CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Plat estrella
Les verdures, els menuts, la tòfona i el peix. Pannacotta d’estèvia per diabètics.

Apte per a tothom.

Preu mitjà carta
50-70 euros

Contacte
c/Diputació, 249 Barcelona
Telf: 93-272-61-87


En Sergi Meià, el xef del Monvínic, és de Vilanova de Meià, un poble de la Noguera. Ell ha vist com s’ha perdut la vida rural, com els joves han deixat de cultivar la terra, com han desaparegut desenes de varietats de tomaqueres, de pomeres, presseguers, que s’obliden, moren i perdem biodiversitat. Per això, en Sergi, amb l’educació que ja va rebre a casa, compra sempre al petit productor i fa territori. “Tot té un origen i tot té un nom, i a Monvínic som el màxim exponent d’aquesta filosofia i tenim un productor per producte; total, 84 productors sense comptar olis i formatges, que sumarien 150 productors”. Per això, amb el senyor Ferrer-Salat, propietari del Monvínic, van decidir fer un retrat als productors amb el seu nom i el nom del poble, i quan acabes de dinar, a la pantalla on t’han projectat la carta hi apareixen totes les fotos. Són els crèdits d’una pel·lícula, la del Monvínic, que s’ha de viure i beure! Quatre mil varietats diferents de vi que gestiona en César Cánovas, amb set sommeliers especialitzats en vins de tot el món. I el vi, el tries amb l’assessorament d’en César i d’una tauleta tàctil. La carta projectada amb LEDs, les tauletes en comptes de cartes i l’arquitectura i la il·luminació de l’espai, el bar i la biblioteca el converteixen en una bombolla tecnològica i moderna que contrasta amb la vida de pagès que em relata en Sergi. La conversa amb ell, després de dinar, em satisfà tant o més que el dinar.

“Sí, el 70% dels aliments del Monvínic són volgudament ecològics, però: ecològic vol dir més bo i més sa sempre? Jo sóc partidari de lluitar biològicament amb herbicides naturals, etc., però si tota aquesta lluita puntualment no em dóna resultat, aplicaré una aspirina a la meva planta. I això em prendrà el certificat”. Ara bé, en general, l’ecològic, em reconeix que és més gustós i més sa. La gent, al Monvínic, nota molt la diferència de la verdura, que, per cert, sempre és de rigororíssima temporada. “Una albergínia madurada que has esperat un any a menjar-la [en Sergi tanca els ulls i fa una pausa] és com tastar menjar diví! La gent al·lucina amb una pastanaga, una ceba. Estem tractant 10 varietats diferents de carbassó, 6 varietats de mongetes tendres, 14 de tomàquets… I l’únic que no és de Catalunya és el sucre, la xocolata i algun altre elaborat que intentem que sigui ecològic i de comerç just. El sucre és d’una explotació de comerç just i ecològic del Paraguai”.

El dia que vaig anar al Monvínic era dimarts, i vaig viure un festival de peix. Li vaig preguntar pel mercuri i em respon, sense dubtar: ”Això és culpa nostra”. En Sergi detecta que el peix ara se li posa pitjor perquè està més contaminat. “Tot és conseqüència dels nostres excessos i perquè ens agrada viure com vivim. Jo, de tonyina, no en faig servir, i, en general, de peix blau en gasto molt poc. Ens hem dedicat a rebentar el planeta i a creure’ns que érem déus per canviar el curs de les altres espècies. Els transgènics, sense anar més lluny, l’obsessió de tenir-ho tot a qualsevol època de l’any i a qualsevol preu, ens ha portat aquí. Us recomano Tóxic Somalia, un reportatge impressionant on s’explica on van els residus tòxics d’Europa i la Xina. Tiren bidons radioactius que es trenquen dins el mar somali i els nens d’allà tenen malformacions que et trenquen el cor. Al darrere hi ha la màfia napolitana, però els culpables som tots. No sé si som a temps de canviar, com a societat. Només cal que passegis i escoltis les converses de la gent: a ningú li importa el medi ambient. Només volen un supercotxe, una superroba de marca… Però encara tinc l’esperança que el meu fill viurà en un món millor, perquè haurem tocat fons”.

Fastvínic

Al costat del Monvínic, ara fa vuit mesos, va obrir el Fastvínic, on han popularitzat el menjar i els preus del Monvínic i hi ofereixen entrepans. “Rendim un homenatge a l’entrepà, el menjar ràpid mediterrani per excel·lència. Som una societat que ve del pa i del vi, i l’objectiu és que sigui “bo, net i just”.

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuria__coll