CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Plat estrella
fideuà

Apte per
vegetarians i vegans

Preu
Menú: 11’60 euros. Carta: 15 euros

Contacte
c/Güell 31-33 Girona
Telf: 972-94-08-32


L’Amaranta (prové de l’amarant, el cereal) el va obrir la famosa Teresa Carles, després se’l va vendre i ara fa tot just dos mesos que ha tornat a canviar de propietaris, tot i que la cap de cuina, la logística i el local continuen exactament igual. En Loris Cover, un italià establert a Girona fa 25 anys, ha desembarcat a l’Amaranta després d’haver estat maître a restaurants de Venècia, Nova York i Londres. Començo l’entrevista amb en Loris i de seguida fa sortir tota la troupe de la cuina. És conscient que el seu és un mèrit col·lectiu, i sento que tots tenen una mateixa filosofia: funcionar com una cooperativa.

És nit de fires i d’aquí a vint minuts el restaurant s’omplirà de gom a gom. Em responen desenes de preguntes mentre sopen. “El meu pare ja tenia un bar restaurant i vaig començar com a ajudant de cuina, però jo sempre he estat a la sala, relacionant-me amb la gent”. De fet, en Loris no és vegetarià, però estic convençuda que d’aquí a uns mesos s’haurà “convertit” gràcies al talent de la cap de cuina, la Nuharys, que ja va ser la mà dreta de la Teresa Carles quan va obrir el restaurant i que parla del menjar i del negoci amb una passió que cala els ossos.

A la cuina, amb el canvi d’amos, també hi ha hagut algun nou fitxatge, com l’Eloi, que ja fa 19 anys que és vegetarià, els seus pares treballen al sector de l’alimentació ecològica i vegetariana i té una gran destresa en l’elaboració de productes com el seitan. “Ara estem fent proves amb el tofu, vull fer pasta de seitan, també”, em diu. “Fem nosaltres mateixos la llet d’arròs, de soja, de civada, d’ordi, les hamburgueses, les mandonguilles, la pasta d’arròs”, afegeix en Loris, “i ara tenim un xiitake que el cultivem nosaltres”, remata la Nuharys. Tot ho fan ells. Absolutament tot. I aquesta voluntat ha fet que comprin la planta importada del Japó per cultivar xiitake. “La gent es pensa que és un bolet que es cull al bosc, i el xiitake l’importen, però es pot cultivar aquí. Necessita, però, moltes atencions: llum, però no sol; humitat, el reguem amb pulveritzador… De fet, tenim una persona que es cuida tot el dia del nostre xiitake!”. I a l’Amaranta hi ha, és clar, molts plats que l’incorporen: truites de xiitake, lasanya d’espinacs amb xiitake i fideuà mar i muntanya, un dels plats estrella, elaborada amb xiitake i alga nori, wakame i hiziki.

L’abundància dels plats, l’exquisida elaboració i la qualitat de la matèria primera es tradueix en un menú d’11,60 euros de dilluns a divendres al migdia. La feinada d’un equip que podria treballar per a un restaurant de dinar i de sopar a la carta, esdevé, de moment, en una gran oportunitat per al client. La carta es pot disfrutar els divendres i els dissabtes a la nit, i, sincerament, genera un mar de dubtes a l’hora d’escollir: mussaca, risotto, timbal de carbassó amb formatge de cabra, papillota de tofu amb verdures… I tots aquests plats us els heu d’imaginar generosos i perfectament cuinats. A mig sopar, em puja la mosca al nas i em plantejo si necessito marxar de Barcelona per trobar racions abundants. Però estic tan saturada d’aquest debat, que deixo d’escoltar-me a mi mateixa i segueixo sopant. Els meus acompanyants demanen la fideuà, el risotto i el timbal, les patates amb ou ferrat i cogombret, amanides d’algues i escalivada i crema de carbassa i poma amb una mica de quinoa. Pico de tot arreu. Les postres també són d’elaboració pròpia i tasto el sorbet de pera, que té tot el gust, i gairebé la textura, de les peres conference.

Marxo molt tipa i pensant que si la Teresa Carles veiés com funciona actualment l’Amaranta, n’estaria molt orgullosa. Ella va posar el primer granet de sorra d’un restaurant que molts gironins, ara, ja no poden deixar de visitar amb regularitat. És una parada obligatòria i encara més a Girona, on, sorprenentment i malauradament, no hi ha competència en aquest tipus de restaurants.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuria__coll