Restaurant_Quesaquebo1

Arribo a Sant Vicenç dels Horts, al Baix Llobregat, on m’esperen l’Eva Baques i la Tatiana Rodríguez, que conjuntament amb la Marbi Urgellés, lideren aquest projecte d’emprenedoria gastronòmica. Tenen bagatges diversos i aquest és un dels motius que les va portar a crear un concepte nou de restaurant i espai gastronòmic. “La nostra idea inicial era transmetre la importància d’una alimentació saludable, al mateix temps que desitjàvem poder-ho posar fàcil”, m’explica l’Eva. Quesaquebo neix amb una voluntat molt clara de treballar per una alimentació saludable propera a les persones. Per això el projecte presenta diferents línies de treball que es complementen i retroalimenten. Quan els demano quina de les potes és més important, em contesten que totes tenen raó de ser i que per això les treballen alhora.

Restaurant_Quesaquebo7

Quan van començar l’any 2013 es dedicaven, per una banda, a oferir tallers in situ anant allà on les truquessin i, per una altra, al servei de menú setmanal distribuït a casa i a la feina. Tot això sense un espai físic propi, fet que limitava el creixement i consolidació del projecte. “Quan vam començar, no sabríem com evolucionaríem i aviat vam veure la necessitat de tenir un local propi”, argumenta l’Eva. Després de cercar força, el projecte Quesaquebo aterra al bar-restaurant de la plaça del Molí de Sant Vicenç dels Horts. Aquesta passa endavant els ha permès ampliar l’oferta de serveis i poder oferir càterings, tallers de cuina per a famílies i adults, així com festes infantils saludables.

Restaurant_Quesaquebo4

M’agrada l’emoció amb què totes dues m’expliquen com neix el projecte, com va avançant a mesura que les idees ja són realitats i com els valors inicials són cada dia més ferms. “Vam néixer per educar menjant; els més menuts necessiten entendre la importància de menjar bé. Quan vaig tenir el meu fill vaig agafar més consciència de tot aquest tema i vaig voler fer alguna cosa real”, expressa la Tatiana. Totes dues són mares motivades a transmetre a les noves generacions la necessitat de menjar d’una manera equilibrada i saludable. De fet, l’Eva ha escrit un llibre que es diu Que sa! Que bo! Una guia pràctica per a una alimentació saludable, en què relata molts dels arguments que l’han portat a treballar en el camp de la salut i el menjar i en què proposa moltes receptes saludables per cuinar en família i per a la família. Tota una gesta!

Restaurant_Quesaquebo5

Els demano què han preparat avui per dinar al restaurant. Em diuen que sempre tenen una amanida, una pasta i una crema o sopa del dia, com a primer; i després un plat vegetarià, un de carn i un de peix; i les postres, que sempre són casolanes. Les opcions d’avui són una amanida amb formatge de cabra, una crema d’arròs integral i llenties, o bé una pasta amb porros i mascarpone. “L’enciam ens el porten d’un hort ecològic d’aquí a la vora i té molt èxit”, explica l’Eva mentre em detalla els plats. La verdura i la fruita del menú, així com els llegums, els cereals i la carn són de producció ecològica certificada.

Restaurant_Quesaquebo6

De segon es pot triar un llobarro al forn, una graellada de carn o bé una crep de verdures. “La carn no surt gaire, moltes persones venen aquí perquè saben que podran menjar plats vegetarians ben cuinats i saborosos”, diu la Tatiana. M’expliquen que malgrat que treballen molt amb productes vegetals, també tenen les opcions de carn i de peix perquè tothom s’hi senti còmode. Les postres les fan elles i avui tenen un flam de mató, un tiramisú i fruita del temps. “Només fem servir sucre morè i la quantitat òptima: com menys millor”, detalla l’Eva. També m’expliquen que al menú del restaurant sempre posen un petit aperitiu per anar introduint aliments nous als clients, com per exemple una pizza de polenta o bé una crep de farina de fajol. Aquests aperitius els cuinen altres dies com a plats del menú i així la gent ja els ha tastat i els pot demanar amb coneixement de causa.

Restaurant_Quesaquebo8

Més enllà del menú diari, a Quesaquebo podeu encarregar menjar perquè us el portin a casa o a la feina. Plats cuinats amb molta estima, amb aliments saludables i molts frescos. “Volem posar-ho fàcil a la gent i per això cuinem per a ells com si s’ho fessin a casa, i a més a més, amb molta qualitat nutritiva i organolèptica”, comenta l’Eva. Us ofereixen cinc primers, nou segons i tres postres. Per exemple, aquesta setmana de primer han cuinat sopa bullabessa, amanida niçoise, amanida versa, crema d’espinacs i arròs, i coliflor i bròquil amb poma. De segon, entre altres coses, han preparat suquet de rap amb escamarlans, broquetes de pollastre yakitori, polenta gratinada amb salsa de tomàquets secs i croquetes de carxofes. Tots aquests plats estan cuinats amb tècniques molt respectuoses amb els aliments i amb productes ecològics, de proximitat i de temporada; un gran regal per al paladar i per a l’entorn.

Restaurant_Quesaquebo10

Si voleu fer una comanda només cal que entreu al web de Quesaquebo i seguiu els passos que us guiaran fins a poder ser clients. Fareu la comanda un cop a la setmana i us arribarà el menú, a casa o a la feina, el dilluns i el dimecres. Realment és una opció excel·lent per substituir el menú convencional de qualsevol bar o bé la carmanyola de casa, que no sempre és possible tenir a punt. “La nostra il·lusió és que les persones que volen menjar qualitat cada dia puguin tenir-la sense gaire esforç i a un bon preu. Jo durant molt de temps he menjat fora de casa i trobava a faltar un menjar que se’m posés bé”, reflexiona l’Eva.

Restaurant_Quesaquebo2

Pel que fa als tallers, totes dues estan d’acord que cada vegada hi ha més demanda i necessitat de fer activitats entorn del menjar saludable, ja sigui en família o amb amics. “Vam començar anant allà on ens deien, i fent els tallers de menjar saludable tant a casals de joves com als extraescolars de les escoles”, explica la Tatiana. Al principi tots els tallers els feien fora; ara també en fan a l’espai de Sant Vicenç dels Horts. Cada dissabte al matí trobareu les portes obertes per compartir un taller de cuina saludable amb els vostres fills i filles. Cuinareu receptes noves que us obriran un món d’aliments carregats de salut. Un gran regal per als petits i per als grans.

Restaurant_Quesaquebo9

I si amb totes aquestes activitats encara no en teniu prou, a Quesaquebo també s’han animat a organitzar festes d’aniversari saludables. “Volíem sortir dels refrescos, els ganxitos i les llaminadures”, argumenta l’Eva. Les seves festes ofereixen des de xips de moniato, iuca i remolatxa, fins a un pastís fet amb farina d’ametlla o unes broquetes de fruita amb xocolata. A més, la celebració va precedida d’un taller per als infants en què cuinen algunes de les coses que es menjaran al berenar de la festa. “Hauries de veure com gaudeixen cuinant i remenant: és una passada!”, diu la Tatiana. M’expliquen que de vegades fan pizzes amb formes divertides i que els infants les devoren; a més, al taller expliquen el perquè de cadascun dels productes que després es menjaran.

Restaurant_Quesaquebo3

Si voleu conèixer amb detall que és i què fan a Quesaquebo, us recomano que entreu al seu web. A banda de trobar tota la informació sobre els serveis que ofereixen també descobrireu més de dues-centes receptes que us sorprendran. Opcions saludables per cuinar a casa, aprendre i cuidar-se per dins per estar bé per fora. Us animo a passejar-hi i a posar-les en pràctica!

 Restaurant_Quesaquebo11

Amb el carnet de soci d’Etselquemenges tindreu una cistella de fruita ecològica de regal amb la primera comanda del menú setmanal! Consulteu el descompte

El Molí – Que sa que bo

Plaça del Molí, 1 (Polígon Industrial Molí dels Frares)

08620, Sant Vicenç dels Horts (Barcelona)

Tel. 936 561 420

Mòbil 639 71 21 66

info@quesaquebo.com

www.quesaquebo.com

 

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula