Les etiquetes ecològic, biodinàmic, proximitat, temporada s’estenen cada vegada més i això és positiu, però sovint perdem l’essència del que ha de ser la cuina saludable: i és que hi regnin els vegetals, i que aquests se sàpiguen cuinar i respectar. Això no és fàcil quan parlem de restauració, perquè la gràcia d’anar al restaurant és que no et facin unes carxofes al vapor o unes mongetes bullides. I és aquí on en Marc Gascons, responsable dels Tinars de Llagostera, de qui ja vaig parlar fa un temps, es llueix amb l’Informal a l’Hotel The Serras, al Passeig de Colom.Plats-carxofes

Per això vaig demanar carxofes al vapor i per això ara escric aquest reportatge. Feia temps que no gaudia amb unes carxofes cuites sense oli ni fregits. Gascons les prepara amb espinacs, búrgul i api amb vinagreta de taronja i tòfona negra, el seu aliment fetitxe que trobareu de manera molt subtil en molts dels seus plats, tant dels Tinars com de l’Informal. Si us agrada la tòfona negra, heu de descobrir la cuina d’en Marc Gascons. La coca de rosbif de vedella és un dels plats estrella del restaurant –una delícia–, i la presenta amb kale i ruca; els bunyols de bacallà tenen espinacs a banda dels pinyons i un allioli exquisit i tan subtil com la tòfona. L’amanida de cranc reial s’acompanya d’alvocat, poma verda, api i tapenade d’algues. Rodó!Coca i ravioliHe de fer, però, un punt i a part perquè el plat estrella, per a un paladar healthy com el meu, és el ravioli de carbassa elaborat amb verdures, nous, espinacs i formatge Tou dels Til·lers. El format del plat, la cocció del ravioli i el de les verdures donen color, textura i sabor a un plat cruixent que es converteix en la pizza vegetal que més he explicat els darrers dies.

L’Informal és un restaurant que combina la cuina catalana, la dieta mediterrània i que té els ulls oberts perquè aquesta dieta catalana i mediterrània sigui fresca i informal. Aquest és el tret més diferencial. L’altre element clau és que hi pot menjar un comensal que vol anxoves de l’Escala, pernil ibèric de gla, croquetes de rostit i canelons de pollastre i un paladar com jo, que tria totes les propostes de la carta menys pesades, més frugals.

Ja sigui carn o peix el que hi demaneu, a banda de treballar amb producte d’una alta qualitat, els acompanyaments sempre són extraordinaris: arròs integral, amb verdures i curri vermell picant per al Rib eye, tubercles, bolets i suc d’espècies per al llom de cérvol (té la mà trencada amb les salses i vinagretes elaborades amb greixos saludables) o vieires a la planxa, petits pèsols del Maresme, cansalada ibèrica i puré trufat.

Steak tartare i Pop a la brasa

Ara, la carta és plena de producte de temporada, com les carxofes, presents a molts plats. M’agradarà tornar-hi tan bon punt comenci la primavera per veure com canvia la carta amb els vegetals que tindrem a partir de març-abril.

L’Informal és el nou descobriment per a paladars estrictes, foodies amb traça per detectar el producte de primera qualitat, que no demana segells però que vol anar a dormir o a treballar sense males digestions.

No deixeu de pujar a dalt, perquè de les vistes que hi ha des de la Terrassa són l’escenari de 4000 m2 on farem aquest 2017 el Cómo Como Festival. I agafeu informació de l’hotel, que és d’aquells hotel-boutique moderns, harmònics i silenciosos per gaudir de nits inoblidables.

L’Informal a l’Hotel The Serras
Carrer de la Plata 4
08002 Barcelona – Espanya
Tel.: +34 93 169 18 69
E-Mail: informal@hoteltheserras.com

Núria Coll

Núria Coll
Directora d'etselquemenges