del mercat. La pastisseria és de collita pròpia, però el que no poden produir elles mateixes ho busquen en artesans que tenen la mateixa cura en preparar els aliments. Per exemple, el pa, les melmelades, l’oli d’oliva i el sucre integral de canya provenen d’artesans que elaboren amb el mateix afecte que ho fan elles. Així, tots els plats tenen aliments en sintonia.

Ana y Valeria de Bendita Helena

L’Ana i la Valeria són com una família, fan un gran equip i tota la seva energia es transmet als clients. Comenten que, a elles, el que més els agrada és veure com els clients se senten a gust a Bendita Helena, com repeteixen i els saluden cada dia amb un somriure o les seves benediccions.

Només en entrar al restaurant i conèixer l’Ana i la Valeria, ja sabem que el menjar estarà fet de tot cor. I així és. Omplen de vida el carrer Galileu i tot el barri de les Corts de Barcelona.

Bendita Helena – C/ Galileu, 261 (Les Corts) Barcelona

% SOCIS – BERENARS: 20% descompte en les consumicions de dimarts a divendres de 16 h a 20 h

Mireia Galtés
Mireia Galtés

Graduada en Publicitat i relacions públiques, Dietista i bloguer a Lemon’s Secrets.

    @lemonssecrets