Us obro les portes de l’Hotel la Serena perquè quedeu tan bocabadats com vaig quedar jo el dia que l’Elia Albert em va convidar a conèixer el seu somni fet realitat. Aquest any ja en fa deu que aquest hotel de deu habitacions va obrir les portes i aquesta primavera han aprofitat per renovar el servei de restaurant. “Acabem d’obrir de nou per oferir un servei únic i exclusiu tant per als clients de l’hotel com per a la gent que vulgui gaudir de la nostra cuina”, m’explica l’Elia només arribar.
L’Elia és farmacèutica i fins fa uns anys tenia la seva farmàcia a Benidorm, fins que de mica a mica va anar descobrint que allò no era el que la motivava a aixecar-se cada dia amb alegria. “Em sembla que les farmàcies serveixen de ben poc”, argumenta l’Elia. M’explica que llavors ja tenia molt d’interès pels temes d’alimentació i salut, fet que la va esperonar a indagar cada vegada més en el món del menjar saludable. Ella compartia els seus coneixements amb els clients però no se sentia satisfeta amb la seva tasca com a farmacèutica. I així va ser com fa més de deu anys va vendre la farmàcia i va decidir aixecar de nou un espai ple de vida, un lloc on fos possible transmetre el seu coneixement des del cor. Aquest llogaret màgic és la Serena, una mostra d’honestedat i compromís que emana bondat i calma, un espai viu ple de silencis que conviden al diàleg.
Fem una visita guiada per l’hotel, com si d’una obra d’art es tractés. De fet, hi ha una exposició dels alumnes de l’escola d’art d’Altea, que cada any col·laboren amb l’Elia per mostrar les seves obres a l’espai de l’hotel. Així que cada racó mostra la seva presència artística amb escultures amb botons, figures metàl·liques que pengen de l’escala o uns bombons de coure que decoren una cistella a sobre de la taula. Una meravella que conjuga harmònicament amb l’essència més bella de l’hotel.
La porta principal convida a visitar la terrassa que es troba al fons, un espai ampli i ple de llum que destil·la flaire mediterrània. Es divisa el mar i també el barri vell d’Altea, un tàndem excepcional per deixar-se endur per la màgia del lloc. Tanco un moment els ulls i escolto l’aigua brollar. Hi ha una font que raja i la mou per un petit canal que travessa la terrassa i l’omple de moviment. Els torno a obrir i veig l’espai que m’envolta, en el qual em podria seure a llegir, compartir un esmorzar o bé una bona conversa. La terrassa convida a estar de vacances i reposar. Penso que algun dia tornaré i m’hi quedaré uns dies a descansar.
Pugem a les habitacions, cadascuna cuidada fins a l’últim detall. El primer que em meravella és que no hi ha televisió a cap de les habitacions. “Hi ha gent que se sorprèn, però després ho agraeixen i t’expliquen que han tingut temps per a altres coses”, m’explica l’Elia. Trobareu teixits de cotó, lli i llana, i materials naturals com la fusta, el metall, la pedra i el vidre. Res de plàstic ni fibres sintètiques. Una il·luminació pensada per a cada moment del dia i uns espais amplis que conviden al plaer. La llum natural entra a totes les habitacions i a les més privilegiades trobareu una sortida exterior que us permetrà seure en un cadira i veure el mar.
Tornem a baixar a la terrassa per continuar la nostra conversa. Li demano a l’Elia com són els esmorzars i em relata fil per randa l’essència que posen a taula. “El pa el faig jo, amb massa mare i farines ecològiques, a la gent li agrada i ho agraeix”. A més del pa de diferents tipus, l’Elia també acostuma a fer magdalenes, algun pa de pessic i fins i tot pastissos, dels quals l’estrella és el de pastanaga. Trobareu iogurt ecològic del Cantero de Letur d’ovella, cabra i vaca, que podreu acompanyar amb fruita seca, cereals o fruita de temporada. Per beure, en època de taronges, trobareu el suc de fruita natural o les taronges tal qual, una meravella quan són acabades de collir. I pels que mengeu carn, sapigueu que els embotits i el pernil no tenen conservants ni colorants. A la cuina també preparen truites al moment i alguna altra sorpresa en funció del dia. Tot acompanyat d’un oli extra verge ecològic de l’almàssera de Millena, una joia en estat pur. Els tes, els cafès i el sucre són ecològics i de comerç just. “Si ho pots fer bé, per què fer-ho malament?”, argumenta l’Elia després de relatar el perquè de cadascun dels aliments que trobareu a la taula de l’esmorzar.
Parlem del restaurant. “El dia vint-i-vuit d’abril vam obrir de nou de la mà de Fran Martínez Maralba, cuiner amb una estrella Michelin al seu restaurant Maralba, a Almansa”, detalla l’Elia. M’explica que volen donar un pas més en l’oferta gastronòmica de l’hotel i que estan treballant de valent per oferir el millor de la terra i del mar amb un estil propi. La base dels menús que ofereixen són productes de la zona, la majoria dels quals són ecològics i artesans. L’alquímia de la cuina els transforma i els mostra a la taula com a petites obres d’art, sense carregar, sense que sigui massa artificial. Seiem a la taula i comença el festival.
Per arrencar tastem com una crep molt fina feta de farina de blat de moro ecològica amb un toc molt especial de sardina. L’agafo amb la forquilla sobre la qual se sustenta i només d’acostar-me-la a la boca ja sento aquella brisa marina del peix que tant m’agrada. La tasto i el mar es desfà al meu paladar. Continuem amb un cucurutxo de brandada de bacallà molt suau, a la vegada que molt saborós. Les aromes em semblen espectaculars i la textura molt encertada. Realment un aperitiu excel·lent! I per acabar amb la primera part del tast, l’Elia ens proposa un bombó de formatge ecològic. És una petita delícia, un capritx que en posar-lo sobre la llengua es desfà amb un esclat que recorda els ramats del Pirineu.
Avui a la llotja el peix és de platja, un moll, que el cuiner acompanya amb raïm de pastor, un herba que creix als marges dels bancals de la zona i que combina de meravella amb les aromes del peix, que ha estat cuinat al punt per no perdre nutrients ni sabors. Al plat trobem diferents salses que decoren i, al mateix temps, equilibren, així com un milfulles de verdura de temporada. Si continuéssim amb el menú, avui tastaríem un arròs amb galeres, i un xai amb ravenets i cebeta tendra. Delícies cuinades des del cor que arriben directament al paladar dels comensals del restaurant.
La part més dolça del menú és un homenatge a la terra, una efímera obra d’art en miniatura. Al mateix plat es combina una esponja de cítrics molt refrescant, un gelat espectacular de carabassa amb un sabor intens, gelatina de mel, una sopeta d’anet i les pipes de la carabassa caramel·litzades. Una amalgama arriscada que em sorprèn i que es mereix tots els meus aplaudiments. Unes postres lleugeres, sense excés de sucre i amb un punt àcid que ajuda a pair el festival gastronòmic. Per acabar, l’Elia treu una mena de blat de moro cobert de cacau i unes esponges àcides que agradaran especialment als més llaminers.
L’àpat l’hem acompanyat d’un vi d’Enrique Mendoza, celler d’Alfàs del Pi, que treballa d’una manera molt natural tant al camp com a la bodega. Un Pinot Noir cent per cent autèntic, que s’ha fet present durant tot l’àpat sense treure protagonisme al menjar. Un bon maridatge! L’Elia m’explica com cada ampolla que forma part de la carta de vins i caves ha estat triada amb molta cura sabent sempre qui hi ha al darrere “Són persones que fan les coses des del cor”, argumenta l’Elia mentre m’explica el perquè de cada celler. M’agrada l’etiqueta d’un vi que es diu “El tren de la vida”, trobo que és un nom suggerent que de ben segur va en consonància amb el que brollarà dins l’ampolla.
És l’hora de marxar i em sap greu. M’hi quedaria uns quants dies. M’agrada xerrar amb l’Elia i compartir amb ella una visió del món que ens porta a paratges plens de vida, senzills i màgics, com l’essència del nostre pas mundà per aquest món. Us recomano que la visiteu, a ella i al seu espai per al gaudi. I si teniu ganes de fer activitats per la zona, com per exemple immersió lleugera (snorkeling), demaneu-li consell, que és un pou de saviesa. Algunes de les seves experiències i reflexions les trobareu al seu blog. N’hi ha d’altres que només us les descobrirà entaulant una bona conversa a pleret.
Hotel La Serena
Carrer Alba, 10
03590 Altea (Alacant) Espanya
Tel: +34 966 885 849