Aquesta antiga masia de la família Albets ha estat convertida en un elegant hotel ecològic i vegà ubicat al municipi de Lladurs (al Solsonès, província de Lleida). Un tresor patrimonial que data del segle XI i que ha passat de pares a fills durant segles. La darrera generació de la família Albets, liderada per la Megan i en Joel, s’ha posat mans a l’obra i ha emprès la tasca titànica de restaurar-la tenint en compte fins a l’últim detall i l’ha convertit un edèn ecològic i vegà. Només n’hi ha vuit al món amb aquestes característiques i aquest és l’únic de l’Estat. Un testimoni molt valuós de com, a través de l’experiència i el “saber fer”, es pot viure de manera ecològica, vegana i respectuosa amb l’entorn.

L’hotel té set habitacions àmplies i confortables amb un interiorisme molt cuidat i actual; algunes, per mida, són ideals per a famílies. La major part del mobiliari, tant de les habitacions com de l’hotel, ha estat elaborat a partir de fusta de roure de la mateixa finca. Tant els matalassos com els coixins són d’elaboració artesanal i ecològica, a més i, per afavorir al màxim el descans, podreu triar entre dos coixins: un de més flonjo i un altre de més ferm.

Ecològic

Casa Albets és un hotel ecològic en tots els sentits. Els fundadors han cuidat fins a l’últim detall per dotar el projecte de la màxima coherència, i han unit respecte pel medi ambient, preferència pel producte Km0, economia local, sostenibilitat i autosuficiència, amb els màxims estàndards de qualitat i confort alhora que elegància i disseny actual.

La reforma i disseny de l’antiga masia ha estat dirigida i executada amb mètodes acurats i respectuosos, tenint sempre en compte al màxim l’estat original de la casa. L’estructura de masia tradicional té unes característiques molt interessants des del punt de vista bioclimàtic, sense oblidar la màxima certificació d’eficiència energètica.

Els fundadors han tingut en compte la gestió i reciclatge dels residus i composten ells mateixos la matèria orgànica; per abastir d’electricitat han contractat una distribuïdora que garanteix que l’energia prové de fonts 100% renovables. També disposen de caldera de biomassa alimentada amb estella produïda localment i tenen la previsió d’instal·lar plaques solars sanitàries.

Una de les intervencions que més ens ha sorprès és que la casa gestiona les aigües residuals. Funciona a través d’un sistema que separa la part sòlida de la líquida i mitjançant una depuradora natural, que, gràcies a l’acció de les bacteris i d’una sèrie de plantes aquàtiques seleccionades, la converteix en apta per a la infiltració al sòl.

Vegà

A la cuina del restaurant de Casa Albets hi fan plats deliciosos amb productes de gran qualitat, ecològics i de proximitat. La cuina que ofereixen als comensals és vegana, sofisticada i inspirada en la tradició. La lidera tot un mestre reconegut de la cuina vegana: el Toni Rodríguez n’és el xef executiu. Casa Albets te projectat poder oferir productes cultivats a la mateixa finca, que disposa de trenta hectàrees de camps de cultiu. Un hort regat per les aigües pluvials, el cultiu de cereals i llegums i arbres fruiters, producte 100% Km0.

Medi ambient

La finca d’Albets té quasi 200 hectàrees, de les quals trenta són camps de cultiu. La resta corresponen a un bosc extens i preciós en el qual també tenen projectades actuacions encaminades a augmentar la biodiversitat de la finca i l’entorn. Per exemple, el condicionament d’una antiga bassa, la plantació d’un prat de flors, plantes aromàtiques i arbres fruiters. Totes aquestes accions volen conservar l’entorn i facilitar la biodiversitat d’amfibis, insectes, ocells i animals terrestres, i apropar la natura a totes les persones que visitin la finca.

Els fundadors fan visites guiades a la masia per explicar tot de detalls i curiositats sobre la seva arquitectura, història i remodelació posterior en hotel ecològic. Les mascotes també hi seran molt benvingudes!

Ara ja ho sabeu; Casa Albets és més que un hotel ecològic i vegà, és tota una experiència per als sentits, és tradició, història i amor per la natura i el medi ambient! Només us fa falta descobrir-la!

Dúnia Mulet

Estudiant en pràctiques de Grau Superior de Dietètica a l’IFPS Roger de Llúria