Restaurant_Hotel Monegal1

Arribo a Sant Llorenç de Morunys per degustar el plaer de la cuina senzilla basada en els productes de temporada. Als fogons trobo la Patrícia Miralles i a la sala en Josep Pintó. Una parella emprenedora que ja fa deu anys que delecten els seus clients amb una proposta en què mariden menú saludable, peça cultural i caliu immillorable. Un trifàsic excel·lent que em corprèn i m’incita a conèixer la història d’aquest hotel amb tant d’encant.

En Josep és fill del poble i sempre ha volgut viure i treballar al lloc on va néixer. Confia que els llogarets de muntanya sobreviuran a la crisi que estan patint ara i que, mica en mica, es regenerarà l’activitat social i econòmica que en altres temps hi havia hagut. Era l’any 2003 quan va decidir rehabilitar, abans que caigués a terra, una casa de propietat familiar situada a la vora del riu i rodejada de camps de conreu. Va ser llavors quan van projectar un petit hotel amb encant en què servirien menjars casolans amb producte de la terra.

Restaurant_Hotel Monegal2

Abans d’obrir l’Hotel Monegal, la Patrícia i en Josep eren uns grans aficionats a la música, estaven abonats al Liceu i sempre que podien s’escapaven a gaudir de l’art sonor. Una vegada van posar en marxa el restaurant i l’hotel, van veure com el temps que abans dedicaven a la cultura ara l’havien de destinar a la seva proposta emprenedora. Però, com que són dues persones molt creatives, van pensar que si ells no podien anar als concerts, serien ells qui organitzarien espectacles a casa seva. I així va ser: van començar a programar concerts, sobretot de música clàssica, que, combinats amb una oferta de menú gastronòmic i estada a l’hotel, ha fet possible un paquet molt suggeridor que ha funcionat des de l’any 2005 i que continua amb un èxit molt lloable.

Restaurant_Hotel Monegal3

La proposta gastronòmica està basada en una cuina ecològica de proximitat. En Josep i la Patrícia, a banda de ser consumidors de productes ecològics a casa, també són pagesos. Conreen patates i tot tipus de productes d’horta que empren en els seus plats. A més, també són productors de poma ecològica de muntanya, que en els últims anys s’ha convertit en l’estrella de la cuina. Si hi aneu en temporada de poma, n’hi trobareu cuinada de mil i una maneres diferents. Per exemple, avui tenen una sopa de pastanaga, poma i gingebre, sense cap sofregit ni procés de cocció agressiu; un plat que respecta al màxim els sabors i les qualitats dels seus tres ingredients, al mateix temps que desperta el paladar i el gaudi en menjar.

“Al Hotel Monegal també són productors de poma ecològica de muntanya, que en els últims anys s’ha convertit en l’estrella de la cuina ”

La Patrícia també ens proposa uns ous estrellats amb poma i tòfona, un plat senzill que defensa una bona cocció de l’ou amb el rovell poc fet, i una poma cuita que l’acompanya. M’encanta! Continuant amb la poma, la nineta dels ulls dels esmorzars és el suc de poma natural, de fet, un liquat de la poma sencera, un glop indescriptible ple de sabor, aroma i nutrients. Pastís de poma, poma farcida de bacallà i espinacs, canaló de sípia i poma, sopa freda de poma… tot de propostes a base de poma ecològica de muntanya que de ben segur que faran que hi torneu. I si sou d’arrossos, n’hi trobareu de diferents en funció del que toqui per temporada, això sí, sempre amb un arròs carnaroli ecològic conreat al delta de l’Ebre! Amanides de l’hort amb formatge de pastor de Sant Llorenç de Morunys, pasta ecològica amb acompanyaments diversos i divertits, carabassa al forn amb un toc màgic de la casa… i tot un seguit de plats que us faran difícil l’elecció.

Restaurant_Hotel Monegal4

El rebost és ple de productes ecològics, des dels llegums, l’arròs i la pasta, passant per l’oli i la sal, i arribant a la carn de vedella. Aliments que alimenten i que tenen sentit. Una proposta saludable pels que vulgueu menjar directe de l’hort, sense massa complicacions a la cuina i sobretot, amb molt d’amor. Quan conegueu la Patrícia us n’enamorareu. El seu somriure es reflecteix en cada plat i, això, el cos ho nota. Quan les persones que són a la cuina elaboren els menús amb estima, tota aquella joia arriba directe a l’esperit de qui ho degusta. I a l’Hotel Monegal trobareu aquesta màgia. De fet, la carta del restaurant no és gaire extensa perquè cada dia la Patrícia proposa plats nous en funció dels ingredients que arriben a la cuina, del que els camps han produït o del que el formatger li hagi portat aquell dia. Amb aquesta manera de cuinar queda molt clar que es respecta al màxim la temporalitat dels aliments i la cuina que toca en cada estació de l’any.

Restaurant_Hotel Monegal5

Si sou amants del vi, trobareu un celler molt ben escollit, una delícia d’autor fruit de la selecció d’en Josep. Tots els vins i caves són locals i/o ecològics, i cadascuna de les referències té un motiu per ser-hi. Si no els coneixeu, ell us els explicarà amb calma perquè pugueu fer una bona tria en funció dels vostres gustos.

A l’Hotel Monegal, a banda de la proposta cultural, també us en fan una de micològica. Des de fa uns anys que posen al servei dels clients, i de totes les persones que ho vulguin, l’accés regulat al bosc per collir bolets. Per fer-ho han senyalitzat un itinerari a la seva finca en el qual expliquen tots els bolets que s’hi poden trobar segons l’època de l’any. A més, també ofereixen un servei de guiatge per poder identificar els bolets, així com per poder cuinar els bolets trobats. Tota una innovació de turisme responsable que regula l’accés indiscriminat al bosc i que assegura a les persones que hi accedeixen que podran trobar bolets i que no hi haurà una sobresaturació de turistes.

Restaurant_Hotel Monegal6

Finalment, cal esmentar que l’Hotel Monegal aposta per les energies renovables i que es nodreix d’energia geotèrmica, solar, hidràulica i de biomassa. Tota una gesta de compromís ambiental! Com veieu, un projecte coherent i ple d’identitat, un espai únic on us sentireu com a casa.

El Monegal
25282 Sant Llorenç de Morunys
(Lleida)

973 492369 / 609 773209 / info@monegal.com

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula