A cinc minuts de l’estació de tren i al bell mig del centre de Cardedeu s’erigeix una bonica edificació de principis del segle XX. Té un hort esplèndid, més de 1.500 metres quadrats i, des del 2011, és el motor d’EsBiosfera, un projecte educatiu, social, ambiental i gastronòmic.

jardí

En Jordi Bonet i la Gemma Velasco, que ja s’ocupaven des de feia un temps de l’hort i gestionaven una cooperativa de consum, van decidir fer un pas més, no produir tant i dedicar-se al que realment volien fer: formar. “Volíem ser agents de canvi, generar i transmetre coneixements entorn de l’agricultura ecològica, l’autosuficiència i l’ecologia urbana, perquè creiem que la societat ha de canviar”, explica en Jordi. Això els va impulsar a crear una escola, que a hores d’ara imparteix una trentena de cursos.

Sin título

Aprendre a tallar-se un mateix els cabells, fer-se la roba, reciclar i reformar mobles vells, reparar coses bàsiques de la llar, elaborar pa artesanal, saber fer sabons o cremes corporals, i un llarg etcètera. Aquestes són algunes de les coses que es poden aprendre a l’escola, gràcies a divuit professors que col·laboren en el projecte. L’objectiu d’en Jordi i la Gemma és fer de catalitzador cap a “models de producció i consum més sostenibles, saludables i amb sentit”. Per això, a principis de l’any passat es van plantejar un repte més en aquesta direcció: obrir un petit restaurant al jardí de la casa.

El restaurant obre durant els mesos d’estiu i primavera i té com a base fonamental els productes que cultiven a l’hort, és a dir, com diuen ells, “de Cm0”. Així, els carbassons o les remolatxes només han de recórrer vint metres des del camp fins al plat. En aquest hort han recuperat varietats antigues i hi podem trobar (i tastar) més d’una dotzena de tipus de tomàquets i enciams diferents. Tot ecològic, de proximitat i de temporada. “Amb això som radicals, molt guerrers. Els tomàquets no arriben a les nostres amanides fins al juliol, per exemple. Ha de ser la natura la que marqui els temps de la carta i no al revés”.

plats

Fora dels productes de l’hort, i davant del dilema local contra ecològic, en cas que no puguin ser totes dues coses, aposten sempre per la proximitat. “Si no, per nosaltres, tota l’ecologia es perd pel camí. Potenciar el que és local es convertirà en ecològic amb el temps”.

La carta canvia cada mes, o fins i tot cada setmana, segons el que tenen a l’hort. I així ho expliquen als clients. Explicar per què tenen unes coses determinades i no unes altres no és el que els mou. “El que ens agrada és fer pedagogia, que la gent ens escolti i en sigui conscient. Si no, no tindríem un restaurant, perquè no som restauradors de vocació. La Gemma i jo vam estudiar Química, perquè te’n facis una idea”.

plats2

Els agrada matisar que no són exactament un restaurant vegetarià –de fet, no ho posa enlloc−, sinó que fan “una cuina mediterrània amb vegetals”. Segons la gana que tingueu, podeu triar entre menús diferents que combinen amanides espectaculars com la “Mil meravelles de tomàquet” o les barquetes d’enciam amb daus de remolatxa, poma i avellanes torrades i hummus de Gallecs; amb coques i quiches diferents com la de fulla verda i bolets amb fos de formatge. I tapes saludables, també; com les boletes de patata amb farcit de formatge de cabra al pebre vermell, el saltat de pasta amb albergínia i gírgoles de castanyer o els triangles de formatge amb melmelada de tomàquet i chutney de verdures.

plat.entrada

I per beure, a més de cerveses artesanes, us podeu animar a tastar el cava de saüc, que és 100% artesanal, esclar!

EsBiosfera
C/ Lluís llibre, 29. Cardedeu.
Tel.: 627333829
Facebook EsBiosfera

Laia Brossa
Laia Brossa

Periodista i filòloga

  @_lbrossa_