340Broquil2

CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Producte estrella
Farcellets de botifarró vegà amb pebrots del piquillo i mojo verd. Plats crudivegans.

Apte per a
Vegetarians /Vegans

Preu
10-25 €

Contacte
c/ Papa Pius XI, 17. 08208. Sabadell
Reserves: 609 16 14 11.
Correu electrònic: eloi@totvegan.com
http://www.facebook.com/BroquilRestaurant


Caminant pel passeig Manresa en direcció a la plaça de la creu alta, el carrer està quasi desert. Quatre avis surten de la “Puríssima” i més endavant uns pares –escridassant els seus fills- emulen el Josep Cuní intentant, amb poca fortuna, treure els petits del parc infantil de la plaça Marcet. “Prou!”

La resta de la gent, o està fent el vermut a l’eixida d’una casa estil anglesa vella i típica o estan entaulats en algun restaurant. Són les dues del migdia i estem caminant pel centre de Sabadell.

340Broquil1

El sabadellenc, a l’hora de dinar, desapareix, i es tracta, doncs, de saber on s’ha ficat, ja que a la ciutat es menja bé, hi ha bons restaurants, tant al centre com a les afores, a tocar del riu Ripoll. Llocs amb bona cuina pels quals han passat sagues centenàries d’empresaris i comercials del tèxtil i que han tingut sempre a la seva disposició xefs importants amb cartes selectes i plats especials, com el “conill a la Marieta” o les mongetes del ganxet del Vallès. Una delícia. I també alta cuina d’autor feta per xefs nouvinguts a la ciutat atrets per les butxaques i els estómacs dels qui feien grans fortunes amb els fils i els teixits.

Per les noves generacions de joves sabadellencs que no han sentit mai el soroll tradicional i persistent dels telers (fins i tot en diumenge), la imatge d’aquests empresaris grassonets i de galtes vermelles és la de les velles glòries del Sabadell d’abans dels noranta, cosa que forma part del passat.

A Sabadell, com en el barri de Gràcia o el Raval de Barcelona, també hi ha persones i cuiners amb inquietuds socials, amb un profund respecte a la natura i als animals, i amb ganes de millorar la ciutat que l’ha vist néixer i créixer. Persones, xefs, amb idees de futur i amb ganes de donar de menjar −i també nodrir− les noves sagues d’emprenedors i futurs empresaris sabadellencs.

L’Eloi Solà, del restaurant S’ha acabat el bròquil, el primer restaurant vegà de Sabadell, està cridat a ser un dels xefs representants d’aquesta nova generació de treballadors i empresaris d’actitud conscient que està parint la ciutat darrerament.

Situem-nos fa vuit mesos. Aquest jove xef, amb l’ajuda moral de la seva mare, la Marga, vegana com ell des de ja fa temps, va decidir fer cas a centenars de seguidors del seu bloc “Tot Vegan” i la revista “Mi cocina Vegana” i llençar-se a l’aventura d’obrir un restaurant vegà que, a més a més, està situat a les antigues instal·lacions d’una braseria. Una situació anecdòtica que va contribuir encara més al fet que l’Eloi s’enroqués en el sentiment i l’opció de vida que havia elegit: la cuina vegetariana sense res d’origen animal.

340Broquil09

El primer que hem de dir de la cuina de l’Eloi és que busca la transformació del receptari clàssic de cuina tradicional cap a l’opció vegetariana, com per exemple amb la cassoleta de tofu gratinat amb mussolina d’allioli sobre llit de samfaina, però sense deixar d’experimentar amb l’avantguarda de les tècniques d’alta cuina, expressat en plats sorprenents com els canelons de bolets amb embolcall de pastanaga i salsa de ceps, i també els farcellets de botifarró vegà amb pebrots del piquillo i mojo verd.

El restaurant S’ha acabat el bròquil és una cuina molt creativa, sense massa amanides “clàssiques”, amb alguns plats crudivegans i amb una carta de postres artesanes acompanyada d’alguna proposta dels pastissers vegans Lujuria Vegana.

L’Eloi, que té com a influència la cuina i el plantejament del cafè bar vegà B-12 de Girona, comenta que no només intenta aportar una nova proposta culinària a la seva ciutat, sinó que intenta contribuir a fer-la millor des dels seus fogons.

Tothom que estigui lluitant per millorar la seva ciutat, que s’acosti al restaurant S’ha acabat el bròquil, on trobarà un xef que oferirà energia i satisfacció al plat. Sereu partícips, com ell, d’una cuina sana i que sadolla, i que preserva, per sobre de tot, el benestar animal i també el medi ambient i la salut.

Pep Soler
Pep Soler

Assessor gastronòmic i director de l’Espai Boisà – Esdeveniments culinaris amb alimentació ecològica.