CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Producte estrella
L’arròs i les patates braves

Apte per a
Vegetarians i celíacs

Preu
17 euros menú cap de setmana/25 euros a la carta cap de setmana

Contacte

Passeig Marítim de Mataró, 190
93 114 05 80
info@lasal.com/www.lasal.com


“Que com definiria Lasal? Ufff… doncs probablement diria que és un espai per anar a prendre alguna cosa bona davant del mar, i gaudir de productes de qualitat des de primera hora del dia fins a la matinada: esmorzars, vermuts, dinars, cafès, batuts, sopars i còctels”, explica Ricard Jornet, ànima d’aquest restaurant ubicat al passeig marítim de Mataró (a tocar del port i de l’estació de tren) i que s’ha convertit en un espai de referència per a l’amant del bon menjar, però també per a qui va una mica més enllà: “Lasal no és només un restaurant. És un espai respectuós amb el medi ambient, construït seguint els criteris de l’arquitectura bioclimàtica, pioner en eficiència energètica i que cuina amb productes biològics i de proximitat”.

A Lasal s’hi pot menjar des d’una paella amb arròs del Delta, fins a una pasta ecològica, passant per una hamburguesa de tofu o unes braves fetes al forn amb maionesa de soja i oli de gira-sol ecològic; però qui hi vagi també podrà gaudir d’un entorn construït amb la mateixa ètica amb la qual es treballa a la cuina: “En lloc d’aire condicionat funcionem amb una càmera ventilada situada a la part de dalt; disposem d’uns plafons que permeten que entri el sol a l’hivern i que fan ombra a l’estiu; l’aïllant de les parets és suro natural; no encenem llums durant el dia –només a la cuina–; generem escalfor gràcies a una solar tèrmica i tenim terra radiant, que és més eficient”, detalla en Ricard. “I a més a més”, afegeix, “disposem d’una coberta fotovoltaica pionera a Europa. Nosaltres ens produïm el 25% de la nostre electricitat sense primes, ni subvencions. La instal.lació la paguem amb l’estalvi que aconseguim. D’aquí a set anys la tindrem pagada”.

L’aposta per aquesta filosofia de restaurant va començar l’any 2007, quan es va construir el local amb materials ecològics. S’ha anat ampliant a altres vessants com la gestió energètica, la gestió dels residus o la introducció de productes ecològics a la cuina: “Al principi ja disposàvem de verdura ecològica, però des de fa dos anys ho hem ampliat a olis, sucre, cafè, llet, infusions, sucs, pasta, farines, carn, iogurts, gelats i entre el setanta i el noranta per cent de la fruita”. Actualment Lasal s’ha posicionat entre els restaurants de més anomenada de Mataró, no només per la qualitat del seu producte, sinó també per la seva aposta global: “Es tracta d’una qüestió de posicionament que convergeix amb la nostra manera de pensar. Ofereixes a la gent allò que a tu t’agradaria trobar i això, a poc a poc, va calant. Jugues en una lliga diferent de la de molts altres restaurants”.

I per jugar cada any a la Champions, en Ricard es nodreix d’un equip jove, format per unes set persones en temporada d’hivern i d’una vintena a l’estiu, que treballen a tothora perquè la carta pugui oferir plats nous cada temporada: “A partir de l’1 de juny incorporem les croquetes de sípia, els nuggets Lasal del Varador amb pollastre de pagès, la cassoleta de gratent de bacallà amb patates i farem un homenatge a pastisseries de Mataró amb el gelat de la Granja Caralt, el pastís Red Velvet del Milola, el pastís de xocolata de Ca l’Uñó i el gelat de llimona amb neula de Can Graupera. A més a més, farem esmorzars amb pa per a persones intolerants al gluten!”, recorda.

Més enllà de les novetats, qui aposti pels productes estrella del restaurant que no es deixi perdre els arrossos, les croquetes, les braves o qualsevol tapa apta per a petits i grans: “Tenim plats específics per a nens com el pollastre de pagès amb patates o la pasta ecològica, però si ja mengen de tot poden triar com els adults”, diu en Ricard. El restaurant disposa de canviador al lavabo i d’espai interior per a famílies que vagin amb cotxet.

 

Gemma Castanyer
Gemma Castanyer

Periodista

  @Castgem