La Roser, una apassionada de la vida natural i experta en permacultura –conjunt de pràctiques i formes de pensar per tal de crear un ecosistema ecològic i una producció agrícola sostenible–, juntament amb en Fabio, un xef milanès, van decidir obrir un projecte en comú: el restaurant Mala Hierba.

Les vides dels dos creadors d’aquest petit gran espai eren completament oposades. La Roser ens explica que vivia sense estrès: “Feia ioga, passejava per la platja, em formava fent classes de naturopatia… Una vida tranquil·la! En canvi, el ritme de vida d’en Fabio era completament diferent”. El xef sempre ha crescut envoltat de passió gastronòmica, ja originada al forn dels seus pares i que més tard va seguir desenvolupant a la cuina d’importants restaurants italians, francesos i del Brasil amb estrelles Michelin.

Tots dos camins es van unir en un de sol, mai més ben dit, fent el Camí de Sant Jaume. Després de mantenir una relació a distància durant un temps, en Fabio va decidir canviar de ritme de vida i va venir a viure a Barcelona i, amb la Roser, que aporta l’equilibri nutricional als menús, van acabar posant així nom a aquest projecte en comú: el Mala Hierba, que ofereix una gastronomia saludable, creativa, ecològica i sostenible.

Tant a dins –sobre la porta de la cuina encara hi ha el rètol de “Sala de espera”, i el menjador és l’antiga cotxera– com a la façana, no només es recorda que el restaurant actual era l’espai on s’hi guardaven autobusos, sinó que també hi podem llegir “Antigua Casa Fausto”, un bar restaurant que va obrir les portes l’any 1946 i que va evolucionar fins a fer-se famós per les tapes de peix i marisc que servia durant els anys seixanta.

“Al terrat hi ha l’hort, que està en construcció, ja que volem que sigui un petit bosc comestible ple d’herbes salvatges, flors comestibles i fruits silvestres. Seguint els principis de l’horticultura ecològica permacultura reproduirem els ecosistemes naturals amb la mínima intervenció humana: imitació de la natura per menys feina”, ens explica la Roser.

Seguint les característiques de sostenibilitat del Mala Hierba, treballen amb distribuïdors de fruita i verdura ecològica i de proximitat en la majoria dels productes, així com també aposten per un sistema de descalcificació i purificació de l’aigua de la xarxa central. “Tenim aigua que no ha estat contaminada per partícules provinents del vidre o plàstic i alhora hi ha  menys contaminació ambiental, ja que no hi ha transport i no es generen residus d’ampolles no reutilitzables”. En l’oferta de begudes del restaurant no hi trobareu refrescos de cola, sinó una alternativa ben saludable com és el Belvoir, refresc elaborat amb grans quantitats de fruita o verdura naturals barrejats amb aigua (sense colorants ni conservants afegits).

No només podreu desconnectar del soroll del centre de la ciutat, sinó que l’aire que es respira a les sales és pur, ja que, gràcies al sistema de purificació Ecofrog, han reduït el 80% de químics ambientals i han creat una atmosfera antisèptica.

Que el xef sigui italià no vol pas dir que la majoria de plats estiguin inspirats en la seva cuina d’origen, sinó que l’oferta es basa en productes de la terra i del mar combinats amb l’experiència de l’alta gastronomia d’en Fabio. A la carta hi ha plats vegetarians, vegans, sense gluten, sense lactosa i sense al·lèrgens. La Roser ens explica que no es volen tancar portes seguint cap filosofia alimentària; al contrari, l’objectiu és poder oferir una cuina amb un ventall de possibilitats per no fer cap restricció de públic!

Aquests són alguns dels plats de la carta!

Ceba D.O.P. Fuentes de Ebro al forn amb sal, musclos, crema d’ametlla, safrà amb cruixent d’anxova acompanyada de flor de pèsol silvestre i oxalis.

Tripa de vedella, galera marinada i alga Codium

Dau de carbassa nixtamalitzada, crema de xocolata fondant i gelat de pa torrat

Al migdia ofereixen un menú per 14 euros que canvia cada setmana, juntament amb la possibilitat de triar plats a la carta i, fins i tot, un menú degustació de deu plats! Ah, i per cert, no us oblideu de preguntar pels plats que no són a la carta: Tot un espectacle!

La veritat és que tots els premis i reconeixements que han rebut són del tot merescuts! El 2017, l’Ajuntament de Barcelona els va atorgar el premi de Restaurant de Barcelona amb millor qualitat gastronòmica. El mateix any, van rebre el premi com a millor Restaurant Time Out 2017 i, actualment, ja formen part de Barcelona Slow Food Guide 2019!

Adreça: Carrer de Funoses-Llussà, 2, 08023 Barcelona

Telèfon: 932 13 50 05

www.malahierba.barcelona

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud