Arribo a l’Integral per la recomanació d’una amiga, especialista a descobrir tresors amagats. Em va explicar que a Figueres hi havia un restaurant nou que feia una proposta única a la ciutat. Em deia que m’hi trobaria com a casa, amb uns plats plens de colors, sabors i aromes. Sense cap dubte, hi havia d’anar.
M’espera l’Òscar, el cuiner i l’ànima del restaurant. La proposta gastronòmica que avui ofereix l’Integral és fruit d’un procés de reflexió molt personal que l’Òscar feia temps que gestava. “Un dia vaig sentir que havia de canviar de vida i que volia fer alguna cosa que realment omplís el meu cor i el meu esperit. M’agrada molt menjar i menjar d’una manera molt particular. L’Integral és la meva manera de ser i de menjar i és el lloc on ho comparteixo amb la gent”. Així de clar es mostra quan m’explica per què es va decidir a obrir un restaurant vegà i ecològic en una ciutat que encara no en tenia cap.
Des del carrer, el local ja es percep amb una energia clara i lluminosa. M’agrada el color blanc i m’agraden també els escrits que em conviden a entrar i a descobrir l’espai en el qual es cuina i es menja. Obro la porta i la primera vivència és molt casolana, com si entrés al menjador d’algun amic que em convida a gaudir de la seva proposta gastronòmica. La cuina és oberta i es confon amb la barra. És transparent i genera una confiança màgica que a pocs restaurants es percep. “Volia una cuina on la gent que ve a menjar pogués veure en tot moment què passa als fogons, i volia també estar pendent de la gent, veure’n les reaccions, estar present en la distància i participar de la festa gastronòmica”. L’ambient recorda, en part, alguns restaurants japonesos. És net, polit i endreçat, i en tot moment és visible la feina culinària de les persones que hi treballen.
Li demano a l’Òscar quin és l’origen del nom del restaurant. Realment el trobo molt encertat i tinc curiositat per saber quina arrel té. “Per a mi integral és un concepte que ho engloba tot. Jo aquí cuino i la gent menja, però passen moltes altres coses. Donem menjar i rebem la gratitud de les persones. Per a mi és molt important que la gent vingui, mengi bé i marxi encara millor”. Trobo als ulls de l’Òscar una voluntat ferma de compartir el seu benestar i el seu coneixement. M’agrada sentir que el restaurant, més enllà de ser un lloc on poder menjar de manera saludable, sigui un espai on trobar alguna cosa més profunda i anímica. Sempre he pensat que l’actitud del cuiner és un dels grans puntals d’un bon restaurant. Si la persona que crea a la cuina està al seu lloc, el plaer gastronòmic estarà assegurat.
L’Integral és un restaurant vegà en el qual només es cuinen productes ecològics. A més a més, molts dels aliments també són de proximitat, com per exemple les verdures, l’oli o el pa. “Un cop a la setmana ve la Sara de la Vessana i em porta moltes de les verdures de temporada que conrea aquí a la vora. També comprem verdura i altres productes ecològics a Bionofre”. L’oli que trobareu a les taules és el Bell Verd de Borrassà i tots els vins de la carta són ecològics i de productors propers, com els del Celler Còsmic d’Agullana, a l’Alt Empordà.
La proposta que us fa el restaurant Integral és de menú al migdia de dilluns a divendres. I de carta tots els vespres de dilluns a dissabte, i també al migdia. El menú, que té un preu de 12,90 €, és una proposta molt saludable en què trobareu dos entrants per escollir i un plat principal macrobiòtic, en què també teniu opcions per triar. Avui m’he pogut decantar entre una crema de nap negre, xirivia i moniato lila o bé una sopa de miso amb algues i col xina. Dos entrants excel·lents per un dia en què la tardor ja comença a deixar-se notar i en què uns entrants calents ens regeneren al moment. A més, el plat principal d’avui és una amanida amb salsa suau de codonyat amb atzavara, nitake de carabassa, azukis i arròs integral, que ve acompanyada o bé d’una hamburguesa de remolatxa i mill amb humus i brots, o bé amb una crep de fajol farcida de porro, ceps i formatge vegà.
Em fascina el festival de colors de tots els plats que dansen des de la cuina fins a les taules. La tonalitat lila de la crema de moniato és espectacular! També m’agrada molt que aquell color tan viu es converteixi en una crema d’arrels, que curiosament és semblant a l’hamburguesa vegetal, que és meravellosa. Tot això només amb la mirada, però és que quan tasteu aquests plats quedareu gratament sorpresos. Les aromes són increïbles, la textura és delicada alhora que atrevida i els sabors estan equilibrats en una amalgama molt ben trobada. Intueixo que els altres comensals estan menjant el benestar d’un menjar saludable i cuinat des del cor. Sento com l’energia de l’alquímia gastronòmica arriba a les taules i fa feliç les persones que s’alimenten. Jo també en gaudeixo i em sento afortunada.
A la nit el restaurant es transforma. L’ambient és encara més càlid i la creació de l’Òscar llueix d’una manera molt més clara en una carta divertida, saludable i variada. Els plats canvien un funció de la temporada i sempre trobareu algun suggeriment del dia. Aquesta setmana us recomano les croquetes de mill i carabassa, un mos únic que cal tastar si aneu a l’Integral. També són una meravella els raviolis farcits de carabassó amb mozzarella vegana i un toc de llimona: és un plat saborós i delicat que de ben segur us sorprendrà. I si sou d’arrossos, us recomano el risotto amb xiitakes, ceba, all i crema de civada, una proposta melosa per als amants de l’arròs cremós. Ah! I si les hamburgueses vegetarianes us tornen bojos, tasteu la de pastanaga, gra de fajol i rossinyols.
Pel que fa a les postres, l’Òscar us ofereix una gran varietat de pastissos i cremosos, en què també trobareu més d’una opció crudivegana. “Cada vegada tinc més ganes d’experimentar amb la part crudi de la nostra proposta. Trobo que és molt potent i queda molt per descobrir”. Les postres estan fetes amb farines ecològiques i ingredients de màxima qualitat que aporten a les últimes mossegades de l’àpat aquell toc dolç que tantes vegades ens ve de gust. Avui els pastissos són de te verd, cacauet o garrofa, tres opcions que generen un dilema molt difícil de solucionar.
Aquests són només alguns dels plats que l’Òscar us proposa. Jo us recomano que reserveu un vespre per gaudir del plaer gastronòmic d’un restaurant compromès amb la salut dels seus clients. Quan hi entreu estic ben segura que us sentireu com a casa i que us costarà molt triar entre els diferents i variats plats vegans que l’Integral us proposta. Hi trobareu allò que l’Òscar us vol transmetre amb la seva passió des de l’art gastronòmic de cuinar per fer feliç. Escolteu el xiu-xiu dels plats que us aniran arribant a la taula i de ben segur que hi descobrireu més que aliments.
Li pregunto a l’Òscar com es veu d’aquí a cinc anys. Somriu i reafirma les seves ganes de continuar treballant de valent per oferir una cuina sana, d’autor i creativa que captivi els paladars de les persones que la gaudeixen. “Tinc una gran responsabilitat com a cuiner i vull que la gent torni a casa perquè ha menjat bé, se li ha posat bé i li ha generat alguna emoció nova”. La creativitat gastronòmica de l’Òscar té molt de recorregut i estic segura que, a poc a poc, l’Integral anirà trobant el seu lloc en una ciutat que fins al novembre de 2014 no tenia cap restaurant vegetarià.
Restaurant Integral
C/ La Jonquera, 30
17600 Figueres