CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Producte estrella

Els ous de les seves gallines felices

Apte per a
Tothom

Preu
Tarifes: 56€ T.B. 64€ T.A.

Contacte
http://www.casaruralecologica.com


A Catalunya som líders indiscutibles en restaurants ecològics i saludables: no hi ha cap regió d’Espanya amb tanta sensibilitat, tants establiments, productors, distribuïdors i consciència per una cuina compromesa. Si mirem el mapa mateix del moviment Slow Food-Km0 a Espanya, veurem que Catalunya és la regió més reeixida i que hi ha un gran buit a la resta de l’Estat, amb una excepció: Navarra i el País Basc. Allà hi ha hagut molta tradició i cultura culinària i, ja des de fa unes quantes dècades, hi ha seguidors de la macrobiòtica, del vegetarianisme i ara també de la cuina conscient, compromesa, sostenible. La importància de la cuina, de la matèria primera i de les coccions queda palesa a Catalunya i al País Basc i Navarra des de temps immemorials.

Per tot plegat, començo a explorar la zona i faig una primera parada en una casa rural ecològica de Navarra, al poble d’Arrarats, a la vall de Basaburua, entre boscos frondosos: la Navarra més verda i tradicional. De cases rurals eco, a Espanya també n’hi ha poques i són fàcils de trobar perquè la majoria es regeixen pel segell Ceres-Ecotour, un full de ruta fantàstic per cercar cases rurals amb criteris sostenibles.

L’Alberta i en Patxi es desviuen per aquesta casa. Fa onze anys, la parella va adquirir aquesta masia de dos-cents anys d’antiguitat que era un sot ombrívol sense llum ni aigua. Gràcies als estudis sobre fengshui, l’Alberto ja sabia, però, que se l’havia de quedar perquè la ubicació era òptima. Al principi, la van voler fer autosuficient per a ells mateixos, però després es van adonar que aquell paradís l’havien de compartir i fer-ne la seva manera de viure.

La casa ha estat rehabilitada amb criteris de bioclimàtica, bioconstrucció, geobiologia i fengshui: han ampliat molt les finestres antigues i així no els cal aire condicionat; la calefacció, seguint els criteris de bioclimàtica, està instal·lada mitjançant el mur radiant, és a dir, els mateixos murs de la casa actuen com a panells radiadors que escalfen les habitacions; l’aigua l’escalfen amb col·lectors solars i amb una caldera de gas propà que tenen de suport; tot funciona amb energies renovables, no estan connectats a la xarxa elèctrica convencional i l’autosuficiència és absoluta: 24 plaques solars, un molí eòlic i cap camp electromagnètic, com ara un microones, que pugui afectar la casa, els hostes o els aliments –bio, esclar– que cultiven a l’hort. D’internet sí que n’hi ha. Fusta de roure, terres naturals sense guix, vernissos, química ni PVC. Són militants purs i volen demostrar que, si es vol, es pot ser 100% autosuficient. Això sí, “amb suor i llàgrimes i amb una inversió de temps i diners important”.

I els clients ho valoren? La casa té una ocupació notable; l’últim any han notat un augment considerable de clients quan, a sobre, hi ha cases rurals dels voltants que han tancat. Alguna cosa els demostra que el client sap on va, busca el que busca i que si els negocis tenen un valor afegit tan depurat com aquest, al final, arriba la recompensa.

Ubicació

La geobiologia –la ciència que estudia la terra i els éssers vius– avalua la qualitat energètica i vital dels hàbitats. Els geobiòlegs, com en Patxi, detecten, amb mètodes de mesurament, les radiacions còsmiques i les energies generades per l’activitat humana; això, combinat amb coneixements de fengshui, ajuda moltes famílies a fer alguns canvis d’ordenació de casa per descansar molt millor. Hi ha desenes de casos d’insomni i patologies diverses que s’han relacionat amb radiacions. En Patxi és geobiòleg i fa cursos i mesuraments a domicili, també a Catalunya. “Les masies antigues ja estaven ben situades. Sempre hi havia el capellà del poble o algun veí savi que detectava que la part més elevada d’una muntanya, per exemple, era una localització òptima per a la radioactivitat. No en deien geobiologia, però ja tenien aquests coneixements.

És hora de sopar.

L’Alimentació

La primera nit em serveixen uns bistecs de pam de seitan. Això és seitan! Res a veure amb el que venen empaquetat a les botigues. “El faig jo amb ceba caramel·litzada i gingebre i el deixo confitar durant nou dies”. Aquí no hi ha els mateixos horaris que a ciutat, penso. A l’hort –ecològic i cultivat també amb criteris de biodinàmica– hi fan mongeta verda, blat de moro, gira-sol, tomàquets, pebrots o albergínies. Ah, i ortigues! Com que avui l’Alberta no ha fet el púding d’ortigues que fa de vegades, em dic que tornaré per tastar-lo. Avui sopem una sopa de bledes, pebrots del piquillo ecològics, un plat de quinoa cuinat a la perfecció i una mica de pa sense gluten, que hem demanat abans. El seitan no és l’única opció, i sempre pacta amb els comensals si fa menús vegetarians o no: aquí s’hi menja de gust i cadascú pot triar el que més li ve de gust. El iogurt és ecològic “però no té el certificat. És de l’Eusebio, un home de setanta anys de la vall que cada dia treu les vaques a pasturar”. Passejo per la casa: espio els testos d’herbes que l’Alberta cultiva a la finestra de la cuina, veig pots de sucre panela, oli eco de Navarra i em diuen que el pa d’espelta, ordi i blat és dArguiñariz. La casa també forma part de l’Associació de Consumidors Locals de la Vall, formada per quaranta famílies que lluiten per promoure una alimentació local, ecològica i navarresa. Només un però: l’esmorzar, pel meu gust, va ser poc copiós i, tenint en compte que els ous són de la mateixa finca, jo els oferiria als hostes i ampliaria l’oferta de salat.

Si aneu a Kaaño Etxea, emporteu-vos un grapat de terra de la vostra zona o d’una platja o indret que hàgiu visitat per enriquir el roure de la pau.

No cal que us amoïneu per res més: deixeu que us cuidin i aprofiteu les sobretaules per fer petar la xerrada amb l’Alberta i en Patxi i conèixer els seus adorables fills. Us transmetran una consciència tan fonda i amb tanta clarividència, que us encomanaran les ganes de fer un petit canvi a la vostra vida, però segur que poderós.

La setmana que ve, entrevistarem en Joan Carles López, expert en radiacions electromagnètiques modernes, com ara l’impacte dins de casa dels mòbils, els telèfons sense fil, el Wi-Fi o els microones, i fins i tot despertadors connectats al corrent, que emeten moltíssimes més radiacions de les recomanades sobretot per agafar el son.

Què és un woofer?

A la cuina, un woofer ajuda l’Alberta a l’hora de sopar. Els woofers són voluntaris que treballen i ajuden en finques ecològiques d’arreu a canvi d’allotjament i menjar. Al món ja n’hi ha cent mil. No són unes vacances gratuïtes, sinó un voluntariat, una manera de compartir coneixements. És gent motivada a treballar la terra amb criteris ecològics. El moviment és present en cinquanta països, i al Regne Unit i a Alemanya és on hi ha més seguidors.

 

 

 

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll