Avui toca asseure’s al Divan, i relaxar-se. Però els més tímids no cal que pateixin, no som aquí per parlar, sinó per gaudir de tot el que l’Eva Davó i en Jaume Vilà ens ofereixen des de la seva cuina, a Cornellà. A l’hora de batejar el local, es van inspirar en els antics savis àrabs, que es reunien al diwan, una sala guarnida tot al voltant de coixins, per fer tertúlia. I una mica el que l’Eva i en Jaume volien crear, un espai que combinés cultura i gastronomia, en què es pogués experimentar a través dels cinc sentits: escoltar bona música, veure exposicions o tastar plats sans i deliciosos. Aquest 2014 van rebre la distinció de restaurant Slow Food i la llueixen amb orgull, ja que, per ells, és “un reconeixement a una manera de treballar que afavoreix els productors, el medi ambient i els consumidors, esclar”.
L’Eva, la xef de la casa, valenciana de naixement i activa cornellanenca d’adopció, sempre havia tingut clara la idea que “la cuina és sagrada” i que tan important és cuinar bé com preparar el menjar pensant en la salut. Per això va estudiar dietoteràpia, que té com a base la medicina xinesa i que consisteix a crear dietes personalitzades que tinguin com a punt de partida prevenir o curar malalties. Però l’Eva, un “cul inquiet”, com diu ella mateixa, té moltes ganes de fer encara més coses. És a punt de començar a estudiar amb la nutricionista Olga Cuevas –ja coneguda pels lector de l’Ets− i ella mateixa imparteix també classes de cuina, amb l’objectiu clar de promoure hàbits d’alimentació saludable a Cornellà, una ciutat amb la qual tant ella com en Jaume se senten molt compromesos.
I, evidentment, al Divan, en marxa des del 2007, no es para de cuinar. Cada dia es canvia el menú −bé, els menús, ja que sempre en tenen un de completament vegetarià−, però hi ha una cosa que no canvia i que avui podem comprovar ja amb el plat a taula: un segell molt personal, fresc i creatiu. Comencem amb una amanida de poma, figues i mató amb vinagreta de mostassa i amb uns musclos de roca del Delta amb gingebre. Tota la fruita i la verdura que utilitzen és eco i de temporada i la majoria prové de petits productors del Baix Llobregat (Can Fruitós, Ca n’Alegria, Can Roldán); el peix és de llotja, extret sempre amb tècniques respectuoses i mai n’hi ha de cap espècie en perill d’extinció.
Tot seguit, la xef ens fa arribar uns plaers inesperats: la sopa freda bicolor de síndria i meló a l’alfàbrega, servida en uns moderns tubs de vidre (i que es converteix en la sorpresa més agradable de l’àpat), i una cassoleta de crema de llenties vermelles amb carbassa del Baix Llobregat al Fonoll, un plat molt nutritiu i molt fàcil de digerir. De segon, tenim moltes opcions i molt temptadores, però ens acabem decantant –guiades pels consells d’en Jaume− pel tagín de vedella eco amb verduretes i l’hamburguesa de remolatxa i amarant amb all i oli de de codony. Un encert en tots dos casos, sobretot pel que fa als contrastos de sabors que trobem en l’hamburguesa, una opció que d’entrada resulta atrevida per als comensals no vegetarians però que sempre s’acaba imposant com un èxit de la casa.
En arribar a les postres, no ho dubtem, unes bones natilles de garrofa –sense ou ni llet− i carbassa dolça del Pere a la canyella, no apta, però, per als poc amants del dolç.
Després de tornar a fer un cop d’ull ràpid al local, petit però acollidor i molt ben aprofitat −hi ha lloc per a una petita botiga de productes de comerç just i per a una barra amb llibres de butxaca− segueixo escoltant amb atenció aquesta parella d’“inconformistes” que ja tenen les properes setmanes plenes d’activitats programades: un concurs d’arrossos, una conferència d’en Josep Pàmies, o una assemblea del que és un projecte molt personal seu, l’associació Pastinaca. Aquesta entitat vol ser “un nexe entre consumidors i productor locals”. Per mitjà de l’associació i de les xerrades i tallers que organitza, volen tenir encara més armes per fomentar l’alimentació conscient i la compra justa i directa. “I facilitar també a tothom que vol menjar sa l’accés a aquest tipus d’alimentació, perquè a vegades és molt difícil, tal com està muntada la indústria alimentària, sortir dels productes de supermercat”.
Aquí teniu també la recepta de les natilles de garrofa, molt fàcils i saníssimes! (I aptes per als intolerants a la lactosa.)
Contacte Carrer de Cornellà Modern, 16. www.eldivandelossentidos.es Tel.: 93 376 49 75.
Crema de garrofa sense ou, sucre ni llet
- 1 l de llet d’ametlles
- 150 de melassa d’arròs
- 70 g de blat de moro fi o de farina d’arròs
- 20 g de garrofa en pols
- Canyella en pols
Barregeu tots els ingredients i poseu-los a bullir a foc lent sense parar de remenar fins que la mescla espesseixi.
Reserveu-la en vasets o recipients de terrissa i poseu-los a la nevera.
Decoreu les natilles amb amarant inflat, pistatxo picat o fruitetes al gust.
I a més d’un bon àpat i de l’oportunitat de participar en alguna d’aquestes activitats, als socis de l’Ets us faran un 10% de descompte o una caixa d’infusions de comerç just de regal. Cliqueu aquí per accedir a la informació.