CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Preu
1 persona 69€, 2 persones 74€ (temporada baixa)
1 persona 81€, 2 persones 90€ (temporada alta)

Contacte
Adreça: Carrer 11 de setembre, 1, 17007 Girona
Telèfon: 97 242 77 71
www.montjuicbb.com

Fotògraf
Pere Puigbert. puigbert.pere@gmail.com


Arquitectura ecològica. Menjar de proximitat. Gentileses (cosmètica) ecològiques d’Alqvimia. Flassades naturals de cotó egipci de 650 fils. I tot en un allotjament que no es ven precisament com a ecològic perquè, per ells, és la normalitat. “Poso als clients el mateix que m’agradaria trobar-me a mi. Tot el que podem és ecològic, perquè creiem en aquesta filosofia de les coses sanes i de proximitat. Pensa que fins i tot el paper de wàter és ecològic!” – explica la Mari Carme rient.

Estem parlant d’un bed and breakfast en un turonet de Girona, al barri de Montjuïc, a tocar de la catedral (sí, panoràmiques assegurades, ja us ho podeu imaginar!).

A Europa els bed and breakfast (B&B) són un model d’allotjament habitual en què s’inclou dormir i esmorzar. Acostuma a ser una opció econòmica i, sovint, per a gent jove o per a persones amb un estil de viatjar desenfadat. Si aquest model d’allotjament ja és poc habitual a casa nostra, trenca esquemes el fet que ofereixi totes les comoditats d’un hotel, inclou hort i activitats diverses, i està dirigit a parelles.

La Mari Carme n’és la propietària juntament amb el seu marit. Ells dos viuen amb els seus fills just a la planta de sota dels clients. Això fa que la gestió familiar i professional sigui molt important. “Hem après moltes coses: hem après que una simple corretja a l’escala separa la nostra vida de la dels clients, els nanos han après a compartir, a perdre la vergonya davant dels idiomes, a ser comprensius amb les diferents cultures…”.

El B&B va obrir fa encara no un any després d’una llarga trajectòria dins del món del turisme i la restauració: la Mari Carme va ser la primera maître de l’hotel Ritz de Madrid, ha treballat a l’hotel Arts, en bodegues, va arrencar el Mas Marroch –un espai a Girona per a celebracions, ara sota la firma del Celler de Can Roca–, etc. Però, sobretot, el B&B va obrir després que la Mari Carme fos mare, un punt d’inflexió a la seva vida: “A les dones se’ns demana que la vida personal quedi per darrere de la professional. Les empreses no entenen que seràs més productiva si pots compaginar feina i família. Com a dona, has de ser molt generosa i lluitar molt més, perquè les nostres jornades laborals no s’acaben després de vuit hores”.

M’acosto a l’equip de música i poso jazz de fons –és habitual que els clients s’escullin ells mateixos la música– mentre miro els diferents llibres penjats dins de caixes de vi a la paret del saló, llibres que han passat per mans de clients d’arreu del món. Mentrestant, la Mari Carme prepara la taula per esmorzar:

− Tenim llet i iogurt amb bífidus de La Selvatana, que estan a Campllong, a tocar d’aquí Girona.

− He sentit a dir que les vaques d’aquesta granja pasturen en llibertat, oi?

− Sí, mengen herba fresca i, a més a més, els propietaris cultiven el farratge.

− La llet que en deu sortir deu ser una passada, de bona i de sana!

− No cal ni que ho diguis: té més d’un 50% de greixos insaturats, els bons. Espera, que t’ensenyo els formatges: són del Mas Marcè, a Siurana d’Empordà. També es cultiven el seu propi farratge i tenen un ramat de només 1.500 ovelles de la raça ripollesa, en perill d’extinció. També elaboren iogurts, llet, flams… i la llana la venen per fer aïllaments de cases, per teixir…

− Productes ecològics de proximitat, vaja. I el pa? Perquè té una pinta…

− Està fet amb llevat mare i farines ecològiques, ens el porten de Calonge.

− I l’oli?

− És d’oliva de Capmany, de primera premsada. I també tenim ous de gallines del nostre propi galliner.

(La tallo sorpresa) Galliner? Ostres, quina feinada! Això, l’hort, la piscina… Perdona, què em deies dels ous?

− Són de les nostres gallines, que mengen gra. I a l’esmorzar també servim embotits artesans i ibèrics de gla, tes i infusions biològiques Alma.

− I aquestes melmelades i pastissos?

(Riu) Són fets per mi. I el codony també – encara no ha acabat de dir-ho i ja en tinc un tros al plat.

− Doncs són boníssims!

− Esclar. Tot és més bo perquè està fet amb amor! – diu divertida la Mari Carme.

 

Farines amb certificació CRC

Al bufet del bed and breakfast de Girona ofereixen diferents tipus de pa fet a mà de la fleca Forn Nou de Calonge: les calongines, el Josep, el Pa del Baró, cereals i Levain. En la seva producció utilitzen dos tipus de farines segons el pa: farina de Girona i farines amb certificació CRC francesa (Certificació de Conformitat del producte), que avala els cereals cultivats amb bones pràctiques agrícoles que garanteixen la biodiversitat, emmagatzemats amb ventilació d’aire natural i sense insecticides, i amb traçabilitat controlada des del camp fins a l’expedició. Aquest garantia vol, en definitiva, minimitzar la presència de residus químics i biològics en els cereals a través de mesures com les següents:

  1. No es permet el tractament químic del gra durant l’emmagatzematge.
  2. El blat CRC s’emmagatzema per sota de 10 °C.
  3. Està prohibit el tractaments de la vegetació com a mínim 40 dies abans de la collita.
  4. Està prohibit utilitzar llots (fangs) de depuradora en cultius.
  5. Els cultius han d’estar allunyats un mínim de 250 metres de zones amb risc de contaminació (abocadors, aeroports, etc .) i de les autopistes i carreteres principals.
  6. Cal escollir el producte correcte en la dosi correcta i en el moment adequat, amb una fertilització ajustada.
  7. Promou la rotació de cultius, amb varietats adaptades als diferents sòls i clima.

Farina de Girona
És d’aquí. És de qualitat. És salut. És bona. És l’excel•lència del pa.
Permet elaborar als Flequers Artesans de les Comarques Gironines el pa amb farina d’uns blats seleccionats i produïts en camps gironins i conreats sota els controls de la producció integrada. És, doncs, un producte local de quilòmetre 0, que respecta el medi ambient i amb responsabilitat social corporativa.
Durant la collita 2012 es van sembrar més de 200 hectàrees i es van recollir 800 mil kg de blat.

Txell Costa
Txell Costa

Redactora i community manager d'Etselquemenges.
Autora del llibre 'Working Happy'

  @txellcosta